musimisie napisał(a):Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz lumix gh2 po zhackowaniu. Mam kilka pytań dotyczących tego małego killera do użytkowników z większym stażem.
1. Wiem, że w presetach trybu filmowego najczęściej wybiera się tryb nostalgiczny z powodu największej rozpiętości tonalnej, natomiast interesuję mnie ustawienie redukcji szumu, czy to faktycznie działą jak działą, co wybieracie?
2. Czy nowy firmware umożliwia hackowanie? czy ktoś już tego próbował.
3. możecie zaproponować jakiś set dedykowany gh2? (Matte Box, follow focus itp.) narazie wyposażyłem lumixa w obiektyw 12mm zuiko 2.0 oraz rode stereo videomic
4. Czy po zrzuceniu materiału na komputer kompresujecie go w jakiś przyjazny codec? tak jak w przypadku canona prores?
Ad. 1 Osobiście preferuję trzy style filmowe
- kinowy
- stonowany
- nostalgiczny
Te dwa ostatnie są moimi podstawowymi. Pierwszy używam sporadycznie. Co do zmiany wartości w zakresie od -2 do +2 to -2 można traktować jako wyłączenie np. redukcji szumów lub brak wyostrzenia. W kontraście zmniejsza nam nasycenie czerni. Generalnie -2 można traktować jako płaski profil, ktory w późniejszej edycji da nam większą swobodę przy korekcji kolorów. Osobiście ustawienia te mam tak ustawione:
kontrast -2 ostrość -2 - czasami zwiększam jak nagrywam jakieś detale z większą ilością szczegółów
nasycenie 0 (ewentualnie daję czasami +1 lub 2 by ocieplić kolor. Osobiście jednak wolę cieplejszą temperaturę uzyskać ustawiając odpowiednio balans bieli w kelwinach)
szumy -2 - w tym przypadku max wartość to
0Ad. 4 Pliki AVCHD z GH2 nie sa jakieś specjalnie ciężkie w edycji. Pracuję na natywnych plikach na następującej konfiguracji:
- W7 64bit oem
- AMD PHENOM II x4 955 3,2 GHz osadzony na jakiejś płycie AsRock

z 4GB ram
- jeden dodatkowy HDD 500 GB
- Edius
Edycja płynna choć zdarzają się miejsca w projekcie gdzie trzeba fragmenty przeliczyć by był płynny podgląd - jednak jest to sporadyczna przypadłość występująca tylko przy efekcie 3D PiP. W normalnym montażu przy nałożeniu 5-8 filtrów nic takiego nie występuję. Plików nie zgrywam do komputera. Pracuję na karcie, na której został nagrany materiał. Dopiero po zakończeniu montażu gotowe nagranie eksportuję bezpośrednio z osi montażowej na HDD.
ps. Dzięki GH2 dowiedziałem się co to jest CIPA

- Camera & Imaging Products Association

a inaczej to warunki fotografowania - str 27 instrukcji obsługi GH2.
Panasonic GH13/GH2, ob. Panasonic 14-45/14-140/20 Canon FD 28/50