Do S4INT:W 10-22 najbardziej nie odpowiadajÄ… mi:
- zajebista aberracja
- nieostre brzegi (delikatnie mówiąc - bo w miarę ostro jest tylko w centrum)
- światło (3,5-4,5, które i tak trzeba przymknąć, żeby obraz był choć trochę ostrzejszy i bardziej kontrastowy - jak dla mnie za ciemno się robi)
Zalety:
+ możliwość nakręcenia filtra
+ bardzo sprawny AF (zaleta dla fotografa)
A gdzie ogląda się foty 1:1 (w rozumieniu: tak duże jak na kompie w powiększeniu 100%)? Bo na pewno nie na wydruku 10/15 lub 15/21, a może nawet większych.
Na pewno nie w necie czy w ogóle na kompie, gdzie obrazek raczej jest kilkukrotnie pomniejszony, a wtedy nawet kiepskie szkło może nie wyglądać tak źle.
Obraz sfilmowany nie będzie już pomniejszany... Rozdzielczość obiektywu będzie taka sama! Aberracja będzie taka sama! Dzisiaj nie jestem w stanie tego sprawniej wytłumaczyć ze względu na godzinę

Kilka tygodni próbowałem się przekonać do tego szkła. Na siłę! Robiłem wszystko, żeby je polubić... Sprawdzałem różne ustawienia przysłony, przy różnych ogniskowych, żeby wmówić sobie, że to szkło jest dobre, tylko przy odpowiednich ustawieniach... i kurcze jakoś nigdy nie podobały mi się rezultaty. Obraz był tak bardzo pozbawiony detali, że moim zdaniem do niczego się nie nadaje. A tu wychodzi rozdzielczość szkła + aberracja i nieostrość na brzegach... i mamy niezłą kiszkę.
Mało tego, próbowałem znaleźć przykłady filmów nagranych tym szkłem i innymi, np Samyangiem 14 i nie znalazłem nic co by w ogóle zbliżało się do Samyanga...to mnie przekonało, ale nie zamierzam na siłę przekonywać Was.
Nawet chętnie odsprzedam mojego Canona. Jeśli ktoś uzna, że bzdury gadam, to polecam się - obiektyw prawie nowy i jeszcze jakieś 20 miesięcy gwarancji

P