Logic Keyboard - skróty klawiszowe na klawiaturze

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Logic Keyboard - skróty klawiszowe na klawiaturze

Postprzez Krzysztof » 01 Paź 2010, 20:18

Miesiąc temu kupiłem sobie silikonową nakładkę na klawiaturę Logic Keyboard. To cienka warstwa gumy, która ma wydrukowane na sobie najpotrzebniejsze skróty klawiszowe - w moim przypadku - do programu Final Cut Pro. Cena takiej przyjemności to około 200 zł.

Image

Muszę przyznać, że rozwiązanie sprawdza się doskonale. Do tego stopnia, że zamierzam zamówić wersję dla After Effects i Photoshopa. Nakładka ma też charakter edukacyjny - po pewnym czasie po prostu zapamiętujesz skrót klawiszowy :)

W Polsce największy wybór produktów firmy Logic Keyboard ma chyba Cortland a ich całą gamę można znaleźć na stronie producenta.

W ofercie firmy są zarówno nakładki, wymienne same klawisze jak i całe klawiatury dla wielu różnych programów (między innymi Avid, Premiere, Sony Vegas, Photoshop, itd). Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej sprawdzają się silikonowe nakładki. Powód jest prosty - gdy nie korzystamy z danego programu klawiatura z dodatkowymi symbolami staje się przy codziennym pisaniu mocno nieczytelna i utrudnia normalne funkcjonowanie. Osobiście zakładam gumę na instrument :) tylko gdy pracuję na Final Cucie. Dodatkowym plusem nakładki jest ochrona klawiatury przed zalaniem i innymi śmieciami.

Generalnie polecam ten patent. Gdyby ktoś znalazł w Polsce lub Europie dystrybutora Logic Keyboard posiadającego szerszy asortyment będę wdzięczny za linka. Ewentualnie inne podobne rozwiązania.

Jest jeszcze klawiatura Optimus Maximus, której klawisze są kolorowymi wyświetlaczami OLED i można sobie dowolnie programować ich wygląd. Fajna sprawa, ale cena z kosmosu :/
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Logic Keyboard - skróty klawiszowe na klawiaturze

Postprzez bArT » 04 Paź 2010, 00:57

szczerzę, kiedy widzę taką nakładkę na klawiaturę to od razu ją delikatnie odkładam.
skrótów można się nauczyć bez tego. Możesz nawet wydrukować sobie taką klawiaturkę położyć kartkę przed monitorem i zapamiętać ułożenie klawiszy. Oczywiście jest to kwestia gustu ale żądać za kawałek silikonu 200zł to dla mnie mocne przegięcie. 600 złotych (silikon do trzech klawiaturek) zdecydowanie można lepiej spożytkować.
Taki gadżet żeby kasę wyciągnąć :)
tylko bez obrazy mi tu proszÄ™ :D
Tak mówię z doświadczenia bo u nas żaden montażysta nie ma tego u siebie w domu i żaden nie ma w planach. Prawda jest taka że jak montujesz to prędzej czy później sam zapamiętujesz skróty a wtedy taki silkonik służy tobie tylko po to żeby klawiatura kurzu nie zbierała, a do tego są nakładki o dziwo z silikonu za 20 zlociszy :)
Awatar użytkownika
bArT
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez 123 » 19 Wrz 2011, 20:40

Wyluzuj bArT
A tobie Krzysztof dzięki za dzielenie się tego typu ciekawostkami .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez t-jack » 19 Wrz 2011, 21:31

Jest też ciekawa opcja (chociaż "niewymienna"), mam to na jednej klawiaturze do photoshopa, naklejki na klawisze, dobre o tyle, że taka nakładka pasuje na jedną konkretną klawiaturę (dla mnie np bezużyteczną), a naklejki można wkleić w każdy keyboard, w pc, w lapie, dowolnie.
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

Postprzez zatt » 06 Paź 2011, 15:22

bArT napisał(a):szczerzę, kiedy widzę taką nakładkę na klawiaturę to od razu ją delikatnie odkładam.
skrótów można się nauczyć bez tego. Możesz nawet wydrukować sobie taką klawiaturkę położyć kartkę przed monitorem i zapamiętać ułożenie klawiszy. Oczywiście jest to kwestia gustu ale żądać za kawałek silikonu 200zł to dla mnie mocne przegięcie. 600 złotych (silikon do trzech klawiaturek) zdecydowanie można lepiej spożytkować.
Taki gadżet żeby kasę wyciągnąć :)
tylko bez obrazy mi tu proszÄ™ :D
Tak mówię z doświadczenia bo u nas żaden montażysta nie ma tego u siebie w domu i żaden nie ma w planach. Prawda jest taka że jak montujesz to prędzej czy później sam zapamiętujesz skróty a wtedy taki silkonik służy tobie tylko po to żeby klawiatura kurzu nie zbierała, a do tego są nakładki o dziwo z silikonu za 20 zlociszy :)

Korzystanie ze skrótów przyspiesza pracę nawet o 40%, więc prosta matma - wydajesz 200 złotych, i taka klawiaturka zwraca Ci się dajmy na to po 5 projektach, a potem zaczyna automatycznie plusować :)
zatt
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Zwierzak » 06 Paź 2011, 18:25

Kto chce ten kupi, to chce wydrukuje sobie karteczkę, ktoś inny zrobi naklejki. Nie krytykujmy pomysłu, moim zdaniem dobra rzecz, nieco droga, ale zawsze mamy przecież wybór. W przemyśle widywałem całe klawiatury z już przygotowanymi logami na klawiszach pod którymi jest dana funkcja.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Tomek » 11 Gru 2011, 19:10

Witam.
Zastanawiałem się kiedyś nad tą nakładką jednak cena szybko mnie odstraszyła. Aktualnie mam okazję dostać ją po mniejszych pieniądzach (kolega chce się pozbyć). Mam w związku z tym pytanie do posiadaczy tego gadżetu.

Czy ktoś z Was używa tego z MacBook Pro?
1. Czy ta nakładka nie utrudnia chłodzenia laptopa?
2. Czy z nałożoną nakładką laptop bez problemu zamyka się (nie wciskają się klawisze, nie deformuje się, nie zostawia śladów na monitorze?
Tomek
Just Arrived

Miejscowość: Wrocław

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości