Coś na ten temat wiem, bo mam w domu około 8 głowic i tyle samo statywów. Począwszy od takich zestawów za 150 zł kończąc na manfrotto za ponad 3000.
Zacznę od głowicy. Nie uzyskasz płynnego ruchu kamery na głowicach o których piszesz. Z ich pomocą możesz zrobić jedynie statyczne ujęcia i nawet nie próbuj ruszać kamerą w trakcie filmowania bo i tak nic z tego dobrego nie wyjdzie. Próbowałem. Aby uzyskać płynny ruch potrzebujesz głowicy olejowej.
Polecam
Manfrotto 501 HDV (540 zł). Jestem z niej zadowolony.
Możesz także zainteresować się najmniejszą i najlżejszą głowicą olejową
Manfrotto 701 HDV (395 zł), ale osobiście nigdy jej nawet nie widziałem na żywo.
Jeśli chodzi o statyw to sprawa wygląda w ten sposób, że ŻADEN statyw fotograficzni w pełni rozłożony nie da ci stabilnego ujęcia. Wystarczy, że zaczniesz obracać focusem a drgania już będą widoczne na filmie. Mocniejszy wiatr także powoduje drgania obrazu. Z moich testów wynika, że górnej kolumny (pojedyncza rura) lepiej w ogóle nie wyciągać.
Całkiem nieźle sprawdza się niedrogi, sprzedawany wraz z głowicą
Silk Pro 340 DX (260 zł). Wyciągnięcie jednej części nóg nie powoduje drgań. Wyciągnięcie drugich jest ryzykowne, ale przy zachowaniu ostrożności udaje się zrobić stabilne ujęcie. Zaletą Silka jest niewielki rozmiar po złożeniu i nieduża waga razem z głowicą. No i cena.
Byłem z tym statywem niedawno w Maroko i spisywał się dobrze (trzeba jedynie pamiętać, aby go za bardzo nie wyciągać). Miałem do niego dołączoną szynę 0,5 m z Igusa. Całość (szyna, głowica i statyw) ważyła 2,5 KG czyli naprawdę nieźle. A wyglądało to mniej więcej tak:

Po powrocie z Maroko chciałem kupić coś co będzie stabilniejsze przy większych wysokościach oraz pozwoli na płynny ruch kamery. Dlatego kupiłem wspomnianą wcześniej głowicę oraz statyw
Manfrotto 055X PRO B (498 zł). Po wyciągnięciu jednej kolumny nóg statyw jest nadal stabilny (a wysokość większa niż przy 2 nogach wysuniętych z Silka). Po wyciągnięciu drugiej kolumny nóg drgania przenoszone są już na korpus aparatu. Statyw Manfrotto nie jest już tak lekki i mały jak Silk Pro, ale nadal jest w miarę mobilny.
Do profesjonalnych filmów w studiu, gdzie waga i rozmiar nie mają znaczenia używam ciężkiego
Manfrotto 525 MVB z głowicą 503 HDV (3000 zł). Wszystko jest stabilne nawet po wyciągnięciu nóg na maksa i założeniu metrowego glidetracka. Cholerstwo jednak sporo waży i jest na maxa nie poręczne.
Na koniec oglądnij bezpłatną część
kursu filmowania. Część
Day 1 - Session 4: Gear >
Gear Pt 2 jest właśnie o statywach i głowicach.