JPG + RAW ?? problem

JPG + RAW ?? problem

Postprzez psychoraper » 12 Sie 2010, 20:30

Hejka
Wlasnie jestam na urlopie, siedze na koncu świata i pomyslałem zeby popstrykac troche fotek. I tu mi sie problem pojawił. Kiedy ustawiam na JPG mam JPG, kidy ustawiam na RAW, mam RAW, kiedy ustawiam na JPG + RAW, mam JPG + JPG z numerkiem jakims. Pliki wazą tyle samo, mają taki sam numerek, tylkojeden z nich ma w nawiasue dodatkowy numerek. Po RAWie ani hu hu.
Ktoś jakieś sugestie??? hę?? Puszka zachowuje sie tak, jakby w trybie JPG + RAW olewał RAWY i wogole ich nie robił, tylko dublował JPG.
Moze ominÄ…Å‚ mnie jakis news od Canona z Errorem w 7D ????
Mało robie nim zdjęc, raczej 500 ką, a chce tez troche popstrykac 7D przez urlop. Z góry dzięki za podpowiedz.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Re: JPG + RAW ?? problem

Postprzez Amadi » 12 Sie 2010, 22:44

Mój mi robił/robi to samo, ale przyznam się bez bicia że nazwyczajniej w świecie olałem temat i nie próbowałem dociekać wtf. Moje skille fotograficzne dopiero powoli dojrzewają do tematu jakim jest RAW, jak dojrzeją to może spróbuję się nad tym pochylić :P
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez rafilm » 12 Sie 2010, 22:57

witam,
Nie wiem czy moja teoria jest słuszna, ale wydaje mi się, że aparat testuje szybkość zapisu na kartę.
i jeżeli jest ona zbyt mała, to olewa RAW + jpeg i robi 2*jpeg.

Skąd taka teoria...ano z tego, że gdy mam wsadzoną kartę SanDisk Extreme II, to robi mi takie kuku jak Tobie.
Gdy wrzucÄ™ SanDisk Extreme 60 MB/s problem znika.

RAW + JPEG w max wielkości to coś ok 30 MB

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez PaweÅ‚ » 12 Sie 2010, 23:12

Zgrywasz pliki przez aparat czy przez czytnik? U mnie przez czytnik wszystko ok, przez aparat - dwa JPGi
Awatar użytkownika
Paweł
Member
Member

Miejscowość: Kraków

Postprzez kroox23 » 13 Sie 2010, 02:23

Rafilm ma racje. Mialem podobny problem na innym sprzecie. Karta po prostu nie wyrabia.
kroox23
Member
Member

Postprzez Kenzo » 13 Sie 2010, 09:14

psychoraper - IMHO szkoda miejsca na karcie na zapis RAW+JPEG. W formacie RAW jest i tak zawsze zaszyty JPEG więc rób w RAW-ach, a jak potrzebujesz JPEG-i to praktycznie każda przeglądarka (np. FastStone) błyskawicznie ci wyciągnie z RAWów.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez psychoraper » 13 Sie 2010, 20:57

Dzieki serdeczne za odpowiedzi i podpowiedzi :D
Pewnie i tak skoncze na zwykłych jpgach. Po prostu cholernie zdziwiło mnie ze jakies cuda takie mi sie dzieją w aparacie za kilka klocków. Z tymi rawami to wiem ze ponoc bardziej szumią niz w 50D :D. Nie wiem czy to prawda.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i uspokojenie mnie :D
Pozdrowienia z konca świata ;)
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Aeris » 14 Sie 2010, 23:17

Heja.

No ja czasem robie komplet RAW+JPG [L] i w sumie nigdy nie miałam problemów [oczywiscie poza zapchaniem bufora przy jakichs szalonych seriach]. Najwolniejsza karta na jakiej robiłam to Kingstony 20MB/s.

Co do szumów, to owszem szum całkiem spory. Nie miałam nigdy 50d, ale na dpreview zdaje sie kiedyś oglądałam porównanie i w tej materii niestety 7d właśnie wypadał nieco gorzej.

Pozdrawiam i owocnego focenia na końcu świata!
Awatar użytkownika
Aeris
New Member
New Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Arsen » 15 Sie 2010, 15:57

Neat image i nawet przy iso 3200 szumy są mniej straszne. Całkiem ciekawy plug-in, nawet nie zmydla obrazu zbyt mocno.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez Artsalah » 16 Sie 2010, 07:42

Przyznam, ze nigdy sie z czyms takim nie spotkalem. Co prawda nie robilem superszybkich strzalow z RAWami nigdy, raczej z racji ich wielkosci oszczedzalem ''klisze'' :). Kenzo ma racje, nie ma sensu robic jpgow przy Rawach, niekiedy to jest przydatne gdy nie masz ochoty ani czasu siedziec nad kazdym ujeciem.
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Wróć do Canon 7D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości