Lustrzanka VS kamera - co wybrać

rozważania na temat zakupu aparatu

Re: Lustrzanka VS kamera - co wybrać

Postprzez malik » 29 Lis 2011, 15:59

Ja bez mrugnięcia okiem radzę Ci inwestować w lustrzanki sony. Mam dokładnie Sony NEX VG10 i jestem na maxa zadowolony. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że to jest „aparat który się przebrał za kamerę” i w pełni się z tym zgadzam. Jest rewelacyjny; zresztą zobacz sobie na youtubie jakie filmiki się z nim kręci i do razu przejdą Ci wątpliwości jak ręką odjął ;)
malik
Just Arrived

Postprzez Amadi » 29 Lis 2011, 16:06

Pracujesz dla Sony czy po prostu jesteś aż takim fanboyem?
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez luke » 29 Lis 2011, 19:23

Wreszcie doczekaliśmy się idealnego narzędzia :lol: :lol: :lol:
luke
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez kozaxx » 29 Lis 2011, 23:19

Porównaj sobie na wspomnianym youtube materiały w gorszym świetle z nex10 i 5dmk2 albo nawet 60d - jest kilka takich filmów - chęć na sony przejdzie Ci od razu, a przynajmniej z kitowym obiektywem. Kamera bez porównania wygrywa ergonomią i wygodą, aparat jakością, z tym, że tutaj trzeba się sporo napracować, nie wystarczy wziąć aparat i już.
Jeżeli jesteś w stanie poświęcić wygodę dla jakości bierz aparat, jeżeli zamierzasz iść na zlecenie, nakręcić swoje (jak najmniej się męcząc) to bierz kamerę.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez imeil » 29 Lis 2011, 23:50

Nie tak do końca...
Nex VG10 to dobra kamera i nie tylko ze względu na lepsza ergonomię niż aparaty. Oczywiście znajdą się aparaty które w tym czy innym miejscu prześcigną nexa, ale chyba nie chodzi o to żeby szukać najlepszej kamery - bo takiej niema (tak samo jak nie ma najlepszego komputera i najlepszej kobiety... zawsze znajdzie się lepsza :) ) - trzeba kupić taką któa będzie nam odpowiadała i będąc świadmomym jej ułomności oraz plusów starać się wykorzystywać ją do granic wytrzymałości - i to dotyczy każdej kamery/aparatu.
A do sedna i tego co chciałem pierwotnie napisać - bo znowu się rozpisuję :)
NEx vg10 to ergonomicznie lepsza kamera niż jakikolwiek aparat - to prawda, ale do w pełni szczęśliwego z niej korzystania (oczywiście wszystko zależy od zastosowania, ale powiedzmy że mówimy o zastosowaniu studio-plan filmowyna przyzwoitym poziomie) również przyda się trochę zabawek m.in. takich jak follow focus, mattebox, zewnętrzne nagrywanie(np. Atomos Ninja czy inny nanoflash dla lepszej jakości materiału), jakiś zewnętrzny monitor również nie jest złym pomysłem żeby mięć precyzyjniejszą kontrolę nad focusem... - i z takim zestawem można ruszać...
Reasumując oczywiście nex się lepiej sprawdzi w sytuacjach ..biorę kamerę i kręcę... nawet i z tego powodu że nie ma ograniczenia długości nagrywania, ale do korzystania z niej na pro czy semi pro poziomie potrzeba trochę zabawek i zabawy.
http://splaszfx.pl - praca
http://motionfreaks.pl - Newsy i After Effects
25fps.pl - relaks i filmiki
http://www.dslry.pl - kamery i filmowanie
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez moozg » 30 Lis 2011, 03:39

ja chcialbym uslyszec co przemawia za tym doplacac do tej kamery?
za ponad 6k mamy same body (wersji z mega zoomem 18-200mm nawet nie biore pod uwage, testy mowia wszystko na temat jakosci tego sloika)
wybierajac tanszy aparat (o dziwo z lepszym obrazem) zostaje zapas kasy na rozbudowe szklarni - jasna stalka, cos szerokiego albo jakies tele wg uznania / nie wspominam o cenie peryferii bo te w duzej mierze dokupuje sie bez wzgledu czy bierzemy kamere czy aparat.
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Damian » 10 Gru 2011, 00:20

Pozwólcie, że i ja dorzucę swoje pytanie.

Zakup Sony NexVG10 Vs Canon 60D ( lub Canon 5d Mark II)

Cel filmowania: 1) Wykłady podczas szkoleń, zakładam konieczność 2h nieprzerwanego nagrywania. 2) video prezentacje na potrzeby e-leningu oraz w/w wykładów "na żywo" (2-3 minutowe ujęcia). Wymaganiem jest możliwość rejestrowania w trybie "super slow-motion" np. 60/fps - (tematem wykładów jest między innymi analiza chodu)
Osobista preferencja: materiał z eksponowaniem głębi ostrości (wybaczcie jeśli nie używam profesjonalnie żargonu, wierzę że domyślicie się co mam na myśli)
Najważniejsza sprawa: materiał będzie montowany na komputerze o parametrach: MacBook Pro, Porc: i5 2,4 (dual-core), Pabięć: 8GB, dysk 7200rpm, nie ma możliwości przesiadki na inny sprzęt.

Co wybrać? Czy np. 2h materiał z powyższych urządzeń będzie można edytować na w/w kompie bez "zagotowania". Oficjalnie do montażu iMovie (nieoficjalnie premierka CS5 + AECS5)

A może inna kamera lub SLR?
Sprawę nieco komplikuje to że w szufladzie leży Canon 350D i kilka szkieł, a nie bardzo uśmiecha mi się dokupowanie obiektywów Sony.

Dziękuję za odpowiedź.
D.
Damian
Just Arrived

Lustrzanka VS kamera - co wybrać

Postprzez greg » 10 Gru 2011, 00:33

Dslr'em nie zrobisz ujec dluzszych niz kilkanascie minut.
5dmkII nie daje 60fps

Wniosek- albo zmiana wymagan, albo wybor kamery.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Amadi » 10 Gru 2011, 06:09

Ten VG10 może być niezłą opcją przy takich wymaganiach. Więcej będę mógł powiedzieć w ciągu tygodnia, mam teraz na testach VG20, koło czwartku powinien zawisnąć artykuł na fotopolis.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez zuraw » 14 Gru 2011, 14:01

moozg napisał(a):ja chcialbym uslyszec co przemawia za tym doplacac do tej kamery?

Przemawia całkiem sporo rzeczy, szczególnie jeśli produkujesz nie tylko na youtube'a i nie boli Cię mniejszy sensor. Za ok 11000PLN możesz kupić np. canona XF100. W zamian dostajesz:

-Fantastyczny stabilizator
-Wejścia audio XLR i wbudowany prosty mikser
-Dwa sloty CF, można zapisywać na zmianę bez strat klatek
-Wbudowane filtry ND
-Bardzo wygodną kontrolę całej kamery, użyteczne funkcje na wierzchu
-Jeśli masz wyjście SDI (+2000pln), to podpinasz rekorder typu AJA i od razu masz materiał zapisany jako ProRes 444
-Masz do wyboru prawdziwy tryb interlace, tak bardzo kochany przez niektóre telewizje (czyli masz surówkę, która przejdzie kontrolę jakości)
-Bardzo dobre jasne szkło, świetnie pracuje pod światło
-Dostajesz sprawny AF z kilkoma wariantami (push af, auto, manual)
-Firmowo masz peaking/zebrę, więc widzisz, co masz poza ekspozycją
-Dobrze minimalizowany efekt rolling shutter w porównaniu z DSLRami
-Naprawdę wygodny uchwyt (to nie klatka, magic army i dyndający monitor) - tak wyprofilowany, że wkładasz w niego dłoń i kamera się trzyma sama, nie musisz eksperymentować z rigiem i wyważaniem go
-Nie rzuca się tak bardzo w oczy jak DSLR z rigiem, monitorem i followfocusem

Z minusów dla mnie, słaby EVF, stosunkowo krótkie życie baterii i sensor 1/3" (nie podoba mi się obrazek z niego, ale to kwestia gustu), charakterystyczna elektronika motorów z opóźnieniem (zoom, ostrość). Nie masz safemarków (czyli nie widzisz, co jest poza kadrem i na co za chwilę możesz wpaść.

Wybrałem DSLRa, który w kontrolowanych warunkach jest OK. Ale uważam, że do reportażu są lepsze narzędzia za porównywalne pieniądze. np XF100. Większa głębia ostrości ma też plusy, czasami chcesz aby ruszający się bohater był cały czas ostry. DSLRem nie nadążam z ostrością za roczną córką której nie sposób kontrolować w kwestii poruszania się.
Pozdrawiam,
Piotrek
zuraw
New Member
New Member

Poprzednia

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości