Lampa nie chce sie otwierac... :/

Lampa nie chce sie otwierac... :/

Postprzez shd » 05 Sty 2011, 20:26

Jak w temacie. Ja raczej nic nie nabroilem... jak naciskam na lampe to sie nie otwiera - trzeba jej pomoc. Do gory sie podnosi tak powoli w czasie 1,5 w sekund... z tego co pamietam to szlo szybciej kiedys. Czas unoszenia jest chyba na tyle niski ze bolec po otwarciu wraca na pozycje zamknieta i lampa nie ma szans sama wstac... Jakis pomysl czy dam rade to sam naprawic czy serwis jedynie mnie czeka? Jak zamykam otwieram recznie to slychac na zawiasach lekkie skrzypienie... Spotkal sie ktos z tym juz ?
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Re: Lampa nie chce sie otwierac... :/

Postprzez Jaroslavus » 05 Sty 2011, 20:35

Jeżeli masz jeszcze gwarancję, a ciągłe próby otwierania i zamykania nie przynoszą efektów proponowałbym oddanie body do serwisu. Ja za to wczoraj po raz drugi od zakupu miałem problem z filmowym samyangiem 85mm, ruszam pierścieniem przysłon i nic się nie dzieje, po powrocie do początku wraca do normalności ale zastanawiam się czy w obecnych czasach cokolwiek jest kontrolowane jakościowo przed produkcją.
Awatar użytkownika
Jaroslavus
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

Postprzez shd » 05 Sty 2011, 23:04

Hmmmm kurcze poslalbym go do serwisu ale po pierwsze to w wawie a po drugie musialbym wgrac czysty firmware 1.09 a nie wiem ile licznik moze cyknac razy poki sie nie zablokuje ;P
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Jaroslavus » 05 Sty 2011, 23:57

Wątpię, że będą to sprawdzać przy zablokowaniu lampy.
Awatar użytkownika
Jaroslavus
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

Postprzez Kenzo » 06 Sty 2011, 11:40

shd napisał(a):Hmmmm kurcze poslalbym go do serwisu ale po pierwsze to w wawie a po drugie musialbym wgrac czysty firmware 1.09 a nie wiem ile licznik moze cyknac razy poki sie nie zablokuje ;P

Jeżeli chodzi ci o pozbycie się ML, to nic nie musisz wgrywać, w pliku konfiguracyjnym ML, musisz zmienić jedną opcję (zerkinij do pdfa z instrukcją) i automatycznie przy bootowaniu ML przywróci ci wszystko do stanu sprzed instalacji.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez cinek » 07 Sty 2011, 13:21

Jakiś ślad na pewno zostanie, w ml byla jakas opcja ale to dotyczyło chyba wyłączenie botowania karty.
A co do ilosci upadatów to ja już dość ich zrobiłem. A to pierwszy ml beta potem up do 9 potem down do 8 i ml i luz.
cinek
Senior Member
Senior Member

Postprzez Ernest » 10 Sty 2011, 14:20

To częsta przypadłość xxxD - miałem to samo w 400D i kilku znajomych w xxxD to samo miało. Ja olałem i otwierałem po prostu ręcznie, nie miałem jakoś czasu biegać na Żytnią. Mój 550D póki co nie ma tej dolegliwości.
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez shd » 10 Sty 2011, 18:28

No mi sie tez nie chce:P Poczekam az sie nazbiera wiecej wad (tfu tfu) i wtedy sie wybiore, albo przed zakonczeniem gwarancji;P

Edit: Zaczela normalnie dzialac - cos musialo wpasc do srodka i teraz wypasc... :D
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez macius.o21 » 26 Lis 2011, 17:26

Witajcie!

Mam problem z lampą błyskową, ponieważ, będąc na Dominikanie (duza wilgotnosc powietrza) aparat parowal od srodka i myślę, że to od tego ta usterka. Lampa w ogóle się nie wysuwa, jakby skleiło ją coś w środku (mechanizm otwierający), ale jestem pewien, że nie został aparat zalany. Lampa na poczatku wysuwala się wolniej, poźniej trzeba bylo jej pomóc, teraz w ogóle, muszę ją mocno podważać i jak ją zostawie otwartą, tak pozostaje - nie odskakuje do góry. Wysłałem przez Euro RTV AGD do Warszawy i panowie stwierdzili, że aparat został zalany, co jest kompletną bzdurą, ale niby naprawili, po czym, okazało się, że sprżet nadal ma te usterke, zaraz po wypakowaniu z Warszawy. Przez telefon usłyszałem,że to taka usterka tych aparatów i wada. Jak myślicie, gdzie moge to naprawic, czy da się i za ile, i czy ewentualnie moge się z nimi jakoś kłocic?

Aparat kupilem z lepszym obiektywem i ubezpieczeniem za niecale 5000 zł. Canon EOS 550D.
Piszcie, co radzicie,
dzięki!
M.
macius.o21
Just Arrived

Postprzez shd » 27 Lis 2011, 13:37

Powiem Ci tak... u mnie znow dziala jakby chciala a nie mogla. Raz sie otworzy, innym razem musze sie nogami zapierac zeby ja wysunac. Jednak przeznaczenie tej lampy blyskowej jest zerowe... jakby jej nie bylo w ogole w aparacie to bym z tego powodu nie plakal... Tak wiec czy warto tracic na to czas, pieniadze i przede wszystkim nerwy ? ;) Olac to...
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości