Lustrzanka do filmów artystycznych

rozważania na temat zakupu aparatu

Lustrzanka do filmów artystycznych

Postprzez marcin.chrupek » 04 Lut 2012, 00:45

Witam serdecznie, proszę o doradzenie w sprawie zakupy lustrzanki do filmów.
Zastanawiam się nad Canonem 60d, 600d, Panasonic Lumix GH2. W jaką lustrzankę warto zainwestować ?
Budżet 4 000 tyś. Dzięki z góry za propozycje. Wiem, że dużo było już podobnych pytań, ale może ktoś dorzuci coś nowego.
marcin.chrupek
Just Arrived

Re: Lustrzanka do filmów artystycznych

Postprzez moozg » 04 Lut 2012, 01:51

myśle ze warto zastanowić sie nad 60d, 600d i GH2...

chcesz porady to chociaz napisz czego oczekujesz od aparatu, co konkretnie zamierzasz krecic, na czym ci zalezy... bo na razie to pytanie - jaki mam kupic sobie samochod?
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez BartekLecki » 04 Lut 2012, 02:23

marcin.chrupek napisał(a):Witam serdecznie, proszę o doradzenie w sprawie zakupy lustrzanki do filmów.
Zastanawiam się nad Canonem 60d, 600d, Panasonic Lumix GH2. W jaką lustrzankę warto zainwestować ?
Budżet 4 000 tyś. Dzięki z góry za propozycje. Wiem, że dużo było już podobnych pytań, ale może ktoś dorzuci coś nowego.

To pytanie wydaje mi siÄ™ jakoÅ› dziwnie znajome...
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez 123 » 04 Lut 2012, 03:16

marcin.chrupek Jak trochę poszukasz to sam znajdziesz odpowiedz na to pytanie . Wejdzie taki na forum z buciorami walnie posta i zadowolony bo wszyscy się produkują . Naprawdę tu już wszystko zostało powiedziane trochę chęci i tyle .
Rozumiem jak ktoś się pyta o jakiś szczegół ,różnice .Takie ogólne pytania mnie najbardziej osłabiają .A może tata chce sypnąć kaska i musisz szybciorem mu powiedzieć jaki model ma jutro kupić . Jeśli tak, to każdy z tych modeli się nada bo ma opcje nagrywania video.
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez marcin.chrupek » 04 Lut 2012, 15:12

Witam ponownie. OdpiszÄ™ na ostatnie wasze posty.

Jeżeli chodzi ogólnie o forum, to jego specyfiką jest to, że są one zazwyczaj anonimowe, także każdy może coś napisać od siebie nie mając np. o tym pojęcia. Nigdy nie wiadomo kto jest po drugiej stronie (np. nick 12345, czy to jest IQ czy może antyIQ, ile ma lat 7, 15 czy 70). Takie pytanie jak moje będą zawsze i są jego częścią, ponieważ forum się rozwija, dołączają nowe osoby itd, które mogą coś dorzucić nowego i na tym mi zależy. O to właśnie zapytałem wcześniej, czytałem wcześniej forum.

Jeżeli jeszcze ktoś znajdzie czas żeby odpowiedzieć na moje pytania, będę wdzięczny.

Jestem estetykiem obrazu, głównie działam na kamerach,jednak chciałem poekperymentować z obrazem z lustrzanek.

Pod uwagÄ™ biorÄ™ nastepujÄ…ce modele.
Canon 60d
600d
Panasonic Lumix GH2

Z tego co się dowiedziałem to wszystkie są podobne, jednak być może ktoś dorzuci coś odkrywczego, na co warto zwrócić uwagę, co zauważył, szczegół, używa ich już jakiś czas.

Moje pytanie:

Czy ktos testował podane aparaty fizycznie, miał je w ręcę (3 modele), testował pod względem koloru, ostrości, przepływowości, ergonomiki, eksploatacji, obróbki obrazu na komputerze i może rzeczywiście jakiś polecić, do nagrywania obrazu.
marcin.chrupek
Just Arrived

Postprzez moozg » 04 Lut 2012, 15:47

60d i gh2 mam - roznic sporo... najistotniejsze to ze sa to dwa rozne systemy i do nich inna szklarnia, GH2 jest lepszym wyborem jesli potrzebujesz dluzszych ogniskowych, z ostroscia GH2 tez poki co stoi najlepiej, zauwazalne nawet bez hacka.
GH2 dla mnie zdecydowanie lepszy jest, 60tka raczej pstrykam. Napewno sa tu osoby dla których 60d będzie lepszy... wszsytko ma swoje plusy i minusy. Nie wiemy na czym Tobie zalezy... bo jeden bedzie krecil z lapy i 60d lepiej bedzie mu lezal, a drugi chce spakowac malego GH2 ze szklarnia i ruszyc pieszo przez Tybet, komus moze braknac płytkiej głębi i wezmie 60d. Tak naprawde prawie wszystko zostalo na forum opisane - postaraj sie i zagleb sie w temat wypisz sobie w tabelce najwazniejsze rzeczy i zdecyduj co Tobie odpowiada bardziej a jak masz watpliwosci to pytaj o konkrety...
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez fiba » 04 Lut 2012, 19:05

marcin.chrupek napisał(a):(..)Takie pytanie jak moje będą zawsze i są jego częścią, ponieważ forum się rozwija, dołączają nowe osoby itd, które mogą coś dorzucić nowego i na tym mi zależy. O to właśnie zapytałem wcześniej, czytałem wcześniej forum.

Problem tylko w tym, że takie pytania jak Ty zadajesz padają tu co chwilę i nie zdążą się zdezaktualizować jak ktoś znów pyta o to samo. Twoje jest dodatkowo zbyt ogólne żeby cokolwiek odkrywczego napisać..
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez marcin.chrupek » 04 Lut 2012, 22:51

Dziękuje za odzew, mam już zrobione pewne analizy.
Pozdrawiam
marcin.chrupek
Just Arrived

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości