Karta graficzna do FCPX

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Karta graficzna do FCPX

Postprzez nevoX » 20 Sie 2011, 20:49

Jaka karta najlepiej współpracowałaby z FCPX (+ AE): GeForce GTX 460 czy Radeon HD 6850/6870? W grach/benchmarkach lepiej wypadają Radeony, a jak jest z pracą na materiale filmowym?
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Re: Karta graficzna do FCPX

Postprzez hubiii » 22 Sie 2011, 17:41

patrz sie zeby mialy ok 1GB ram :D
NV ma cude moze after niedlugo bedzie ja wspieral, premierka juz z niej korzysta, ati jest dobre i ma lepiej dopracowane drivery. Do fcx tak jak i do aftera najlepiej ok 12 - 16 GB ram i paru corowy procek wtedy calosc ma sens a grafika juz tak nie odgrywa waznej roli wiec jedna i druga grafika dzialac bedzie dobrze.
Nv ze wzgledu na cude chyba jest lepszym wyborem .
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez RyanCam » 22 Sie 2011, 18:08

Zależy. Cuda to tylko do produktów Adobe. Kompletnie nie ma to znaczenia w przypadku FCPX - system działa na OpenCL więc wykorzystuje i procek i grafę bez CUDOwania - działa z nVidią, ATI i niektórymi Intelami. Więc w przypadku FCP brać tą, która jest najwydajniejsza i tyle.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Karta graficzna do FCPX

Postprzez nevoX » 22 Sie 2011, 18:56

Zdecydowanie najbardziej zalezy mi na FC. Z racji, ze Radeony maja lepsza wydajnosc "same z siebie" to wezme jednego z nich ;) Bedzie to dzialac z 4-rdzeniowym i5 2500(k) i planowalem startowo 8GB RAM-u. Faktycznie oplaca sie montowac te 12-16GB?
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez rav27 » 23 Sie 2011, 23:53

Tak, opłaca się. RAM jest tani jak barszcz, nie widzę sensu oszczędzania :)

Radeony mają lepszą wydajność samą z siebie? Bzdura. Od zawsze porównywalne modele Radeonów i Nvidii, były lepsze w wykonaniu tej drugiej firmy. Chyba że HD 6850 stoi "wyżej" na półce, to wtedy tak.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez Arsen » 24 Sie 2011, 00:00

rav27 napisał(a):Tak, opłaca się. RAM jest tani jak barszcz, nie widzę sensu oszczędzania :)

Radeony mają lepszą wydajność samą z siebie? Bzdura. Od zawsze porównywalne modele Radeonów i Nvidii, były lepsze w wykonaniu tej drugiej firmy. Chyba że HD 6850 stoi "wyżej" na półce, to wtedy tak.

Mówimy tylko o montażu? Raczej tak.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez mtede » 24 Sie 2011, 02:19

rav27 napisał(a):Tak, opłaca się. RAM jest tani jak barszcz, nie widzę sensu oszczędzania :)

Jak do nowych maców po 2008 roku to się zgadzam, ja niestety załapałem się jak Apple montował ramy serwerowe.
Kur#@ jakie te ramy są drogie, w promocji 999zł za 8gb i to 800mhz. Teraz Spokojnie do maca pro można wsadzać 1330mhz i śmiga.

Co do montażu to zobaczę jak mi ramy przyśpieszą, ale wiem jedno raid też znacznie przyśpiesza pracę, dodając do tego FCPX to już jak po maśle ze smalcem będziesz śmigał.
Jak ja pracuję na FCP to nie mam możliwości (przy moich 2gb ramu ) przeskakiwania między FCP a Motionem, jeden drugi tyle mi zżerają ramu że nie ma szans by to działało chociaż w połowie płynnie.

AE pawie nie wykorzystuje procka leci na grafice i ramie więc jak chcsz inwestować to ramu nigdy za dużo :D
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez nevoX » 24 Sie 2011, 20:16

Nie wiem jak to wygląda na takich „zwykłych półkach”, ale jeśli chodzi o półki cenowe, to w tej samej Radeon wypada lepiej. :)

http://benchit.pl/karty+graficzne/ATI/R ... 870/-/1024

mtede napisał(a):Jak ja pracuję na FCP to nie mam możliwości (przy moich 2gb ramu ) przeskakiwania między FCP a Motionem, jeden drugi tyle mi zżerają ramu że nie ma szans by to działało chociaż w połowie płynnie.

Wiem co czujesz. Sam obecnie działam na Macu z 2GB i to już nawet nie wystarcza na system i zwykłe aplikacje, a co dopiero na obróbkę. Dlatego zdecydowałem, że czas najwyższy zmienić komputer :)
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez rav27 » 25 Sie 2011, 00:20

nevoX napisał(a):

Nie wiem jak to wygląda na takich „zwykłych półkach”, ale jeśli chodzi o półki cenowe, to w tej samej Radeon wypada lepiej. :)

http://benchit.pl/karty+graficzne/ATI/R ... 870/-/1024

Faktycznie, wygląda na to, że się tutaj myliłem :)

No ale swoją drogą 460 jest trochę starsza od Radeona.
Awatar użytkownika
rav27
Member
Member

Postprzez hubiii » 25 Sie 2011, 10:01

mtede napisał(a):

AE pawie nie wykorzystuje procka leci na grafice i ramie więc jak chcsz inwestować to ramu nigdy za dużo :D

co ty mowisz za bluznierstwa ?
ae oparty jest glownie na pracy procesorowej / wieloprocesorowej, grafika to tylko dodatek ( przynajmniej na osx ) pewne rzeczy da sie szybciej zrobic przy wlaczonym trybie open gl i niektore rzeczy reneruje sie szybciej w trybie opengl, ale to tylko przy prostych kompozycjach. Zwykle jesli sie ma wieloprocesorowa jednostke warto wlaczyc multiprocesing, ale dziala on tylko gdy mamy ponad 6gb ramu dla tego przy pracy z nim najlepiej miec min 2 GB przydzialu na core + jakies 2 - 4 na system i inne aplikacje.
jak chce sie dzialac w RT to tylko proxy . Motion daje mozliwosc renderowania w RT 3d i efectow, troche to szybciej dziala ale tez ram im wiecej tym lepiej, szybki dysk i w miare duzo core i da sie w miare pracowac . ;D
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości