Jaki Majk do wideo/reportaż ???

Jaki Majk do wideo/reportaż ???

Postprzez peter » 17 Mar 2010, 13:33

Jak w temacie...

Gdzieś pamiętam polecano do 5D Rode VideoMic bo ma już mocowanie plus jack do marka no i jest tani.

Tylko że ja do dźwięku używam Zoom H4n więc XLRy nie bolą pomyślałem o niewiele ale wyższej klasie czyli Rode NTG-2.

Jest sens inwestować czy ten podstawowy majk do setek/reportażu wystarczy?
Awatar użytkownika
peter
Just Arrived

Re: Jaki Majk do wideo/reportaż ???

Postprzez Krzysztof » 17 Mar 2010, 21:10

Używam Rode NTG-2 z rejestratorem Tascam DR-100. Dla mnie jakość dźwięku tego zestawu jest perfekcyjna. Nigdy natomiast nie testowałem RØDE VideoMic więc nie ma porównania. Gdy jednak trochę [url]=http://www.google.pl/search?q=Rode+NTG-2+vs+VideoMic&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:officialpogooglujesz[/url] szybko okaże się, że ludzie, którzy mieli doświadczenie z oboma mikrofonami słyszą wyraźną różnice na korzyść NTG-2.

I bought the Rode VideoMic and it sounds great. I'm using it mostly on a stationary boom pole to shoot actors' audition tapes and also camera-mounted for run & gun type of situations.
When I went to B & H Photo recently, the salesman happened to mention how great the Rode NTG-2 is for such an affordable price. (They don't get commissions). So, I've been researching this mic all night and it's well-liked by so many, many people. I just finished listening to some audio samples and to my ears, it sounds much better than the Videomic. It's a no-brainer...and for only $100 or so more.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez peter » 17 Mar 2010, 22:24

No w sumie nie dziwota, gdyż 400 a 800 zł musi robić różnice. Zwłaszcza że VideoMic to taki bardzo podstawowy model ale myślałem może, że w tym obrębie cenowym nie będzie aż takiej znaczącej różnicy.

A ogólnie jak sprawdza Ci się ten NTG-2 ???

Ja głównie chce go stosować do setek typu jakiś pokój, korytarz no i oczywiście dwór. Stosowałem krótko samego zoom-a ale zbyt duży pogłos dostaje się niestety (w końcu to 90 stopni)
Awatar użytkownika
peter
Just Arrived

Postprzez Amadi » 17 Mar 2010, 23:53

Na papierze oba wyglądają bardzo podobnie, różnice w szumach czy czułości rzędu 2dB raz w tę raz w tamtą stronę. Kwestia raczej tego jak mikrofon zamocujesz. Wiadomo, że im bliżej tym lepiej, videomic prosi się o instalację na aparacie (daleko + drgania), ten drugi jest typowo na tyczkę, czyli z założenia użytkownicy pewnie trzymali go bliżej celu.
No i zasadnicza różnica w postaci kabla - XLR jest połączeniem symetrycznym, więc zbiera dużo mniej zakłóceń niż mini jack, to też ma spory wpływ na ostateczną jakość dźwięku.
Czyli jeśli NTG-2 czymś wygrywa to głównie tym XLR-em, no i tym że z założenia mając mikrofon na tyczkę umieszcza się go bliżej, co w oczywisty sposób się na pogłos i ogólną jakość przekłada.

Tyle mogę teoretycznie napisać jako człowiek z pewnym wykształceniem w zakresie realizacji dźwięku. Praktycznie niestety styczności z żadnym z nich nie miałem, pracowałem w zasadzie tylko na Sennheiserach 416, a to już zupełnie inna klasa sprzętu (nawiasem mówiąc nie do wy**bania są, wszystko można nagrać tym mikrofonem).
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Krzysztof » 18 Mar 2010, 00:19

Nie ma co porównywać gołego Zooma czy Tascama do mikrofonu kierunkowego jak Rode, ale o tym pewnie wiesz. Różnica w nagraniu jest kolosalna bo jednak mikrofon kierunkowy łapie to co przed nim a nie naokoło.

Ja ze swojego NTG-2 jestem bardzo zadowolony - głos brzmi naprawdę profesjonalnie a pobliskie szumy (odgłosy pracy silnika, szum wiatraka komputera, itp) docierają do mikrofonu w minimalnym stopniu. Kosztuje 2 razy więcej, ale jakość dźwięku jest na pewno wyższa (zasilanie phantom 48V NTG-2 gwarantuje mniej szumów niż 9 voltowy VideoMic) i ogólnie wykonanie lepsze (VideoMic jest z plastiku a NTG-2 z metalu).

Jeszcze jedna rzecz o której powinieneś wiedzieć. NTG-2 nie ma dołączonego kabla XLR więc musisz wydać kilka złotych więcej. Nie wiem czy masz taka potrzebę, ale na lustrzance też go nie zamontujesz bez dodatkowych akcesoriów a to kolejna stówka:

http://www.allegro.pl/item952664809_abs ... apara.html
http://www.allegro.pl/item952689154_ada ... ewnet.html

Tak jak pisałem wcześniej - nie miałem do czynienia z VideoMic, ale NTG-2 mogę polecić z czystym sumieniem.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez peter » 18 Mar 2010, 01:18

Chyba mnie przekonaliście do tego NTG-2. Cenowo różnica nie jest porażająca (chociaż to dosłownie 2x tyle). Ogólnie nie chce go montować na Canonie ze względu właśnie na odległość. Czyli w 90% tyczka. Dzięki za info, że nie będzie kabla... ech ten kapitalizm :D

Co do Sennheisera 416 :D chyba troszkę zły przykład

VideMic 400zł

NTG-2 800 zł

Sennheiser 416 5000 zł +

Niestety w temacie dźwięku ciągle ze mnie laik ale cóż człowiek uczy się całe życie.
Awatar użytkownika
peter
Just Arrived

Postprzez mtr » 26 Mar 2010, 07:50

"...Różnica w nagraniu jest kolosalna bo jednak mikrofon kierunkowy łapie to co przed nim a nie naokoło..."

Nie róbmy z NTG2 cuda techniki. Jest to mikrofon w obudowie typu "maczuga", która mocno sugeruje zainteresowanej zakupem osobie jego niewiarygodną kierunkowość. Tymczasem jego charakterystyka to super-kardioida (taka jak np. mają typowe mikrofony sceniczne, "wokalowe"), nie MACZUGA, tak jak to mają lepsze, droższe, wybitnie kierunkowe mikrofony.

Dodatkowo warto sie zapoznać czym się dokładnie różni ch-ka super kardioidalna od kardioidalnej i jak w związku z tym należy optymalnie ustawiać mikrofon względem źródła hałasu, by zarejestrować go z jak najmniejszym poziomem...

Co do brzmienia NTG-2 - przeciętne. Bardzo ciemne w porównaniu do innych mikrofonów pojemnościowych. Ale w tym przedziale cenowym niczego lepszego "look like MKH416" się nie znajdzie.

"...zasilanie phantom 48V NTG-2 gwarantuje mniej szumów niż 9 voltowy VideoMic..."

Nie widzę związku. P48 o wartości 48V i tak jest zniżany do poziomu właśnie około 9V aby zasilić elektronikę mikrofonu. Natomiast nie wiem czy NTG1/2/3 to "prawdziwy" mikrofon z membraną polaryzowaną napięciem 48V, czy to elektrety zasilane kilkoma Voltami. VideoMic to na pewno elektret.
Na pewno NTG2 zasilany z baterii 1,5V będzie dawał niższy sygnał wyjściowy, więc lepiej korzystać z Phantoma jeżeli to możliwe.
Awatar użytkownika
mtr
New Member
New Member

Postprzez prefuse » 19 Kwi 2010, 09:00

Korzystałem chwilę z Rode VideoMic podpiętego pod 7D i jak dla mnie kiszka.. Dźwięk co prawda jest lepszy od tego z wbudowanego mikrofonu (znacznie redukuje szum wiatru, mniej zbiera odgłosów z pracy 7D), ale dalej nie jest to to z czego można by być zadowolonym. Ogólnie nie polecam. Sam będę bawił się teraz z rejestratorem zoom H2 i późniejszą synchronizacją.. efekt końcowy na pewno będzie nieporównywalnie lepszy.
Canon 7D + slidekamery, glidecamy itd
Sigma 10-20mm f4-5.6 | Samyang 8mm f3.5 | CZJ 35mm f2.4 | Canon 50mm f1.8
vimeo sensi&
Awatar użytkownika
prefuse
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Chełm

Postprzez conr4d » 26 Kwi 2010, 17:47

Mam pytanie,
Zamierzam kupić H4N albo Tascama i do tego mikrofon. Zastanawiam się nad Rode NT-2 jednak zastanawia mnie charakterystyka. Czy to oznacza, ze mikrofon musi być skierowany na wprost do źródła dźwięku? Czy może być np. nad osoba mówiącą?
Canon 5D Mark II & Canon 7D / Samyang 14 mm f/2.8, Canon 28 mm f/1.8, Canon 50 mm f/1.4, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/2.8
Awatar użytkownika
conr4d
Senior Member
Senior Member

Postprzez Krzysztof » 26 Kwi 2010, 20:08

Może być nad osobą mówiącą. Często tak nagrywam i jakość dźwięku jest super.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Następna

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości