Hej:)
Wiem że im mniejsza matryca tym mniejsza jest głębia w obrazie (chociaż nie do końca to rozumiem), może jest ktoś kto wie czy płytką głębię ostrości można uzyskać na 16 mm?

ivann napisał(a):Hej:)
Wiem że im mniejsza matryca tym mniejsza jest głębia w obrazie (chociaż nie do końca to rozumiem), może jest ktoś kto wie czy płytką głębię ostrości można uzyskać na 16 mm?

Oczywiscie popieram zdanie kolegi wyzej, ktory twierdzi, ze glebia nie zalezy od matrycy. To tylko pozory.

ivann napisał(a):No ale jak mamy 35 1.4 na pełej klatce i 11 mm 1.4 (przykład bo nie znam konkretnych obiektywów ale na 16mm dużo jest bardzo jasnych w okolicach tej ogniskowej) na kamerze 16 mm, to głębia będzie podobna?
Drugie pytanie pośrednio powiązane, czy wielkość matrycy wpływa na jakość obrazu (detale itp.) ?

hirosz napisał(a):Oczywiscie popieram zdanie kolegi wyzej, ktory twierdzi, ze glebia nie zalezy od matrycy. To tylko pozory.
Macie Panowie racje. Możecie mi tylko wytłumaczyć dlaczego w kalkulatorach DOF (przykładowo: http://www.dofmaster.com/dofjs.html ) zmiana wielkości matrycy/klatki filmowej wpływa na głębię? Skąd się biorą te różnice w liczbach?
//Edit
Znalazłem, że GO jest uzależniona od krążka rozmycia a ten on przekątnej elementu światłoczułego. To jak to w końcu jest bo już sam się pogubiłem?Mam rozumieć, że to po prostu zmienia tolerancje co jeszcze uważamy za ostre a co już nie?

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości