Kilka pytań od początkującego

Kilka pytań od początkującego

Postprzez musimisie » 28 Gru 2011, 21:22

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz lumix gh2 po zhackowaniu. Mam kilka pytań dotyczących tego małego killera do użytkowników z większym stażem.
1. Wiem, że w presetach trybu filmowego najczęściej wybiera się tryb nostalgiczny z powodu największej rozpiętości tonalnej, natomiast interesuję mnie ustawienie redukcji szumu, czy to faktycznie działą jak działą, co wybieracie?

2. Czy nowy firmware umożliwia hackowanie? czy ktoś już tego próbował.

3. możecie zaproponować jakiś set dedykowany gh2? (Matte Box, follow focus itp.) narazie wyposażyłem lumixa w obiektyw 12mm zuiko 2.0 oraz rode stereo videomic

4. Czy po zrzuceniu materiału na komputer kompresujecie go w jakiś przyjazny codec? tak jak w przypadku canona prores?
musimisie
Member
Member

Miejscowość: WAW, BSTOK, POZ

Re: Kilka pytań od początkującego

Postprzez musimisie » 29 Gru 2011, 17:37

Chciałbym odnieść się jeszcze do 4 pytania, chodzi mi o to, że pojawiają mi artefakty w ciemniejszych polach kadru, jest to zwłaszcza zauważalne podczas robienia fade out. Przypuszczam, że chodzi o 8 bitowy zapis. W tym celu przejrzałem forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, że zamiana 8 bitowego zapisu na 10 czy 12 wogóle coś zmienia. Bardzo byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tych kilku wątpliwości, pozdrawiam.
musimisie
Member
Member

Postprzez hubiii » 29 Gru 2011, 19:42

ad 4. a na jakim systemie pracujesz?
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez Sylwek » 30 Gru 2011, 12:19

Generalnie ciężko odpowiedzieć na te pytania, bo wszystko zależy od kasy i potrzeb.
- nie ma dedykowanego setu
- nie ma dedykowanego workflow
- nie ma dedykowanych trybów kolorystycznych

Odpowiedź na 2: Jak na razie nowego firmware'u nie można modyfikować, ale VK pracuje nad tym i jest to kwestia czasu.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez musimisie » 30 Gru 2011, 17:23

hubiii napisał(a):ad 4. a na jakim systemie pracujesz?

Przerzuciłem się teraz na windowsa.

Sylwek napisał(a):Generalnie ciężko odpowiedzieć na te pytania, bo wszystko zależy od kasy i potrzeb.
- nie ma dedykowanego setu
- nie ma dedykowanego workflow
- nie ma dedykowanych trybów kolorystycznych

pytam o sety, bo w przypadku canonów jest masa alternatyw, jest dużo więcej informacji na ten temat.
z trybem kolorystycznym rozumiem wszystko zależy od własnych preferencji, natomiast ta redukcja szumów mnie interesuję. ale rozumiem, że muszę sam przetestować tą opcję.
musimisie
Member
Member

Postprzez Sylwek » 30 Gru 2011, 18:10

Ja dobierałem sprzęt poprzez lekturę: http://www.cheesycam.com
Jeżeli chodzi o rigi i inne części, to przejrzyj sobie ofertę Gini na eBay'u: http://www.ebay.com/sch/Gini-2011/m.html?_dmd=1&_ipg=50&_sop=12&_rdc=1

Redukcja szumów: Jeżeli nie używasz hacka na wysoki bitrate, to musisz liczyć się z możliwością występowania macroblockingu, szczególnie na detalach w cieniach. Tutaj generalnie im wyższe odszumianie (plus wysoka kompresja), tym większe prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Problem maleje (jeżeli nie znika) przy hackach na wysoki bitrate, w tym przypadku nie ma po co podbijać odszumiania ze względu na ładne ziarno szumu, jaki generuje matryca GH2.

Ja wyłączam także Intelligent Resolution i automatyczną dynamikę. Przy hackach moim zdaniem to daje najmniej zaburzony przez elektronikę w puszce obraz.

Jest jeszcze jeden patent z ISO, ale to zaraz założę nowy topic na ten temat.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez fransua » 30 Gru 2011, 18:25

musimisie napisał(a):Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz lumix gh2 po zhackowaniu. Mam kilka pytań dotyczących tego małego killera do użytkowników z większym stażem.
1. Wiem, że w presetach trybu filmowego najczęściej wybiera się tryb nostalgiczny z powodu największej rozpiętości tonalnej, natomiast interesuję mnie ustawienie redukcji szumu, czy to faktycznie działą jak działą, co wybieracie?

2. Czy nowy firmware umożliwia hackowanie? czy ktoś już tego próbował.

3. możecie zaproponować jakiś set dedykowany gh2? (Matte Box, follow focus itp.) narazie wyposażyłem lumixa w obiektyw 12mm zuiko 2.0 oraz rode stereo videomic

4. Czy po zrzuceniu materiału na komputer kompresujecie go w jakiś przyjazny codec? tak jak w przypadku canona prores?

Ad. 1
Osobiście preferuję trzy style filmowe
- kinowy
- stonowany
- nostalgiczny
Te dwa ostatnie są moimi podstawowymi. Pierwszy używam sporadycznie. Co do zmiany wartości w zakresie od -2 do +2 to -2 można traktować jako wyłączenie np. redukcji szumów lub brak wyostrzenia. W kontraście zmniejsza nam nasycenie czerni. Generalnie -2 można traktować jako płaski profil, ktory w późniejszej edycji da nam większą swobodę przy korekcji kolorów. Osobiście ustawienia te mam tak ustawione:
kontrast -2
ostrość -2 - czasami zwiększam jak nagrywam jakieś detale z większą ilością szczegółów
nasycenie 0 (ewentualnie daję czasami +1 lub 2 by ocieplić kolor. Osobiście jednak wolę cieplejszą temperaturę uzyskać ustawiając odpowiednio balans bieli w kelwinach)
szumy -2 - w tym przypadku max wartość to 0

Ad. 4
Pliki AVCHD z GH2 nie sa jakieś specjalnie ciężkie w edycji. Pracuję na natywnych plikach na następującej konfiguracji:
- W7 64bit oem
- AMD PHENOM II x4 955 3,2 GHz osadzony na jakiejś płycie AsRock :lol: z 4GB ram
- jeden dodatkowy HDD 500 GB
- Edius
Edycja płynna choć zdarzają się miejsca w projekcie gdzie trzeba fragmenty przeliczyć by był płynny podgląd - jednak jest to sporadyczna przypadłość występująca tylko przy efekcie 3D PiP. W normalnym montażu przy nałożeniu 5-8 filtrów nic takiego nie występuję. Plików nie zgrywam do komputera. Pracuję na karcie, na której został nagrany materiał. Dopiero po zakończeniu montażu gotowe nagranie eksportuję bezpośrednio z osi montażowej na HDD.

ps. Dzięki GH2 dowiedziałem się co to jest CIPA ;) - Camera & Imaging Products Association :lol: a inaczej to warunki fotografowania - str 27 instrukcji obsługi GH2.
Panasonic GH13/GH2, ob. Panasonic 14-45/14-140/20 Canon FD 28/50
Awatar użytkownika
fransua
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez musimisie » 31 Gru 2011, 14:39

Dzięki za odpowiedzi. Trochę mi to wyjaśniło

Sylwek napisał(a):Jest jeszcze jeden patent z ISO, ale to zaraz założę nowy topic na ten temat.

przeczytałem twojego posta
Mam do nakręcenia nocną scenę w blokowiskowym prześwicie dotychczas robiłem wstępne zdjęcia na iso 500 i 800, 2.0 i 1/50. Ale nie mam jeszcze filtru ND, a przypuszczam, że nie mogę za bardzo manipulować czasem bo są tam raczej jarzeniówki.
musimisie
Member
Member

Wróć do Panasonic Lumix GH1 i GH2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość