kupno pakietu adobe z allegro ?

jaki komputer, karta, procesor, itp...

kupno pakietu adobe z allegro ?

Postprzez ngc » 28 Lip 2011, 09:01

Witam,

przymierzam się do zakupu Adobe production premium cs5, kiedy sprawdziłem ceny w sklepie (około 9200) i na allegro (najtaniej 6250 w wersji "upsell" (?!)), to zdębiałem.
Skąd taka różnica cenowa? Dzwoniłem do kilku sklepów, w jednym powiedzieli mi że ich wersje CS5 nie podlega ulepszeniu do 5.5 (to po co sprzedają?), w innych mówią że sprzedają wersję pudełkową, zafoliowaną, europejską, nie edukacyjną, za jedyne 7800. No i teraz znalazłem aukcję za 6250, wersja upsell, niby do 5.5, ale jakoś wierzyć mi się nie chcę. Ktoś z was kupował kiedyś takie oprogramowanie? Jakie są haczyki ? I o co pytać sprzedających, bo kręcą niemiłosiernie.
W jednej aukcji piszą o tym że kupując licencję, a nie wersję pudełkową, ma się zawsze wybór co do platformy (obecnie korzystam z PC, ale z chęcią przerzucę się na MACa za jakiś czas), to prawda ?

Nie mówcie tylko żeby kupić w sklepie, bo za 2000 zł różnicy dokupię sobie jakieś szkło.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Re: kupno pakietu adobe z allegro ?

Postprzez WFanus » 28 Lip 2011, 10:15

Ten Production Premium za 6250 to upgrade(trzeba dokładnie czytać)do pojedyńczego programu:
Angielska wersja komercyjna dla firm, Uaktualnienie z pojedynczego produktu
Upgrade (uaktualnienie) dla użytkowników:
Adobe Premiere Pro CS5.x, CS4, CS3, 2.0,1.x;
Adobe After Effects CS5.x, CS4, CS3, 7.0;
Adobe Photoshop Extended CS5 , CS4, CS3;
Adobe Photoshop CS5, CS4, CS3, CS2;
Adobe Flash Professional CS5.x, CS4, CS3, 8;
Adobe Illustrator CS5, CS4, CS3, CS2.
Czyli żaden biznes, bo musisz mieć któryś z tych programów (no chyba, że ci dodają numerek licencyjny na karteczce - w zasadzie legalne, kiedyś tak sprzedawali CS2 ze skanerem HP, bo miał Elementsy darmowe. Skaner za 100 zł, a upgrade za pół ceny sklepowej. Dużo fajnych chłopaków i dziewczyn tak kupiło i dzisiaj mają się dobrze. Adobe się pokapowało i zablokowało upgrade z Elementsów dodawanych darmowo do skanerów)
Poz tym to jest pewnie licencja firmowa (wydawnictwa kupują jedną płytkę i 30 numerków. Jak zainstalują na 28 komputerach to zostają im 2 numerki. Sprawny informatyk coś zachcachmęci i zrobi key-generator operujący w zakresie numerów licencji - ktoś mi kiedyś coś takiego tłumaczył - i może z tego zrobić ze 100 legalnych, czyli takich, które można zarejestrować, kopii - systemy operacyjne tak podobno się instaluje. Jedna płytka - ale za to określony zakres numerów licencyjnych. Fantazja i możliwości informatyków nie znają granic. Ja dostałem ofertę Adabe za 50% - wszystko jak w Adobe store (grafika strony i mechanizny) tylko domena jakaś "lewa" z Bułgarii. Niby wszystko w porządku, ale coś "smierdzi". (Poza tym jak sprzedawca ściemnia to lepiej nie ufać. Ten przykład ze skanerem był czysty, bo sprzedawca od razu powiedział o co chodzi, bez kręcenia. I co to za program, którego nie można upgradować?) Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez hubiii » 28 Lip 2011, 10:17

GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez www0zeten0pl » 28 Lip 2011, 10:50

Czytaj uważnie, ze zrozumieniem, to co piszą na stronach…. 50% taniej zyskujesz na zasadzie kupna całego pakietu a nie np. każdego programu z osobna.
Awatar użytkownika
www0zeten0pl
New Member
New Member

Miejscowość: Cieszyn

Postprzez ngc » 28 Lip 2011, 13:31

no i OK, mi zależy na całym pakiecie. Wychodzi na to że kupując do końca wakacji w europejskim adobe, po uzyciu kodu SWITCH mam 50% zniżki, czyli jeszcze taniej niż jest na allegro, bo za około 4800 zł. Tyle że wersję nie pudełkową, a samą lincencję.
Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez Bananowy_Joe » 28 Lip 2011, 23:09

Z tego co widzę ta zniżka przysługuje jeżeli jesteś użytkownikiem Avida, FCP i Vegasa (aczkolwiek z tego co czytam z tym ostatnim ludzie mają spore problemy). Tutaj kilka słów na ten temat http://blogs.adobe.com/genesisproject/2011/07/details-on-the-production-premium-switching-offer.html.
Sam jestem na etapie zakupu oprogramowania Adobe, bo po przetestowaniu triali wszystkich popularniejszych programów, zdecydowanie najbardziej ten przypadł mi do gustu. Jestem w o tyle lepszej sytuacji, że jestem studentem i przysługuje mi możliwość zakupu wersji Student & Teacher za trochę ponad 1600zł. Licencja dożywotnia, możliwość zarobkowania (ograniczone zasady, ale mimo wszystko bardzo przyjazne). Spać mi po nocach nie daje tylko wyraz "akredytowane" w poniższej informacji:
Studenci — studenci szkół wyższych, zdefiniowanych jako publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne uczelnie wyższe (w tym wyższe szkoły społeczne, młodzieżowe i zawodowe), które są akredytowane i wymagają odpowiednika co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu do przyznania stopnia naukowego

Rozumiem, że jako "dzienny" student wydziału mechanicznego politechniki łapię się do tego grona.
Nasze uczęszczanie nie jest później weryfikowane, więc można zacząć naukę w jakimś Cosinusie i po uzyskaniu papierów rzucić to. Na stronie jakiegoś resellera trafiłem na informację, która nie wprost, ale jednak informowała o takiej możliwości.
Bananowy_Joe
Senior Member
Senior Member

Postprzez Mafox__ » 14 Lis 2011, 19:30

http://allegro.pl/adobe-creative-suite- ... 22800.html

czy to oprogramowanie będzie respektowane przez urzędy jako w pełni legalne (tj. w każdym aspekcie prawnym i fiskusowym) ?
www.mafoxvision.pl film-sztuki walki-reklama
Awatar użytkownika
Mafox__
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków

Postprzez MarcinM » 14 Lis 2011, 19:41

Mafox__ napisał(a):http://allegro.pl/adobe-creative-suite-4-production-premium-cs4-eng-i1911822800.html

czy to oprogramowanie będzie respektowane przez urzędy jako w pełni legalne (tj. w każdym aspekcie prawnym i fiskusowym) ?

jeżeli w licencji nie ma info, że do sprzedaży i używania wyłącznie na terenie UK i rzeczywiście jest to wersja pełna, a nie oem/edu itp, a sprzedawca rzeczywiście wystawi Ci "invoice" - to tak.

Najlepiej zapytaj przed zakupem w Adobe o konkretny numer seryjny i oni Ci powiedzą, czy czasem nie jest np. zarejestrowany na 2 stanowiskach - bo wówczas nie możesz na 3 zainstalować bez deaktywacji tych starych.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości