[FAQ] Jaki statyw?

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

[FAQ] Jaki statyw?

Postprzez amPhotos » 21 Gru 2009, 23:08

No więc pytanie, które jeszcze w osobnym wątku nie padło - z tego co widzę.. Jaki statyw polecalibyście do lustrzanek. Ogólnie to nie wiem czy takie statywy powinny jakoś współpracować z zestawami typu eyeSpy czy microshoulderMount Deluxe. Jeżeli miałby to być statyw do fotografii, to wybrałbym coś ze statywu Benro z taką głowicą. Nie jestem obeznany w statywach, a w szczególności w statywach, które nadawałyby się do kręcenia filmów.. Jakie są wasze typy?
Awatar użytkownika
amPhotos
Member
Member

Re: Jaki statyw?

Postprzez Krzysztof » 21 Gru 2009, 23:34

Jeśli planujesz postawić aparat na statywie i nakręcać ujęcia nie ruszając aparatem to taki statyw i głowica wystarczy. To także dobre rozwiązanie na wakacyjne filmowanie. Zawsze pakuję przed podróżą małego Benero do plecaka.

Jeśli planujesz jednak realizować ujęcia z ruchomym aparatem (na przykład powolne panoramowanie, lub przejazd od dołu do góry) to musisz kupić cięższy statyw z głowicą olejową. Osobiście używam głowicy manfrotto 503 HDV Pro Video - pozwala ona zablokować jedną z osi i jest na tyle mocna, że mogę na niej zainstalować także metrowego glide tracka nie obawiając się drgań. Do takiej głowicy potrzebny jest też silny statyw - ja mam chyba ten.

Podobnych statywów, głowic czy całych zestawów jest sporo - w każdym razie należy szukać czegoś z głowicą olejową i silnym statywem.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez SirP » 22 Gru 2009, 11:20

Testowałem u znajomego lekki i pewny zestaw, wg mnie idealny w plener: Statyw SLICK Carbon z głowicą Manfrotto 501 HDV. Do tego zapięty 5DMkII i 70-200 LIS. Ładnie to razem chodziło.
SirP
Just Arrived

Postprzez xtream » 22 Gru 2009, 12:57

Ja polecam ten
xtream
Pro Member
Pro Member

Postprzez psychoraper » 08 Cze 2010, 20:38

Kupiłem właśnie Velbon VIDEO DV-7000 i jak na razie jestem zadowolony. Wcale nie drogi, olejowi itd. Naprawdę wart uwagi. Jeśli ktos chce jeszcze zaoszczędzićto są dwa modele Velbon VIDEO DV-6000 - z mniejszą głowicą i niższy oraz Velbon VIDEO CX 686 - dla zupełnych minimalistów.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez moozg » 08 Cze 2010, 20:58

potwierdzam, juz 2 sztuke mam - do aparatow akurat, no i jest mobilniejszy niz te ciezkie i wielkie statywy video
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez trialskings19 » 08 Cze 2010, 21:41

skoro wspomniany zostal Benro... ktos uzywa Benro KH-25 ? moze cos o nim napisac jak sie spisuje przy lustrzankach ?
trialskings19
New Member
New Member

Miejscowość: Oleśnica/ Wrocław

Postprzez Arsen » 08 Cze 2010, 22:54

Wygląda wporzo i chyba na tym koniec zalet.

http://www.vimeo.com/6331200 - po włosku nic tam ciekawego nie powiedział, bardziej polecam lekturę komentarzy ludzi, którzy mieli kontakt z tym cudem techniki
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez tupilac » 11 Cze 2010, 16:38

Witajcie,
To mój pierwszy post, od jakiegos czasu czytam posty z tego forum i sledzę ciekawe dyskusje dotyczace DSLR jako chyba jedynego forum DSLR w naszym pięknym kraju :)

Przerzucilem sie na DSLR z normalnych kamer w tej chwili kompletuję graty :) do swojego zestawu.

Szukajać dobrego statywu i głowicy własnie sie dowiedzialem ze juz w lipcu br. bedzie dostepna nowa glowica manfrotto dedykowana do DSLR w cenie pomeidzy modelami: 501 a 503 z mocowaneim na LCD ect... Podobnio jest bardzo zoptymalizowana do DSLR.

Manfrotto 504HD
http://vimeo.com/10903579

Moze kogos z Was zainteresuje

Pozdrawiam Wszystkich
Awatar użytkownika
tupilac
Member
Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Artsalah » 13 Cze 2010, 22:33

Tupilac, ja posiadam ta glowice 501. Powiem jednym slowem. R E W E L A C J A. Dalem za nia az 700zl, nie zaluje grosza.
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości