moozg napisał(a):ja chcialbym uslyszec co przemawia za tym doplacac do tej kamery?
Przemawia całkiem sporo rzeczy, szczególnie jeśli produkujesz nie tylko na youtube'a i nie boli Cię mniejszy sensor. Za ok 11000PLN możesz kupić np. canona XF100. W zamian dostajesz:
-Fantastyczny stabilizator
-Wejścia audio XLR i wbudowany prosty mikser
-Dwa sloty CF, można zapisywać na zmianę bez strat klatek
-Wbudowane filtry ND
-Bardzo wygodną kontrolę całej kamery, użyteczne funkcje na wierzchu
-Jeśli masz wyjście SDI (+2000pln), to podpinasz rekorder typu AJA i od razu masz materiał zapisany jako ProRes 444
-Masz do wyboru prawdziwy tryb interlace, tak bardzo kochany przez niektóre telewizje (czyli masz surówkę, która przejdzie kontrolę jakości)
-Bardzo dobre jasne szkło, świetnie pracuje pod światło
-Dostajesz sprawny AF z kilkoma wariantami (push af, auto, manual)
-Firmowo masz peaking/zebrę, więc widzisz, co masz poza ekspozycją
-Dobrze minimalizowany efekt rolling shutter w porównaniu z DSLRami
-Naprawdę wygodny uchwyt (to nie klatka, magic army i dyndający monitor) - tak wyprofilowany, że wkładasz w niego dłoń i kamera się trzyma sama, nie musisz eksperymentować z rigiem i wyważaniem go
-Nie rzuca się tak bardzo w oczy jak DSLR z rigiem, monitorem i followfocusem
Z minusów dla mnie, słaby EVF, stosunkowo krótkie życie baterii i sensor 1/3" (nie podoba mi się obrazek z niego, ale to kwestia gustu), charakterystyczna elektronika motorów z opóźnieniem (zoom, ostrość). Nie masz safemarków (czyli nie widzisz, co jest poza kadrem i na co za chwilę możesz wpaść.
Wybrałem DSLRa, który w kontrolowanych warunkach jest OK. Ale uważam, że do reportażu są lepsze narzędzia za porównywalne pieniądze. np XF100. Większa głębia ostrości ma też plusy, czasami chcesz aby ruszający się bohater był cały czas ostry. DSLRem nie nadążam z ostrością za roczną córką której nie sposób kontrolować w kwestii poruszania się.