Laptop zamiast monitora poglÄ…dowego

monitory poglÄ…dowe, view findery, itp...

Laptop zamiast monitora poglÄ…dowego

Postprzez kamtar2 » 14 Sty 2012, 19:37

Witam, mam laptopa z wejściem HDMI, czy jest możliwość podłączenia go tak, aby spełniał funkcję monitorka? :D Nie mam pieniędzy na liliputa, czy coś w tym rodzaju, a do krana domowej roboty potrzebny mi podgląd obrazu podczas filmowania. Laptop byłby używany tylko na czas ujęć z krana więc nie martwię się o baterię i laptopa też ktoś potrzyma więc nie ma problemu. Pytanie tylko, czy jest taka możliwość. Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Re: Laptop zamiast monitora poglÄ…dowego

Postprzez maviozo » 14 Sty 2012, 19:48

Skoro go masz, to dlaczego organoleptycznie nie sprawdzisz? 8-)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Irwusek » 14 Sty 2012, 20:06

Z tego co wiem to laptop ma WYJŚCIE Hdmi a nie WEJŚCIE wiec nici z tego, bo obraz wychodzi z laptopa przez hdmi, a nie dostarczany jest z zewnętrznego źródła.

(jak się mylę proszę mnie poprawić)
Irwusek
Just Arrived

Miejscowość: okolice Gorzów Wlkp.

Postprzez Kenzo » 14 Sty 2012, 20:06

kamtar2 napisał(a):Witam, mam laptopa z wejściem HDMI, czy jest możliwość podłączenia go tak, aby spełniał funkcję monitorka? :D Nie mam pieniędzy na liliputa, czy coś w tym rodzaju, a do krana domowej roboty potrzebny mi podgląd obrazu podczas filmowania. Laptop byłby używany tylko na czas ujęć z krana więc nie martwię się o baterię i laptopa też ktoś potrzyma więc nie ma problemu. Pytanie tylko, czy jest taka możliwość. Dzięki i pozdrawiam.

Jak dokupisz do niego jakąś kartę typu video capture to czemu nie, tyle, że karta może być droższa od Lilliputa.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez kamtar2 » 14 Sty 2012, 20:29

Niestety nie mam jeszcze jak sprawdzić, gdyż nie posiadam JESZCZE nowej lustrzanki z funkcją nagrywania. Kurde w takim razie trochę słaba opcja, a jest jakaś tania alternatywa na monitorek(nawet mały, ale żeby był bliżej mnie niż aparat, który będzie zamontowany na końcu 2-3m kranu)?
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Postprzez MarcinM » 14 Sty 2012, 23:46

kamtar2 napisał(a):Niestety nie mam jeszcze jak sprawdzić, gdyż nie posiadam JESZCZE nowej lustrzanki z funkcją nagrywania. Kurde w takim razie trochę słaba opcja, a jest jakaś tania alternatywa na monitorek(nawet mały, ale żeby był bliżej mnie niż aparat, który będzie zamontowany na końcu 2-3m kranu)?

800 złotych za monitor do filmowania to bardzo tanio.

obecnie tańszej i dobrej alternatywy nie ma. kupując dlsr do filmowania musisz mieć świadomość, że jeżeli chcesz mieć komfort filmowania w różnych warunkach, to za akcesoria zapłacisz dużo więcej niż za sam aparat.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez kamtar2 » 15 Sty 2012, 01:38

Tak, tak, wiem, że to nie jest dużo, ale jednak ledwo co mi styka nawet na 600D i że tak powiem nie mam zbytnio możliwości zarobku, gdyż mając 16 lat ciężko jest pogodzić szkołę i pracę gdy ma się jeszcze inne zajęcia i całkiem niemało nauki, ale dobra będę nad tym myślał, dzięki. :)
Awatar użytkownika
kamtar2
Just Arrived

Postprzez Brontozaur » 17 Sty 2012, 18:39

Monitor podglądowy w wieku 16 lat nie koniecznie Ci się przyda, znam to z autopsji. Lepiej zainwestuj w viewfinder (na ebay.com), bo to dzięki niemu będziesz mógł filmować w strasznie słoneczne dni, a taki "zewnętrzny laptopik" to i tak kawał sprzętu do taszczenia.
Brontozaur
Just Arrived

Postprzez radektg » 03 Lut 2012, 14:39

Irwusek napisał(a):Z tego co wiem to laptop ma WYJŚCIE Hdmi a nie WEJŚCIE wiec nici z tego, bo obraz wychodzi z laptopa przez hdmi, a nie dostarczany jest z zewnętrznego źródła.

(jak się mylę proszę mnie poprawić)

Niektóre mają też WEJŚCIE, w moim mam wejście i wyjście hdmi ale jeszcze nie testowałem tego z lustrzanką.
radektg
Just Arrived

Postprzez Switch » 03 Lut 2012, 14:55

zawsze można USB i przez Canon eos utility ale to słaba opcja jako podgląd do kręcenia...Przydaje się do zdjęć wtedy laptop jak najbardziej :) ale lepiej zainwestować w liliputa jeśli tak strasznie jest Ci potrzebny :)
550d na ML, SMC Takumar 1,4/50mm, kit 18-55, Mir-1b 2,8/37mm, Benro kh-25, slider(mini dolly) własnego projektu.
Awatar użytkownika
Switch
Member
Member

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości