Juiced Link DN101 - dzwiękowe zbawienie dla DSLRowców

Juiced Link DN101 - dzwiękowe zbawienie dla DSLRowców

Postprzez Krzysztof » 17 Gru 2009, 22:46

Wczoraj pojawiła się informacja o nowym produkcie pozwalajacym na bezszumowe nagranie dźwięku z zewnętrznego mikrofonu bez instalacji Magic Lantern (a więc także na 7D i 1D). Jest to dodatkowy moduł do urządzeń Juiced Link CX211, CX231, CX411, CX431 oraz CX471 (pisałem o nich na blogu). Urządzenie to pozwala zapisywać perfekcyjnej jakości dzwięk bezpośrednio na karcie aparatu (nie potrzeba synchronizować dźwięku). Na poniższym zdjęciu znajduje się prototyp. Nowe urządzenia JuicedLink z wbudowanym modułem DN 101 trafią do sprzedaży za około miesiąc.

Image

Próbka dźwięku nagrana przez podłączony do JuicedLink z DN101 mikrofon znajduje się tu. Nagrania dokonano za pomocą Canona 5D ze standardowym firmware.

Nie tylko w mojej ocenie JuicedLink to najlepsze rozwiązanie dźwiękowe dla Canona - teraz już nie tylko 5D. Najtańsza wersja urządzenia (bez modułu ND101) kosztuje 190$.

Więcej informacji na blogu producenta.
Zapraszam do wynajęcia nowego studia fotograficznego i filmowego w Krakowie http://diamondsfactory.pl.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Juiced Link DN101 - dzwiękowe zbawienie dla DSLRowców

Postprzez wuja7 » 16 Lut 2010, 10:16

Dwa małe uzupełnienia:

- DN101 można używać bez mikserów CX - to jest urządzenie, które wyłącza Automatic Gain Control w aparatach. Można w ten sposób dużo zaoszczędzić gdy używa się jednego mikrofonu

- zasada działania DN101 powodująca wyłączenie AGC powoduje, że nagrywa nam się dźwięk TYLKO na jednym kanale czyli uzyskujemy dźwięk mono w nagraniu w naszym aparacie, mimo wejściowego sygnału stereo z naszego mikrofonu do DN101. Dość duża wada. Szczególnie gdy używamy np 4 mikrofonów z mikserem CX to w aparacie nagra nam się tylko jedna zmiksowana ścieżka - w zastosowaniach profesjonalnych (typu gramy fabułę i każdy aktor ma swój mikrofon i jednemu coś nie wyszło, a reszta jest ok, to nie da się poprawić tylko jednego dźwięku - trzeba powtarzać całość)

Dodatkowo mała rada z podsłuchem dźwięku gdy jest jedno wyjście słuchawkowe (np z H4N), które podłączamy do aparatu - można tu kupić prosty rozgałęziacz sygnału ("przejściówka") (MediaMarkt 19,90 zł) i po problemie (mówię tu o bolcu minijack z jednej, a dwa gniazdka z drugiej strony - lub odwrotnie jak potrzeba) - swoją drogą w niektórych wypadkach taki rozgałęziacz doskonale działa jako ... mikser!
... ja bardziej profesjonalnie www.youtube.com/amiyafilm ... bardziej osobiście www.youtube.com/wuja7
wuja7
New Member
New Member

Postprzez Gregory72 » 20 Lut 2010, 09:21

Moim zdaniem żadne zbawienie (bez urazy). W przykładowej mp3 słychać wyraźnie szum.
Odradzam kolegom inwestycji w ten niepotrzebny gadżet - chyba, że Canony przestana szumieć.
Wtedy będzie to niezbędnik.
Obecnie lepiej kupić cyfrowy rekorder, który również można podłączyć bezpośrednio do aparatu w celu grania dźwięku referencyjnego. Rekorder działa podobnie jak Juiced Link + ma opcje nagrywania, tak więc po inwestycji w rekorder nie trzeba będzie szukać 'Linka'

Pozdrawiam
Gregory
Gregory72
Just Arrived

Postprzez Krzysztof » 20 Lut 2010, 10:52

mp3 szumi na początku. pod koniec, gdy włączony jest DN101 już nie szumi. Zewnętrzny rejestrator dźwięku jest dobrym rozwiązaniem, ale nie każdemu chce się synchronizować dźwięk z obrazem w postprodukcji (mnie się nie chce).
Zapraszam do wynajęcia nowego studia fotograficznego i filmowego w Krakowie http://diamondsfactory.pl.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Amadi » 20 Lut 2010, 11:06

Takie synchronizowanie to jest miłe lekkie i przyjemne. Kiedyś miałem materiał grany na taśmie 35mm bez klapsów, gdzie na dokładkę dźwięk był grany z inną prędkością :D
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Gregory72 » 20 Lut 2010, 11:08

Jak na plik demo_Juiced_link to mało Juisowego demo. Dopiero pod koniec. Fakt nie doczekałem, ponieważ oczekiwałem od razu efektu. Sam przyznaj, że za daleko jest właściwy zvuk...
Tak czy inaczej lekki szumik pozostaje. A oczywiście, że synchronizowanie, to nic fajnego...
Gregory72
Just Arrived

Postprzez Gregory72 » 20 Lut 2010, 17:30

Krzysztof, mam prośbę. Mógłbyś wrzucić krótkiego wava bez obróbki (nie mp3, bo może obciąć co nieco) wyciągniętego z klipu MOV nagranego NTG-2 po JuiceLinku?
Gregory72
Just Arrived

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości