Klastyczny temat + ocena zestawu ;)

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Klastyczny temat + ocena zestawu ;)

Postprzez S4INT » 08 Lis 2011, 09:12

Cześć,

no tak jak zwykle w tym dziale - chciałbym poprosić o pomoc przy złożeniu kompa pod montaż i ew troszkę pod jakaś obróbkę. Poczytałem troszkę po sąsiednich wątkach, lub innych forach ale w sumie to mętlik w głowie. Pewnie głównie dlatego, że jestem zielony w temacie...
Mój budżet to jakieś 5-6kzł.

W międzyczasie też kontaktowałem się z jednym sklepem i dostałem propozycję takiego zestawu:

Intel Core i7-2600K, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 32nm, 95W, BOX
ASUS P8P67 LE Rev. 3.0, P67, 4xDDR3-1800, SATA3, GLAN, CF, ATX
Gainward GeForce GTX 570, 1280MB DDR5 (320 Bit), HDMI, DualDVI, DP
2x Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache
OCZ SSD Agility3 Series 120GB SATA3 2.5''( 525/500MB/s read/write)
2x Corsair XMS3 2x4GB, 1333MHz DDR3, CL9, Core i7, Classic Heat Spreader
Microsoft OEM Windows 7 Professional SP1 64 bit, Polish, 1pk, DVD
Cooler Master obudowa komputerowa Silencio 550 czarna (bez zasilacza )
OCZ zasilacz ZS Series 650W non-Modular, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2

Za całość 5,5k netto... Co myślicie o takim zestawie? Coś zmienić, wywalić, dołożyć? Coś lepszego w tych pieniądzach da się zmotnować?

Dzięki i pozdrawiam
S4INT
New Member
New Member

Re: Klastyczny temat + ocena zestawu ;)

Postprzez Arsen » 08 Lis 2011, 15:38

Bardzo dobry zestaw. W pierwszej kolejności zmieniłbym zasilacz na modularny, bo to nie powinien być wielki wydatek, a spora wygoda (lepsza wentylacja, łatwiej coś dokręcić, przeczyścić itd.).

Dysk twardy HDD kupowałbym po nowym roku, bo teraz ceny w związku z powodzią w Tajlandii są kosiczno-komiczne. Seagate ma raczej kiepską opinię związaną z dużą awaryjnością. Od siebie polecam Samsunga, który robi bardzo dobre dyski w chyba najlepszej cenie, ale ma minus - podobno ma wycofać się z tego rynku. Nie kumam skośnych...

Przy tym budżecie można być już bezkompromisowym i strzelić sobie WD w RAIDzie.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez Fafniak » 08 Lis 2011, 15:46

A skąd niby ta opinia o seagate-ach ? W życiu nie padł mi ani jeden dysk tej firmy za to samsung po 2 dniach używania wrócił na gwarancji do sklepu...
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Arsen » 08 Lis 2011, 17:34

A widzisz, a ja nie znam nikogo, kto byłby niezadowolony z Samsunga F1/F2/F3, a paru osobom już polecałem i sam mam F1 w RAIDzie od 2 lat. Poczytaj lepsze fora specjalistyczne (nie benchmark), a Seagate'a zawsze znajdziesz w gronie odradzanych twardzieli, głównie za sprawą awaryjnych Barracud 11.

Nowe też tak średnio w porównaniu z WD:
http://www.proline.pl/?p=SEAGATE+ST31000524AS
http://www.proline.pl/?p=WD+WD1002FAEX
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Zwierzak » 08 Lis 2011, 18:09

Zestaw 1 klasa. Jeśli nie potrzebujesz w tej chwili dużych dysków - poczekaj. Czy potrzebujesz Win 7 w droższej wersji Professional ? Może wystarczy Ci wersja Home Premium (http://windows7.pl/polecamy/porownanie-wersji-windows-7.html#more-2222

Nie ma co się kłócić o dyski aczkolwiek:
- mam 3 dyski 1TB Samsung - jak na razie żadnych problemów (dwa z nich mają rok, jeden - 2 miesiące).
- nigdy nie miałem problemów (bad sektory, błędy w smarcie) z dyskami WD (mam jeszcze stare dyski 80GB ale i nowsze 500GB)
- wszelkie usterki dysków i błędy w rejestrach dotyczyły Seagate (dyski mają bad sektory ale ich liczba się nie powiększa, błędy SMART nie powodują żadnych problemów - jeszcze).

1.Weźmy pod uwagę, że kupujący dysk jeśli nie ma z nim problemów - zazwyczaj nie pisze komentarzy na temat produktu.
2. Jeśli kupujący ma problem z dyskiem - wystawi odpowiednią opinię.
3. Ilość negatywnych opinii nie jest wskaźnikiem awaryjności, bo trzeba brać pod uwagę cenę. A najbardziej opłacalnym dyskiem przed wzrostem cen był chyba Samsung 1TB. Prawdziwych statystyk nigdy nie zobaczymy, bo producentom to nie na rękę.

Ostatnio naprawiłem sobie dysk Seagate serii 7200.11 (wadliwy firmware, o potrzebie update'u dowiedziałem się po awarii). Kabelek kosztował 20 zł, naprawa trwała 30 min. Opisy są w necie. Biorąc pod uwagę ceny dysków, warto było.

Samsung ma zniknąć z rynku bo jego udziały kupił WD - coś takiego obiło mi się o uszy.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Arsen » 08 Lis 2011, 19:39

Baracuda.11 to wyjątkowo awaryjne dyski, nawet niektóre serie nazywane są "czarnymi". Z polskich stron polecam forum purepc, gdzie aż się roi od żali użytkowników. Jest nawet podpięty specjalny wątek, o tym jak reklamować dyski Seagate'a. Inne firmy nie mają :P.

Samsung swój dział HDD sprzedał nomen omen Seagatowi :P
http://www.purepc.pl/sprzet_pc/pamieci_ ... ch_samsung
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Zwierzak » 08 Lis 2011, 19:53

Czyli dobrze słyszałem, tyle że w odwrotnej fazie ;)
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Fafniak » 08 Lis 2011, 21:17

I na podstawie jednej serii dysków wyciągane są wnioski o całości produkcji - to tak jakby pisać o szkłach canona na podstawie 50 1.4 że wszystkie są mydlane na pełnej dziurze
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez MarcinM » 08 Lis 2011, 21:25

[quote="Zwierzak"]Zestaw 1 klasa. Jeśli nie potrzebujesz w tej chwili dużych dysków - poczekaj. Czy potrzebujesz Win 7 w droższej wersji Professional ? Może wystarczy Ci wersja Home Premium (http://windows7.pl/polecamy/porownanie-wersji-windows-7.html#more-2222

to bardzo niedoskonałe porównanie. ja uważałbym z Home Premium, bo obsługuje tylko do 16 GB RAM i jeżeli kolega będzie sobie chciał zwiększyć do 32 GB RAM, co jest bardzo prawdopodobne, bo RAM jest baardzo ważny w aplikacjach do edycji i obróbki video, a płyta to umożliwia, to system tego już nie pociągnie. mało osób o tym wie, a to ważna cecha odróżniająca Home od Pro i Ultimate które obsługują do 192 GB RAMu.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez Zwierzak » 08 Lis 2011, 21:44

MarcinM napisał(a):to bardzo niedoskonałe porównanie. ja uważałbym z Home Premium, bo obsługuje tylko do 16 GB RAM i jeżeli kolega będzie sobie chciał zwiększyć do 32 GB RAM, co jest bardzo prawdopodobne, bo RAM jest baardzo ważny w aplikacjach do edycji i obróbki video, a płyta to umożliwia, to system tego już nie pociągnie. mało osób o tym wie, a to ważna cecha odróżniająca Home od Pro i Ultimate które obsługują do 192 GB RAMu.

Dobrze wiedzieć, nigdzie tego nie widziałem.
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości