Jaka lampa na imprezÄ™, zabawÄ™?

Jaka lampa na imprezÄ™, zabawÄ™?

Postprzez zgrubczyk » 29 Lis 2011, 22:00

Witam!
Mam kamerę canon 5D i chciałbym sfilmować znajomej wesele. Zastanawiam się, jaka lampa sprawdziłaby się w funkcji oświetlania ciemnego pomieszczenia. Jak wiadomo podczas zabawy, dyskoteki czy innej imprezy jest ona niezbędna, bo światło imprezowe jest za słabe. Oczywiście proszę o propozycje lampy w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam i czekam na podpowieddzi!
zgrubczyk
New Member
New Member

Re: Jaka lampa na imprezÄ™, zabawÄ™?

Postprzez t-jack » 30 Lis 2011, 02:21

Szeroko świecący panel LED, albo coś w rodzaju LEDZilla, ale to już cenę ma nieco większą, więc w niskich cenach najsensowniej chyba taki panel.
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

Postprzez zgrubczyk » 30 Lis 2011, 12:50

Chciałbym kupić coś do 700 zł. Moglibyście podać przykłady jakichś konkretnych aukcji, ofert?
zgrubczyk
New Member
New Member

Postprzez maviozo » 30 Lis 2011, 13:13

Zapewniam Cię, że żadna nakamerowa lampka nie jest dobra. Wszyscy, którzy doświetlają w ten sposób zabawę po prostu nie mają innego wyjścia bo mają za ciemne urządzenia. Tak naprawdę to nie ma recepty na udany film z zabawy. Zawsze jest coś nie tak. jest tylko wtedy dobrze, kiedy sala jest dobrze oświetlona własnym światłem. Na szczęście coraz więcej sal spełnia to kryterium.

Niestety nigdy, NIGDY już nie uwierzę, że można sobie ładnie rozświetlić plan lampkami LEDowymi ustawionymi na "pół gwizdka", w takich sytuacjach, kiedy jest niby w miarę widno. Lampka NIGDY dobrze nie wygląda. Zatem nie sugeruj się ceną, bierz jak popadnie. Każda jest tak samo nic nie warta, o ile efekt końcowy poza "nagrało się!" jest dla Ciebie ważny.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez t-jack » 30 Lis 2011, 13:34

Nie zgodzę się. Często nie o ilość światła chodzi, a o jakość i rozmieszczenie. Często polskie sale weselne są oświetlane tak, że masz kinkiety na ścianach, a środek parkietu ciemny. I albo przepalisz strasznie ściany (o min 4EV), albo masz same sylwetki. A tak - ściany oświetlone normalnie, front dopalony lampką, odpowiednio stonowaną, i jedziesz. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale często nie ma innego wyjścia.
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez greg » 30 Lis 2011, 13:36

maviozo napisał(a):Zapewniam Cię, że żadna nakamerowa lampka nie jest dobra. Wszyscy, którzy doświetlają w ten sposób zabawę po prostu nie mają innego wyjścia bo mają za ciemne urządzenia. Tak naprawdę to nie ma recepty na udany film z zabawy. Zawsze jest coś nie tak. jest tylko wtedy dobrze, kiedy sala jest dobrze oświetlona własnym światłem. Na szczęście coraz więcej sal spełnia to kryterium.

Niestety nigdy, NIGDY już nie uwierzę, że można sobie ładnie rozświetlić plan lampkami LEDowymi ustawionymi na "pół gwizdka", w takich sytuacjach, kiedy jest niby w miarę widno. Lampka NIGDY dobrze nie wygląda. Zatem nie sugeruj się ceną, bierz jak popadnie. Każda jest tak samo nic nie warta, o ile efekt końcowy poza "nagrało się!" jest dla Ciebie ważny.

No troche splyciles temat tym stwierdzeniem. Bo mozna miec i tone lamp i spieprzyc obrazek. Wszystko zalezy od tego jak potrafisz wykorzystac KAZDE (czyli takze ledowa lampe) dostepne zrodlo swiatla, tak, by zagralo na twoja korzysc.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez maviozo » 30 Lis 2011, 14:23

Pewnie, że sala sali nierówna, ale lampka zawsze wyciska to co w ludziach najgorsze - spocone / zamalowane farbą buźki, świecące się czółka itepe itede. Lampkę należy traktować nie jako podstawowe narzędzie pracy, a jak ostatnią deskę ratunku.
Może jestem dziwny, ale wolę odrobinę większe ISO, niż walenie ludziom po oczach. Na przykład nigdy nie używałem lampki w kościele, gdzie kameruny przede mną wychodziły z SUPER JASNĄ VX i zapaloną lampką (wtf!).
Poza tym naprawdę warto pamiętać, że mimo wszystko nie jesteśmy na imprezie od ustawiania ludzi i psucia im zabawy. Zapewniam, że goście NIE BĘDĄ się swobodnie bawić jak tylko poczują na sobie światełko. Nawet na pół gwizdka.

Nie oznacza to, że nie używam lampki - używam jak już nie mam innego wyjścia. Obecnie posiadam lampkę produkcji neske. Nie jest tania. Może jak będę kupował następną (na początku przyszłego sezonu), to kupię chinola za 200zł i porównam.

Co daje lampka neske? Zasilanie bateriami sony. Na małej baterii (te, które dają z kamerą) jestem w stanie opękać wesele + poprawiny i schodzi niecałe pół baterii. Co prawda mam tam założoną oryginalną baterię sony, która trzyma 1/4 czasu - powinna około dwóch godzin, trzyma 30 minut (czasy sprawdzone w kamerze).
Zatem jest superwydajna.
Poza tym to ta lampka "środkowa" z ich oferty. Kryje co najmniej plan na około 30mm. Większego jeszcze nie sprawdzałem, ale mogę wieczorkiem sprawdzić na 24mm.

greg - ustawienie lampki na kamerze / aparacie daje Ci raczej słabe pole do manewru. Efekt w większości przypadków jest taki sam.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez greg » 30 Lis 2011, 14:50

maviozo napisał(a):greg - ustawienie lampki na kamerze / aparacie daje Ci raczej słabe pole do manewru. Efekt w większości przypadków jest taki sam.

A o kreatywnosci slyszales kiedys? ;) przeciez ta lampka niekoniecznie musi byc wpieta w sanki aparatu. Tak samo mozna ja podpiac do statywu czy gdziekolwiek.

Glowna teza powinno byc tutaj stwierdzenie ze "film to swiatlo" i od tej tezy nie ma wyjatku. to jak dobre bedziesz mial nagranie zalezy od tego jak scena bedzie oswietlona, a regulacja ISO nie jest substytutem zapalania/gaszenia swiatla.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez zgrubczyk » 30 Lis 2011, 15:39

Będę filmował niestety sam imprezę koleżanki. I nie mam za bardzo mozliwośći rozświetlenia sali lampami na statywach. Lampę muszę mieć zamontowaną na conanie 5D mk2. Jaką polecacie?
Proszę o szybką odpowiedź.
zgrubczyk
New Member
New Member

Postprzez t-jack » 30 Lis 2011, 17:26

Sola Fresnel to nawet można przy białym suficie odbić od niego, jak lampy błyskowe przy fotografii, daje radę.
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Następna

Wróć do Oświetlenie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości