m42 as videolens - sounds cool

Re: [FAQ] Obiektywy do filmowania - system M42

Postprzez shd » 14 Lis 2010, 12:12

Tez go posiadam i ostrzy bez problemu do nieskonczonosci...

Kupilem podobny do tego adapter pare dni temu (w kazdym razie od tego sprzedawcy) i dziala jak nalezy:

http://allegro.pl/adapter-canon-na-m42- ... 81450.html
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Postprzez komet » 14 Lis 2010, 12:16

Mam pentacona 1,8 i super takumara 1.4 50mm, oba ostrzą do nieskończoności. Natomiast upsilon 2.8 28mm już niestety nie.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez HeavyOne » 19 Lis 2010, 17:46

Dziś po walce ze sklepem foto w końcu przyszedł adapter na obiektywy M42.
Wygrzebałem w szulfadzie stary obiektyw Helios 44M-4.
Postanowiłem się podzielić wrażeniami, nagrywając krótkie video.

Wszystko na maksymalnie otwartej przesłonie ...
Jednak brak stabilizacji w obiektywie daje siÄ™ we znaki :)

ps. w tym pokoju bylo naprawde ciemno :)
ps2. dopiero po czasie zauważyłem, że szybka złączka w statywie nie była do końca zablokowana .. stąd te drgania :)

pzdr!
Awatar użytkownika
HeavyOne
New Member
New Member

Miejscowość: Gdańsk

Postprzez shd » 21 Lis 2010, 15:54

Niedzielne popoludnie, z nudow sobie grzebalem po necie i oto na co sie natknalem:

http://cgi.ebay.co.uk/POLAND-PZO-JANPOL ... 588524d1dc

:D Ciekawy obiektywik :D Bawil sie nim ktos? Jakies wrazenia ?:D
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Postprzez kroox23 » 23 Lis 2010, 15:09

Podczas zabawy z obiektywami M42 zauważyłem, że czasami trudno trafić ostrością na pożądany punkt. Tzn nie do końca widać gdzie się wyostrza. Czasami, żeby zrobić zdjęcie potrzebuje kilku podejść ( zwłaszcza na przysłonach 1,8 gdzie wyostrzone obszary są w zasadzie najmniejsze. Wiadomo, że użytkownicy tego forum ( w ty i ja) korzystamy głównie z opcji nagrywania, ale zdjęcia też się czasem zrobi i fajnie byłoby niby mieć potwierdzenie ostrości. Nie miałem nigdy takiego adaptera z chipem na potwierdzenie i pojęcia nie mam jak to działa. Miał ktoś z tym styczność? W jaki sposób aparat sygnalizuje gdzie jest ostrość? Przyciskając do połowy spust wyświetla się na czerwono tak jak w przypadku AF czy jak to jest? Warto w ogóle inwestować w taki adapter czy to przereklamowany gadżet? Różnice cenowe między zwykłym adapterem a takim z potwierdzeniem nie są jakieś oszałamiające (ok. 100zł) więc logika wskazywałaby na to, że lepiej zainwestować. Co myślicie?

W razie czego podaje link do przykładowej aukcji z taki adapterem:
http://allegro.pl/adapter-canon-eos-m-4 ... 36804.html
kroox23
Member
Member

Postprzez Arsen » 23 Lis 2010, 16:39

kroox23 napisał(a):Miał ktoś z tym styczność? W jaki sposób aparat sygnalizuje gdzie jest ostrość? Przyciskając do połowy spust wyświetla się na czerwono tak jak w przypadku AF czy jak to jest?

Tak to działa. Raczej się nie myli. Jeśli nie przeszkadza Ci fotografowanie na manualnych obiektywach to na cropie bardzo ułatwia sprawę.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez kroox23 » 24 Lis 2010, 23:42

Brzmi to dość obiecująco. Doszedłem do wniosku, że do filmowania też by się to przydało. Kręcisz pierścieniem ostrości, co jakiś czas wciskasz do połowy spust i wiesz gdzie masz idealnie wyostrzone. Tosz to genialne. Myle się? xD
kroox23
Member
Member

Postprzez Amadi » 24 Lis 2010, 23:45

Przy włączonym live view lustro kierujące część obrazu do pół autofocusa też jest podniesione, ergo nici z tego chytrego planu :|
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Kenzo » 25 Lis 2010, 00:32

Arsen napisał(a):Tak to działa. Raczej się nie myli. Jeśli nie przeszkadza Ci fotografowanie na manualnych obiektywach to na cropie bardzo ułatwia sprawę.

No niestety, raczej się myli. W porównaniu z Pentaxem to potwierdzenie ostrości z dandelionem jest niestety kiepskie. Lepiej korzystać z LV i cropa.
A propo Pentaxa, to ostatnio podpiąłem do Canona (za pomocą przejściówki na bagnet K) SMC M Pentax 50mm f1.4 i już nie odpinam :) Wydaje się być dobrą alternatywą Takumara 50mm f1.4, w zasadzie to prawie ta sama konstrukcja.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez Arsen » 25 Lis 2010, 02:29

kroox23 napisał(a):Brzmi to dość obiecująco. Doszedłem do wniosku, że do filmowania też by się to przydało. Kręcisz pierścieniem ostrości, co jakiś czas wciskasz do połowy spust i wiesz gdzie masz idealnie wyostrzone. Tosz to genialne. Myle się? xD

W cykaniu tylko to tak działa. Jak nie focisz to bezużyteczna sprawa.

Kenzo napisał(a):
Arsen napisał(a):Tak to działa. Raczej się nie myli. Jeśli nie przeszkadza Ci fotografowanie na manualnych obiektywach to na cropie bardzo ułatwia sprawę.

No niestety, raczej się myli. W porównaniu z Pentaxem to potwierdzenie ostrości z dandelionem jest niestety kiepskie. Lepiej korzystać z LV i cropa

Tak, wiemy że lubisz Pentaxa ;).
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości