Kran kamerowy

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Kran kamerowy

Postprzez prefuse » 22 Kwi 2011, 09:30

Stoję przed dylematem zakupu kranu. Wiązałem spore nadzieję na model od slidekamery HKR-1 - jednak cena okazała się o połowę wyższa od początkowo planowanej (dzwoniłem, dopytywałem i stąd wiem :)) co jakoś mnie zniechęciło. Pieniądze jakie chciałbym przeznaczyć na ten cel to około 2 tys zł. Zrobiłem małe rozeznanie na polskim rynku ale bez specjalnych efektów. W zasadzie jedynym rozsądnym kranem za te pieniądze wydaje się ten od Kesslera Crane KC-Lite 8.0, kosztuje ok 2160 pln, i można go kupić tutaj. Czy ktoś miał z nim do czynienia? Czy są inne w tym przedziale cenowym? A może warto dozbierać do czegoś lepszego? Np do Kessler Crane KC-12/8, który jest dwukrotnie droższy. Krany typu DIY nie wchodzą w grę. Do całego zestawu planuję oczywiście zakup statywu i będzie to prawdopodobnie Manfrotto 525MVB. Co myślicie?
Canon 7D + slidekamery, glidecamy itd
Sigma 10-20mm f4-5.6 | Samyang 8mm f3.5 | CZJ 35mm f2.4 | Canon 50mm f1.8
vimeo sensi&
Awatar użytkownika
prefuse
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Chełm

Re: Kran kamerowy

Postprzez kedar6890 » 22 Kwi 2011, 10:34

Będzie ciężko.Sama głowica 3d do kranu typu DIY :) to koszt 2 000
kedar6890
Senior Member
Senior Member

Postprzez Tadek » 22 Kwi 2011, 11:40

Cześć, ja od pewnego czasu pracuje z kolegą nad różnego typu konstrukcjami, model kranu jet już w dosyć zaawansowanym stadium. Finalnie nie bedzie to tak zupełnie konstrukcja DIY gdyż już w tej chwili sporo przewyższa większosć konstrukcji z przedziału 2-3 tysiaki. Obecnie na chwile zostały wstrzymane prace ponieważ potrzeboałem natychmiast riga (właśnie jest juz zrobiony model testowy). Zeby nie być gołosłowny chetnie podeśle Ci filmik z testu prototypu głowicy (pełen zakres ruchu). Wszystkie te rzeczy sa projektowane z myślą o tym żeby były jak najbardziej dla mnie użyteczne to jest bardzo lekkie ergonomiczne, funkcjonalne. Jako, że mam ograniczony budżet prace posuwały się dosyć powoli, ale w przypadku zainteresowania kupnem mozna by je znacznie przyśpieszyć. Jeżeli byłbys zainteresowany i nie pali Cę grunt pod nogami z terminem mozna by pogadać tak zeby kran spełniał Twoje indywidualne potrzeby. Myślałem żeby sie jeszce wstrzymać z opublikowaniem szerzej tworzonego sprzętu aż bedzie w 100 procentach sprawny ale to może warto wykorzytsać zainteresowanie.

Jak ktos jest chętny to niech poda meila wyśle mu fotki, filmiki z testów riga, kranu.

Ps: Ewentualna cena będzie dużo bardziej atrakcyjna od tego co jest proponowane gdzie indziej. Gdyż przedewszystkim zamierzam być filmowcem a nie zakładać biznesu ze sprzetem. Jednak w momencie kiedy nasze konstrukcje zaczeły interesowac inne osoby nic nie stoi na drodze by się nimi podzielić, a ewentualne pieniądze znacznie by przyśpieszyły prace.
Wstawiłbym fotki ale niewiem jak to zrobić dlatego prosze podać meila.
Pozdrawiam.

ps: Właśnie sie przyjrzałem tym kranom z linków i moge powiedzieć, ze nasz kran będzie znacznie bardziej zaawansowaną konstrukcją. Już teraz mam zrobiony odpowiednik kranu z pierwszego linku, oczywiscie dużo brzydszy i wykonany z desek z castoramy, ale działający identycznie (oczywiscie moge przeslać filmiki i fotki żeby nie być gołosłowny) a cała konstrukcja zajeła mi dzień budowy i jakieś 200 zł nie licząc glowicy manfroto 701 z tym że u mnie jest jeszcze mocowanie na follow focusa.
Tadek
Just Arrived

Postprzez Jaroslavus » 22 Kwi 2011, 17:39

Tadek jeżeli nie jest to żadna tajemnica wrzuć najlepiej fotki na forum.
Awatar użytkownika
Jaroslavus
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

Postprzez MarcinM » 22 Kwi 2011, 18:20

Tadek, wrzuć na forum zdjęcia i informacje:

- ile waży
- ile zajmuje po złożeniu
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez MarcinM » 22 Kwi 2011, 18:34

prefuse napisał(a):Stoję przed dylematem zakupu kranu. Wiązałem spore nadzieję na model od slidekamery HKR-1 - jednak cena okazała się o połowę wyższa od początkowo planowanej (dzwoniłem, dopytywałem i stąd wiem :)) co jakoś mnie zniechęciło.

a przymierzałeś się do ich:
http://www.sklep.slidekamera.pl/index.p ... t&Itemid=2

? być może to jest ciekawa droga, bo masz w jednym slider i kran, choć krotki, ale do reporterki i jednoosobowej ekipy - jak znalazł.

Kessler jest fajny, ale Marcotech jako bardzo drogi dealer mnie wkurza. Najpierw nie mieli przez 3 miesiące i mieli mi dać znać kiedy będą mieć. Potem się okazało, że już mieli, ale nie dali znać. Potem znowu nie mieli i pomimo wcześniejszego ustalenia, że chcę tani i lekki sprzęt, to chcieli mi sprzedać zestaw, który kosztował 3 razy więcej od zestawu na stronie Kesslera :(

Jeżeli masz możliwość zakupu w USA, to kup to:
http://www.kesslercrane.com/product-p/100042.htm

cały zestaw (kran + statyw + głowica) wychodzi ...1680 złotych :( niestety loco USA

Marcotech chciał mi sprzedać zestaw za około 5000 złotych z Manfrotto i głowicą Hercules, no fajnie, ale ja wyraźnie prosiłem o coś lekkiego i taniego...

Czasem na allegro pojawia się człowiek z Poznania z kranem który schodzi za 1300-1400 złotych, ale nie wiem jak działa.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez Arsen » 22 Kwi 2011, 21:52

Ten zestaw od slidekamery wygląda bardzo fajnie. Zakres ruchu do wielu zastosowań wystarczy, zawsze można coś pokombinować dodając zakres ruchu poprzez nagrywanie w 1080 a wypuszczanie w 720. Sprawia wrażenie kompaktowego sprzętu o dobrych możliwościach. Tylko ta cena.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez Tadek » 22 Kwi 2011, 22:55

http://www.youtube.com/watch?v=-IV8F7bvKlw

Tu jest link do modelu głowicy kranu (dziwnie to wygląa bo jest to zrobione z wozka babci...) w dodatku jest to wszystko do góry nogami. Ten kran myśle, że wykonaniem i funkcjonalnością będzie konkurencyjny wobec przedstawionych tu propozycji. Przyczym jako, że ani dla mnie ani dla kolegi który to konstruuje. Te wynalazki nie mają byc głównym źródłem dochodu ewentualna cena mogłaby być bardzo atrakcyjna. ( Na tyle żeby wzwróciły się koszty produkcji, i mozna było zarobić na tokarke, a wtedy.... to już tylko wyobraźnia nas ogranicza:).

Obecny kran którym sobie filmowałem jest obsługiwany od przodu wszystko jest super płynne (potrzeba dodatkowo we własnym zakresie wyposażyć się w głowice filmową). Jako statyw robi tymczasowo statyw oświetleniowy. Maksymalna wysokośc to jakieś 2,5 metra najdłuższy element ma jakieś 180cm całośc bez obciążenia do przeciwwagi waży kilka kg.

Powyższej opisana konstrukcja solidnie wykonana z profili aluminiowych itd. jest do zrobienia mysle, że w tydzień. Natomiast ta wersja zaawansowana ( z filmiku z youtube) trudno powiedzieć jeżeli będzie jakieś zainteresowanie to możliwe że całkiem szybko (wstrzymalismy prace bo narazie niemiałem potrzeby używać takiego kranu, skończylismy prace nad rigiem i teraz potrzebuje na gwałt elektronicznego slidera z funkcją pseudo kranu)

Mysle, że bardzo ciekawie wyszedł nam rig obecnie istnieje w wersji testowej co ciekawe wszystko jest oparte na powtarzalnym systemie łaczników takich jakby klocków co zapewnia wszelkie modyfikacje. ( Z innych rzeczy mam jeszcze działające chociaż powiedzmy prototypowe nastepujące urzadzenia: snorricam, mikro kran do makrofotografii, steadycam, slider, jazde itp) Po kolei i po obecnych doświadczeniach w maire wolnego czasu będziemy je przekształcać na półprofesjonalne bądź może nawet profesjonalne rzeczy. W wolnym czasie no chyba, że spotkaja się z zainteresownaiem, wtedy by mozna przyśpieszyć.

Jutro wyjeżdam na zlecenie na weekend.
Jeżeli by was to interesowało to zrobie pożadne foty prezentacje filmowe itd i wrzuce w poniedziałek na net. Zreszta juz od chyba 2 miesiecy istnieje mój filmik fabularny gdzie z wszystkich tych urzadzeń korzystałem mam nadzieje w końcu wrzucić go w poniedziałek na vimeo.

Pozdrawiam.

ps: Kto wie może wspólnymi siłami, korzystając z waszego doświadczenia i opinii dałoby się stworzyć ciekawa i przystepna alternatywe dla urządzeń wspierających filmowanie dslr.
Wesołych Świąt.

ps: Niewiem jak się tu wrzuca fotki jak daje "img" to daje mi jakiś odnośnik do internetu, tzn? musze foty wrzucić na jakąś stronke a tu tylko link?
Tadek
Just Arrived

Postprzez prefuse » 22 Kwi 2011, 23:26

Tadek, w takim razie ja (i jak widać nie tylko ja) czekam na Twoją prezentację. Prawdę mówiąc ta drewniana konstrukcja, wyglądająca jak satelita, trochę mnie przeraża :D chyba jednak celuję w coś maksymalnie prostego, jak np ten Kessler, i prawdę mówiąc boję się DIY zestawów, utopiłem już trochę pieniędzy w wynalazki z allegro (np w coś ala flycam) i powiedziałem sobie "nigdy więcej" - tylko sprawdzone produkty.

MarcinM, posiadam slidekamera s980, ale jakoś nie widzę sensu robienia z tego super mini kranu. Pewnie każdy ruch będę w stanie powtórzyć moim Glidecamem. W dodatku ta głowica też niemało kosztuje!

MarcinM napisał(a):Kessler jest fajny, ale Marcotech jako bardzo drogi dealer mnie wkurza.

Nie tylko Ciebie :) Ceny mają z innej galaktyki. Chociaż przyznam, że Glidecama 2000 Pro kupiłem u nich za 1160 (kilka dni później kosztował już 1420). Niestety, nie mam nikgo kto mógłby mi wysłać paczkę ze stanów - a ze sklepu? Cło, podatek, pewnie przesyłka za 300$ - też wyjdzie drogo.

Serio nie ma innej alternatywy dla tego Kesslera?
Canon 7D + slidekamery, glidecamy itd
Sigma 10-20mm f4-5.6 | Samyang 8mm f3.5 | CZJ 35mm f2.4 | Canon 50mm f1.8
vimeo sensi&
Awatar użytkownika
prefuse
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Chełm

Postprzez luke » 23 Kwi 2011, 11:00

Tadek, mnie siÄ™ Twoje prototypy podobajÄ… :)
Jeśli będziesz potrafił to przekuć na gotowe półprofesjonalne rozwiązania, to myślę, że znajdziesz swoją lukę na rynku DSLR. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, w stabilności, dokładności spasowania, połynności ruchów itd...
Powodzenia!
luke
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości