http://www.youtube.com/watch?v=-IV8F7bvKlw Tu jest link do modelu głowicy kranu (dziwnie to wygląa bo jest to zrobione z wozka babci...) w dodatku jest to wszystko do góry nogami. Ten kran myśle, że wykonaniem i funkcjonalnością będzie konkurencyjny wobec przedstawionych tu propozycji. Przyczym jako, że ani dla mnie ani dla kolegi który to konstruuje. Te wynalazki nie mają byc głównym źródłem dochodu ewentualna cena mogłaby być bardzo atrakcyjna. ( Na tyle żeby wzwróciły się koszty produkcji, i mozna było zarobić na tokarke, a wtedy.... to już tylko wyobraźnia nas ogranicza:).
Obecny kran którym sobie filmowałem jest obsługiwany od przodu wszystko jest super płynne (potrzeba dodatkowo we własnym zakresie wyposażyć się w głowice filmową). Jako statyw robi tymczasowo statyw oświetleniowy. Maksymalna wysokośc to jakieś 2,5 metra najdłuższy element ma jakieś 180cm całośc bez obciążenia do przeciwwagi waży kilka kg.
Powyższej opisana konstrukcja solidnie wykonana z profili aluminiowych itd. jest do zrobienia mysle, że w tydzień. Natomiast ta wersja zaawansowana ( z filmiku z youtube) trudno powiedzieć jeżeli będzie jakieś zainteresowanie to możliwe że całkiem szybko (wstrzymalismy prace bo narazie niemiałem potrzeby używać takiego kranu, skończylismy prace nad rigiem i teraz potrzebuje na gwałt elektronicznego slidera z funkcją pseudo kranu)
Mysle, że bardzo ciekawie wyszedł nam rig obecnie istnieje w wersji testowej co ciekawe wszystko jest oparte na powtarzalnym systemie łaczników takich jakby klocków co zapewnia wszelkie modyfikacje. ( Z innych rzeczy mam jeszcze działające chociaż powiedzmy prototypowe nastepujące urzadzenia: snorricam, mikro kran do makrofotografii, steadycam, slider, jazde itp) Po kolei i po obecnych doświadczeniach w maire wolnego czasu będziemy je przekształcać na półprofesjonalne bądź może nawet profesjonalne rzeczy. W wolnym czasie no chyba, że spotkaja się z zainteresownaiem, wtedy by mozna przyśpieszyć.
Jutro wyjeżdam na zlecenie na weekend.
Jeżeli by was to interesowało to zrobie pożadne foty prezentacje filmowe itd i wrzuce w poniedziałek na net. Zreszta juz od chyba 2 miesiecy istnieje mój filmik fabularny gdzie z wszystkich tych urzadzeń korzystałem mam nadzieje w końcu wrzucić go w poniedziałek na vimeo.
Pozdrawiam.
ps: Kto wie może wspólnymi siłami, korzystając z waszego doświadczenia i opinii dałoby się stworzyć ciekawa i przystepna alternatywe dla urządzeń wspierających filmowanie dslr.
Wesołych Świąt.
ps: Niewiem jak się tu wrzuca fotki jak daje "img" to daje mi jakiś odnośnik do internetu, tzn? musze foty wrzucić na jakąś stronke a tu tylko link?