Kilka znaczących pytań na początek.

Kilka znaczących pytań na początek.

Postprzez eksu » 29 Lis 2011, 22:24

Cześć,

Z góry przepraszam za lamiasty temat ale jestem trochę zielony w tej kwesti a bardzo zalezy mi na nauczeniu się przydatnych rzeczy.

od kilku miesięcy jestem posiadaczem 550D. Kupiłem go z myślą o kręceniu klipów do muzyki którą tworze. Ostatnio, podczas robienia zdjęć dla koleżanki wpadłem na pomysł, żeby nakręcić coś takiego:

Cholernie podobaja mi się takie rzeczy. Szczerze mówiąc - mam zapał ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Poczytałem poradnik zamieszczony na tej stronie ale dalej trwam w niewiedzy. Czy możecie mi poradzic, co najlepiej dokupić do lustrzanki aby uzyskać taki efekt? Filtry, jasny obiektyw? Cokolwiek. Podoba mi się ten mydlany efekt, często dostrzegam go też w fotografii. Jestem ciekaw czy jest to zasługa samego obiektywu czy finalnej obróbki?

Dodam, ze narazie śmigam z kitowym 18-55 ale planuję zakup jakiejś stałki na 1.8.

Kolejną sprawą sa ustawienia samego aparatu ale myśle, ze trzeba to zrobic metodą prób i błędów.
eksu
New Member
New Member

Re: Kilka znaczących pytań na początek.

Postprzez Amadi » 29 Lis 2011, 22:36

Jeśli chodzi o ten filmik co wrzuciłeś to surowy materiał powinieneś bez większych problemów nakręcić z ręki i kitowym obiektywem (byle stabilizację miał), wystarczy trochę poćwiczyć. Gros tego efektu to postprodukcja i majstrowanie przy kolorach.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez eksu » 29 Lis 2011, 22:43

Amadi napisał(a):Jeśli chodzi o ten filmik co wrzuciłeś to surowy materiał powinieneś bez większych problemów nakręcić z ręki i kitowym obiektywem (byle stabilizację miał), wystarczy trochę poćwiczyć. Gros tego efektu to postprodukcja i majstrowanie przy kolorach.

Oczywiście, ma stablizacje. No dobrze. A coś bardziej ambitnego? Co może być potrzebne i gdzie szukać wiedzy?
eksu
New Member
New Member

Postprzez peter221 » 29 Lis 2011, 23:13

ten mydlany efekt który tu osiągnięto to na moje oko po prostu słońce :D
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez VLF » 29 Lis 2011, 23:35

"mam zapał ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać"
Niestety jedyny sposób to włączyć kamerę na video i kręcić, kręcić, kręcić.
Sprawy techniczne, efekty itd to później. Najpierw musisz się "zapoznać" z kamera, znaleźć swój sposób trzymania, ujęć, styl...
A reszta sama przyjdzie z odrobina czytania.
Jeśli czujesz pasje to KRĘĆ i nie przejmuj się ze nie jest na 100% i nie przejmuj się za bardzo komentarzami o technice, znajdź własny pomysł, własny styl
Jak ktoś bardzo mądry powiedział: "Jeśli popełnisz błąd po raz pierwszy to jest błąd, jeśli go powtórzysz wielokrotnie - to jest styl". Za często moim zdaniem wszyscy starają się wbić nowych, początkujących w sztance i modę - zmusić ich do klonowania...

Rozpisałem się, ale jako nowy przybysz do video-land'u nie daj się, trzymaj się!

.
It doesn't matter where it comes from, what matters is where you take it.

Photo: http://www.redbubble.com/people/braincandy
Video: http://vimeo.com/vrais
d'_'b
Awatar użytkownika
VLF
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Melbourne, Deyang, Krakow

Postprzez eksu » 30 Lis 2011, 08:27

Dzięki za miłe slowa. Poczytalem troche forum - wnioskuje, że warto zainstalować sobie Magic Lantern? Kolejne pytanie, czy jest to rzecz darmowa czy trzeba pozyczyc z internetu?
eksu
New Member
New Member

Postprzez Switch » 30 Lis 2011, 11:22

ML jest całkowicie darmowy. łatwo wgrać a bardzo podnosi 550d ja wgrałem kilka dni temu i jestem mega zadowolony:) tutaj na forum są 2 FAQ poświęcone Magic Lanternie w 550. Dużo dużo tutaj czytaj bo przewija się mnóstwo pomocnych porad. Miłego!
550d na ML, SMC Takumar 1,4/50mm, kit 18-55, Mir-1b 2,8/37mm, Benro kh-25, slider(mini dolly) własnego projektu.
Awatar użytkownika
Switch
Member
Member

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez WFanus » 30 Lis 2011, 11:38

Myślę, że powinieneś pójść na jakiś kurs o vdslr. Pełno na tym forum ogłoszeń o czymś takim. To chyba dla Ciebie jedyne rozwiązanie. Pozdrawiam, WF (niestety nie organizuję takich kursów, więc nie traktuj tego jako kryptoreklamę)
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez peter221 » 30 Lis 2011, 14:37

ewentualnie znaleźć kogoś kto pokaże ci jak kręcić :D może zatrudnić się u jakiegoś filmowca ;) albo chciaż pójść na podszkolenie!
peter221
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez eksu » 30 Lis 2011, 14:47

Cięzko mi złapać jakiś kurs albo podczepić sie do kogos bo pochodzę z małego miasta. Może jakaś książka?
eksu
New Member
New Member

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość