jaki format dla windows

jaki format dla windows

Postprzez frugal » 21 Paź 2011, 00:49

Szanowni,

jakie ustawienia (kodek przede wszystkim etc. etc.) są optymalne, żeby obejrzeć plik wideo na Windowsie (zakładając, że chcę dać klip komuś, kto nie ma zainstalowanych dodatkowych kodeków a jedynie standardowego pc'ta z vistą lub win7).

Pytam, bo często po montażu (pracuję na materiałach nagranych Canonem 5DMkII, konwertuję do ProRes422(LT) a potem montuję w FCP7) chciałbym dać, pokazać plik innym i najczęściej nagrywam kilka plików na zasadzie "a może ten akurat odpali". Na swoim MacBooku nie mam problemu, bo wiem, że .mov z ProResem będzie działał płynnie.

Do konwertowania używam Compressora lub MPEG Streamclip i szczerze mówiąc nie wiem, jakie ustawienia wprowadzić, żeby zwykły szary użytkownik windowsa mógł sobie bez problemu film obejrzeć. Że .avi to oczywiste, ale co i jak "w środku"?

Z góry dziękuję za pomoc
frugal
Just Arrived

Re: jaki format dla windows

Postprzez hubiii » 21 Paź 2011, 02:13

czy avi oczywiste ? nie do konca przez dobra kompresje i ogolne stosowanie wmv ( internet stream etc ) teraz jakby to jest standard ( chodz ja sie nie znam ) do tego trzeba miec plugin np flip4mac

takim ogolnym kodekiem jest np animation heheheh ale on troche wazy ale bez problemu czyta go windows.
motionjpg chyba tez bez problemu da sie czytac ( skoro aparaty w tym nagrywaja )
windows od visty w zwyz powinien bez problemu czytac pliki skompresowane kodekiem h.264

kompresja h.264 powinna byc np 10 Mbit (na yt) jak chcesz wiecej to 15 - 20 mbit/s mp3 256 to tak standardowo wypuszczam do chwalenia sie ( mpegstramlclip) przy archiwizacji video nie zaznaczam wielkosci strumienia i wszystko leci na max, dzwiek bez kompresji

pewnym sposobem jest uzycie plyty z filmem w DVD , obejrzysz na TV i kazdym kompie
w sumie prosta sprawa ( bierzesz jakiegos preseta ja zazwyczaj 90 min HQ ) wypuszczam dwa pliczki pozniej do dvd studio pro, ustawiam jako plik startowy + wyswietlanie 16:9 i pan scan, pale plyte albo do foldera. minus tej operacji jest taki ze ta opcja sie sprawdza przy jednym pliku ( np wypuszczenie wersji prawie finalnej ) ;) i oczywiscie wielkosc tylko SD ( mi to nie przeszkadza )
Załączniki
Screen shot 2011-10-21 at 2.57.56 AM.png
Screen shot 2011-10-21 at 2.57.56 AM.png (161.13 KiB) Obejrzany 283 razy
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez RyanCam » 21 Paź 2011, 09:56

AVI raczej odpada, chyba że wrzucimy tam XVID albo coś w tym stylu. Ja proponuję natywny h264 w kontenerze MOV lub mp4. Nie ma problemów pod Win7 nawet standardowy media player na gołym systemie. Nie wiem jak po vistą. W ostateczności WMV.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez frugal » 27 Paź 2011, 23:18

Dziękuję za wsparcie :) Będę testować. Pozdrawiam
frugal
Just Arrived

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości