Kamery 16 mm i głębia ostrości

Postprzez ivann » 04 Sie 2011, 14:23

Hej:)

Wiem że im mniejsza matryca tym mniejsza jest głębia w obrazie (chociaż nie do końca to rozumiem), może jest ktoś kto wie czy płytką głębię ostrości można uzyskać na 16 mm?
ivann
Pro Member
Pro Member

Postprzez greg » 04 Sie 2011, 14:53

Jest raczej odwrotnie: czym mniejsza matryca tym wieksza glebia ostrosci. Czym wieksza matryca tym mniejsza glebia ostrosci.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: Kamery 16 mm i głębia ostrości

Postprzez RyanCam » 04 Sie 2011, 15:09

16mm będzie miało mniej więcej połowę większą głębię niż 35mm przy tej samej wartości przysłony i ogniskowej (przy któej kadr będzie węższy oczywiście). Do pewnych warunków da się uzyskać taki sam efekt oczywiście na innych szkłach. Jednak pewnych granic nie przeskoczymy. To coś jak pełna klatka i crop - takie same zasady.

EDIT:
Kurde, chyba pomyliłem. Pisałem oczywiście o kamerach 35mm oraz 16mm a autorowi chodzi pewnie o coś innego ;)
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez rafilm » 04 Sie 2011, 16:04

ivann napisał(a):Hej:)

Wiem że im mniejsza matryca tym mniejsza jest głębia w obrazie (chociaż nie do końca to rozumiem), może jest ktoś kto wie czy płytką głębię ostrości można uzyskać na 16 mm?

O głębi ostrości decyduje tylko i wyłącznie obiektyw, a dokładniej jego ogniskowa i wartość przesłony.

Podpinając obiektyw 50mm i filmując obiekt oddalony o tą samą odległość od obiektywu przy stałej wartości przesłony ustawionej np na f1,4, niezależnie, czy będzie to matryca 35mm, czy APS-c, czy 16 mm,
za każdym razem uzyskamy tą samą głębie ostrości.

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez RyanCam » 04 Sie 2011, 16:37

Pośrednio również wielkość matrycy... Widać to wyraźnie np na kamerce 1/3" matryca, przysłona 1.6 ekwiwalent ogniskowej 50mm głębia nijak się ma nawet do 50mm (też ekwiwalent) 2.8 na cropie... Chociaż odległości np hiperfokalna będzie taka sama, to stopień rozmycia całkiem inny.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez nevoX » 04 Sie 2011, 17:59

Oczywiscie popieram zdanie kolegi wyzej, ktory twierdzi, ze glebia nie zalezy od matrycy. To tylko pozory.

Sytuacja. Mamy obiektyw 50mm i dwa body - pelna klatke i crop. Stoimy w odleglosci x od obiektu y. Podpinamy nasz obiektyw pod pelna klatke. Widzimy caly obiekt y, a na obrazie glebia ostrosci ma dlugosc (?) g - tam obraz jest ostry. Teraz, nie zmieniajac polozenia (zachowujemy odlegosc x od obiektu y), podpinamy 50mm pod cropa. Widzimy (przykladowo) polowe obiektu y. Natomiast glebia ostrosci nadal ma dlugosc g!

W tych samych warunkach na pelnej klatce jak i cropie jest taka sama glebia ostrosci. To dowod na moja i kolegi teze.

Brnijmy w to jednak dalej. Widzimy tylko polowe obiektu y! Co robimy? Cofamy sie tak aby widziec caly obiekt. Zmieniamy zatem odleglosc, ktora to teraz wynosi m, gdzie m>x. Co sie stalo z nasza glebia? Jak pewnie sie domyslacie powiekszyla sie i wynosi teraz h, gdzie h>g.

To jest wlasnie ta pozorna mniejsza glebia ostrosci na wiekszych matrycach. Po prostu z mniejszymi matrycami musimy sie cofnac, a odleglosc od obiektu wplywa na glebie ostrosci. Z racji, ze glebia zalezy rowniez od ogniskowej obiektywu, to zastosowanie szerszego obiektywu zamiast cofania sie rowniez zmniejszy nam glebie. Pozorna wieksz glebia ostrosci.

Wszelkie cropy to po prostu wycinki wiekszych matryc, obraz jest ten sam (pomiajm rozpietosc tonalna itd., mowa tu tylko o glebi ostrosci) tylko wykadrowany, przez co musimy skorzystac z szerszego obiektywu lub cofnac sie. Obie opcje zwiekszaja nam glebie.

Na glebie wplywa rowniez jeszcze pare innych czynnikow (oprocz przeslony i ww oczywiscie ;) ), ktore to jednak nie wplywaja juz tak bardzo na obraz, a sam nigdy sie tym blizej nie interesowalem.
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez ivann » 04 Sie 2011, 19:02

No ale jak mamy 35 1.4 na pełej klatce i 11 mm 1.4 (przykład bo nie znam konkretnych obiektywów ale na 16mm dużo jest bardzo jasnych w okolicach tej ogniskowej) na kamerze 16 mm, to głębia będzie podobna?

Drugie pytanie pośrednio powiązane, czy wielkość matrycy wpływa na jakość obrazu (detale itp.) ?
ivann
Pro Member
Pro Member

Postprzez hirosz » 05 Sie 2011, 00:56

Oczywiscie popieram zdanie kolegi wyzej, ktory twierdzi, ze glebia nie zalezy od matrycy. To tylko pozory.

Macie Panowie racje. Możecie mi tylko wytłumaczyć dlaczego w kalkulatorach DOF (przykładowo: http://www.dofmaster.com/dofjs.html ) zmiana wielkości matrycy/klatki filmowej wpływa na głębię? Skąd się biorą te różnice w liczbach?

//Edit
Znalazłem, że GO jest uzależniona od krążka rozmycia a ten on przekątnej elementu światłoczułego. To jak to w końcu jest bo już sam się pogubiłem? :) Mam rozumieć, że to po prostu zmienia tolerancje co jeszcze uważamy za ostre a co już nie?
hirosz
Pro Member
Pro Member

Postprzez nevoX » 05 Sie 2011, 12:38

ivann napisał(a):No ale jak mamy 35 1.4 na pełej klatce i 11 mm 1.4 (przykład bo nie znam konkretnych obiektywów ale na 16mm dużo jest bardzo jasnych w okolicach tej ogniskowej) na kamerze 16 mm, to głębia będzie podobna?

Drugie pytanie pośrednio powiązane, czy wielkość matrycy wpływa na jakość obrazu (detale itp.) ?

Nie bedzie podobna, poniewaz ogniskowa obiektywu (rzeczywista, a nie jakies ekwiwalenty, przeliczane itp.) wplywa dosyc mocno na glebie ostrosci ;) 11<35 i to sporo w fotografii, wiec glebia bedzie odpowiednio sporo wieksza. Przy obiektywie ponizej 25/30mm ciezko uzyskac plytka glebie ostrosci. Oczywiscie moze ratowac tutaj mala liczba przyslony, ale to nie wszystko ;)

Jesli chodzi o jakosc, to patrzac logicznie - wiekszy sensor = wiecej miejsca na informacje = wieksze mozliwosci. Objawia sie to w rozpietosci tonalnej (jest ogromna roznica juz miedzy np. 5D i 550D), mniejszej podatnosci na szumy/ziarno, wiekszej szczegolowosci obrazu itp. Sa to roznice widoczne golym okiem, co nie zmienia faktu, ze na mniejszych matrycach rowniez mozna z powodzeniem filmowac :)
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez nevoX » 05 Sie 2011, 13:00

hirosz napisał(a):

Macie Panowie racje. Możecie mi tylko wytłumaczyć dlaczego w kalkulatorach DOF (przykładowo: http://www.dofmaster.com/dofjs.html ) zmiana wielkości matrycy/klatki filmowej wpływa na głębię? Skąd się biorą te różnice w liczbach?

//Edit
Znalazłem, że GO jest uzależniona od krążka rozmycia a ten on przekątnej elementu światłoczułego. To jak to w końcu jest bo już sam się pogubiłem? :) Mam rozumieć, że to po prostu zmienia tolerancje co jeszcze uważamy za ostre a co już nie?

Szczerze? Nie jestem w stanie odpowiedziec na to pytanie dlatego wycofam sie z kolejnymi tezami, nie chce nikogo wprowadzic przypadkowo w blad :p
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Następna

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości