Jakim cudem ?!

Jakim cudem ?!

Postprzez bunique71 » 19 Sty 2012, 20:21

Czy ktos mi zdradzi sekret w jaki sposob mozna cos takiego osiagnac
- 0:12 http://www.youtube.com/watch?v=7xzU9Qqdqww
czy to jest na maskach, czy tez green screen, czy cos zupelnie innego?!

Pozdrawiam
bunique71
Member
Member

Miejscowość: Wrocław

Re: Jakim cudem ?!

Postprzez maviozo » 19 Sty 2012, 20:49

Przez dwie minuty nie działo się nic, co wymagałoby czegoś skomplikowanego. Albo greenscreen/bluebox, albo nawet nie, bo jakoś szczególnie plany się tam nie nakładają.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez mtede » 21 Sty 2012, 04:04

Z greenScreenem by było za dużo roboty, kamera na statywie umieszczona nagranie 2 ujęcie, jedno zwolnione z imprezowiczami, drugie normalne z piosenkarzem. Oświetlenie zostało takie samo a gościa wycieli na maskach i tyle, nic trudnego ...
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez nvsfoto » 05 Mar 2012, 19:40

Żadnym cudem . Masz 2 filmiki kręcone czymś w rodzaju Phantom HD+, stolik przykręcony do podłogi aby nie drgał od buciorów śpiewaka, jeden w normalnej prędkości jak artista sadista coś mruczy pod nosem, a drugi w slooowmoootiooon jak siedzą ludziska na kanapach i stukają się drinkami. Potem wystarczy niechlujnie wystabilizować obydwa ujęcia mając za punkt odniesienia stół aby się piksele nie ruszały, lub zakotwiczyć obydwa kadry do Null Object w AfterFX np. i równie niechlujnie wymaskować maskami vectorowymi aby ręce się nie nakładały z artistą sadistą i żeby cienie na stoliku się zmieniały. Reszta kadru razem ze szklankami jest statyczna a w szklankach nie ma napoju zauważ aby nie kompklikować sobie życia poziomami frykcji fluidów i zakrzywiania obrazu za szklanką.

Czas przy odpowiednich zasobach sprzętowych zrobienia czegoś takiego: 40 minut, 1,5 godziny, zakładając że nie stać nas na duble a spec od FX wysysa z naszych kieszeni ostatni grosz ;)
nvsfoto
Just Arrived

Postprzez photon » 05 Mar 2012, 20:00

A po co 2 passy?
Wystarczy jeden w slo-mo, wokalista przyspieszony do real-time'u, nie trzeba robić dwóch zgodnych/podobnych setupów oświetlenia, motion blur można na nim softem przeliczyć. Im prościej tym lepiej :)

Na Phantoma mi to nie wygląda, tu jest jakieś 100-200 fps według mnie ale mogę się mylić :)
Awatar użytkownika
photon
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Kraków/Warszawa

Postprzez nvsfoto » 05 Mar 2012, 20:02

photon napisał(a):A po co 2 passy?
Wystarczy jeden w slo-mo, wokalista przyspieszony do real-time'u, nie trzeba robić dwóch zgodnych/podobnych setupów oświetlenia, motion blur można na nim softem przeliczyć. Im prościej tym lepiej :)

2 Passy tylko po to aby compositing był wygodny w razie fuckupów operatora i tzw. innych "błędów ludzkich" :) Czyt. aby nie pierdzielić się potem z wycinaniem i dorabianiem części ciała gwiazdorowi jak mu kawałek kieliszka no oko wjedzie i potem to będzie ktokolwiek chciał "slow-mo". Natomiast na jednym passie i łatwiej i prościej i jeszcze szybciej ;) Wtedy można nawet na wódkę zaoszczędzić :D

Nie wiem ile FPSów bo leniwy jestem z natury i nie chce mi się sprawdzać czy 200 by starczyło przy tym slow-mo factorze :P Ale pewnie tak bo nie widzę tam żadnych "Matrix-style" efektów ;)
nvsfoto
Just Arrived

Wróć do Pluginy i efekty specjalne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości