jakie pluginy MAST HAVE ?

jakie pluginy MAST HAVE ?

Postprzez kozaxx » 15 Gru 2011, 00:18

Mam do Was (osób korzystających na co dzień) prośbę o tłumaczenie dla laika.
Jakich pluginów używacie do premiere i after effects?

Chodzi mi o stworzenie listy pluginów które każdy powinien mieć/chciałby mieć, uważa że są niezbędne/bardzo potrzebne do codziennej pracy. Czytam po kolei całe forum widzę, że często pojawiają się takie pluginy jak twixtor czy magic bullet, wiem że wielu z Was używa też pluginów do wyostrzania, kolorowania, wygładzania, pozbywania szumów, stabilizacji itp.

Fajnie było by zrobić taką listę najlepszych, najbardziej popularnych, używanych przez Was na co dzień - pomogło by to nie jednemu laikowi takiemu jak ja. Wiem, że wszystko można znaleźć gdzieś w necie, ale od paru tygodni wertuje po kilka godzin to forum i już i tak brakuje czasu na inne rzeczy, przeszukanie całego netu jest niemożliwe, a to akurat informacje których laik nie wie jak szukać - no bo o co zapytać, skoro nawet się nie wie, że coś takiego istnieje, a Wy skoro macie z tym styczność na co dzień to chyba nie problem podać nazwy i napisać do czego służy, albo że plugin x jest lepszy od y a pluginy z nie polecacie bo...
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: jakie pluginy MAST HAVE ?

Postprzez gigacz » 17 Gru 2011, 14:54

Ciekawy temat, dołączam się do prośby Kozaxxa. Taki temat z opiniami zaufanych osób którzy wiedzą i użytkują dany plugin będzie bez wątpienia przydatny ;)

Co ja mogę dodać? Magic Bullet wymieniłeś, ale dodałbym jeszcze plugin: "Red Giant Colorista". Jest to kolejne narzędzie do korekcji kolorów. Przydatne w różnych przypadkach. Mi Colorista uratowała życia podczas kluczowania scen z amatorskim greenscreenem - pozwoliła mi bez problemu "odciąć" zielone tło od skóry aktora, na którym owe tło się trochę odbijało.

Do samego kluczowania podałbym "Keylight" - dobrze usuwa dany kolor, można regulować odcienie krawędzi po usunięciu, nasycenie, wariacje kolorów itp.

Nie polecam z kolei gotowych presetów "Film Magic Pro" (do korekcji kolorów jak Magic Bullet). Efekty są słabe, pełno artefaktów, kolory nienaturalne (w Magic Bullet też, ale ML jednak daje czasami w miarę "akceptowalne" efekty).
gigacz
Member
Member

Miejscowość: Płock

Postprzez FireBird » 17 Gru 2011, 21:01

Dobry temat, gdyby tylko był poprawnie napisany ;)
Od siebie jedynie przypomnę o świetnych produktach/pluginach VC: https://www.videocopilot.net/products/
Najlepiej samemu się zapoznać z każdym z nich i zdecydować, który jest sens w naszym przypadku kupować. Moim zdaniem większość z nich jest warta swojej ceny.
P.S. Warto również śledzić bloga bo co jakiś czas wychodzą różne darmowe 'pakiety', które bardzo często się przydają :)
Awatar użytkownika
FireBird
Member
Member

Postprzez nvsfoto » 06 Mar 2012, 17:04

Fryrender
Arion
Trapcode Particular
Trapcode Form
AE Shapeshifter
Magic Bullet Colorista
Plexus
XSI
3DS Max
Mocha 2
Camera Tracker
Video Copilot - Optical Flares
Nuke
NucleoPro for AfterFX

+ tona innych pluginow korych sobie nie przypomne
nvsfoto
Just Arrived

Wróć do Pluginy i efekty specjalne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości