jaki statyw i głowica - planowany glidetrack

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

jaki statyw i głowica - planowany glidetrack

Postprzez komet » 31 Maj 2010, 11:23

witam wszystkich na forum.
Dopiero zaczynam swoją "zabawę" z filmowaniem lustrzanką (550d). Chcę zakupić statyw z którego da się rozsądnie filmować, chodzi mi o płynne obroty na boki i góra dół.

Dodatkowo później planuję dorobić sobie odpowiednik glidetracka z materiałó z igusa (na jakieś 75 cm).
Chcę żeby wszystko było maksymalnie mobilne, ale też stabilne przy cięższych obiektywach.

I teraz moje pytanie czy to jest dobra opcja:
statyw:
371 zł - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-190xdb-statyw.html

głowica:
298 zł - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-128lp-glowica-.html
224 zł - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfrotto-mn804rc2-basic-glowica-trzykierunkowa.html

Jeżeli mogę kupić coś tańszego i też "da radę" to byłoby dobrze. Bo to już jest raczej maks kasy jaką mogę wydać.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Re: jaki statyw i głowica - planowany glidetrack

Postprzez WFanus » 31 Maj 2010, 11:48

Wszystko cacy, ale raczej do fotografii. Wielki Vincent Laforett uważa, że statyw filmowy ma tak naprawdę jeden ważny parametr: łatwość poziomowania, czyli zamiast sztywnego trzonu, trzon kulowy - duże ułatwienie w pracy. A trzymanie poziomego horyzontu ( wiem, nie ma innego horyzontu jak poziomy, ale czasami na filmie horyzont potrafi być skośny lub pionowy) to podastawa pracy z kamerą. Co do głowicy to lepsza chyba ta do video, ta trzypłaszczyznowa jest dobra do zdjęć, ale przy filmowaniu może wprowadzić filmowca w konfuzję, za dużo gałek.) - naturalnie, ktoś od razu powie, że można filmować z ręki, deski i dwóch rurek do kanalizacji, ale skoro pytasz to odpowiadam. Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Krzysztof » 31 Maj 2010, 13:00

Coś na ten temat wiem, bo mam w domu około 8 głowic i tyle samo statywów. Począwszy od takich zestawów za 150 zł kończąc na manfrotto za ponad 3000.

Zacznę od głowicy. Nie uzyskasz płynnego ruchu kamery na głowicach o których piszesz. Z ich pomocą możesz zrobić jedynie statyczne ujęcia i nawet nie próbuj ruszać kamerą w trakcie filmowania bo i tak nic z tego dobrego nie wyjdzie. Próbowałem. Aby uzyskać płynny ruch potrzebujesz głowicy olejowej.

Polecam Manfrotto 501 HDV (540 zł). Jestem z niej zadowolony.

Możesz także zainteresować się najmniejszą i najlżejszą głowicą olejową Manfrotto 701 HDV (395 zł), ale osobiście nigdy jej nawet nie widziałem na żywo.

Jeśli chodzi o statyw to sprawa wygląda w ten sposób, że ŻADEN statyw fotograficzni w pełni rozłożony nie da ci stabilnego ujęcia. Wystarczy, że zaczniesz obracać focusem a drgania już będą widoczne na filmie. Mocniejszy wiatr także powoduje drgania obrazu. Z moich testów wynika, że górnej kolumny (pojedyncza rura) lepiej w ogóle nie wyciągać.

Całkiem nieźle sprawdza się niedrogi, sprzedawany wraz z głowicą Silk Pro 340 DX (260 zł). Wyciągnięcie jednej części nóg nie powoduje drgań. Wyciągnięcie drugich jest ryzykowne, ale przy zachowaniu ostrożności udaje się zrobić stabilne ujęcie. Zaletą Silka jest niewielki rozmiar po złożeniu i nieduża waga razem z głowicą. No i cena.

Byłem z tym statywem niedawno w Maroko i spisywał się dobrze (trzeba jedynie pamiętać, aby go za bardzo nie wyciągać). Miałem do niego dołączoną szynę 0,5 m z Igusa. Całość (szyna, głowica i statyw) ważyła 2,5 KG czyli naprawdę nieźle. A wyglądało to mniej więcej tak:

Image

Po powrocie z Maroko chciałem kupić coś co będzie stabilniejsze przy większych wysokościach oraz pozwoli na płynny ruch kamery. Dlatego kupiłem wspomnianą wcześniej głowicę oraz statyw Manfrotto 055X PRO B (498 zł). Po wyciągnięciu jednej kolumny nóg statyw jest nadal stabilny (a wysokość większa niż przy 2 nogach wysuniętych z Silka). Po wyciągnięciu drugiej kolumny nóg drgania przenoszone są już na korpus aparatu. Statyw Manfrotto nie jest już tak lekki i mały jak Silk Pro, ale nadal jest w miarę mobilny.

Do profesjonalnych filmów w studiu, gdzie waga i rozmiar nie mają znaczenia używam ciężkiego Manfrotto 525 MVB z głowicą 503 HDV (3000 zł). Wszystko jest stabilne nawet po wyciągnięciu nóg na maksa i założeniu metrowego glidetracka. Cholerstwo jednak sporo waży i jest na maxa nie poręczne.

Na koniec oglądnij bezpłatną część kursu filmowania. Część Day 1 - Session 4: Gear > Gear Pt 2 jest właśnie o statywach i głowicach.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez komet » 31 Maj 2010, 19:19

Dzięki za baaardzo wyczerpująca odpowiedź.
Chyba na razie spróbuję Silk Pro 330 DX głównie ze względów budżetowych.
W ogóle ten kurs Vincent Laforeta wart jest tych 129$?. Moje doświadczenia są takie, że dobre tutoriale są warte wydania pieniędzy, ale może ktoś miał okazję zobaczyć jak to rzeczywiście wygląda?

Przy moim poziomie wiedzy i umiejętności to raczej nawet gdyby były w nim same oczywiste rzeczy to pewnie by było warte swojej ceny ;)
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Krzysztof » 31 Maj 2010, 20:10

Mój znajomy oglądał ten kurs laForetta na żywo i mówi, że warto (szczególnie dla początkujących, choć zaawansowani też coś z niego wyniosą). Obiecał mi podesłać login i hasło dostępowe jak tylko je otrzyma :) Jak oglądnę będę mógł powiedzieć więcej.

PS - miałem na myśli Silka 340 DX, nie 330 DX (330 jest 15 cm większy po złożeniu). Poprawiłem linki w poście wyżej.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Marcin Golik » 02 Cze 2010, 07:33

Krzysztof napisał(a):Możesz także zainteresować się najmniejszą i najlżejszą głowicą olejową Manfrotto 701 HDV (395 zł), ale osobiście nigdy jej nawet nie widziałem na żywo.

501kę mam do statywu, a 701kę do wózka slajdera i taki zestaw jest naprawdę dobry - 701ka to świetna głowica do mniejszych statywów no i jak będziesz robił panoramkę to naprawdę ją docenisz. Jeśli waga nie ma znaczenia to 501ka :)
po godzinach tutaj --> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika
Marcin Golik
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez rafilm » 02 Cze 2010, 23:26

Krzysztof napisał(a):Aby uzyskać płynny ruch potrzebujesz głowicy olejowej.

Polecam Manfrotto 501 HDV (540 zł). Jestem z niej zadowolony.

Możesz także zainteresować się najmniejszą i najlżejszą głowicą olejową Manfrotto 701 HDV (395 zł), ale osobiście nigdy jej nawet nie widziałem na żywo.

Wszystko super, ale jest jeden problem...to nie są głowice olejowe.
Najniższym modelem głowicy olejowej produkowanym przez Manfrotto jest 503.
Wszystko poniżej to zwykle, tylko że nasmarowane jakimś smarem.

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez MotionL » 30 Sie 2010, 18:31

Nie chciałem zaczynać nowego tematu, dlatego podepnę się pod ten wątek.

Mam pytanie odnośnie statywu Velbon DV-7000. Czy ten statyw w obiegu dostępny jest w dwóch wersjach? Video i "nie Video" - zwykła. Ten video podobno uniemożliwia pionowe kadrowanie. Dzięki za odp.
MotionL
Just Arrived

Postprzez moozg » 30 Sie 2010, 19:35

z tego co wiem, nie, ale zawsze mozna dokupic jakas inna glowice
w sumie tu mozesz zrobic pionowy kadr i tylko pionowy, bez mozliwosci pochylania osi optycznej obiektywu, wystarczy zamocowac stopke przekrecona o 90stopni
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez MotionL » 30 Sie 2010, 20:01

moozg napisał(a):z tego co wiem, nie, ale zawsze mozna dokupic jakas inna glowice
w sumie tu mozesz zrobic pionowy kadr i tylko pionowy, bez mozliwosci pochylania osi optycznej obiektywu, wystarczy zamocowac stopke przekrecona o 90stopni

moozg, dzięki za odpowiedź, ale wydaje mi się, że raczej tu można zrobić tylko kadr poziomy, a nie jak piszesz pionowy.
MotionL
Just Arrived

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości