Jaka dodatkowa kamera do 5d mII (do 30k zł)

rozważania na temat zakupu aparatu

Jaka dodatkowa kamera do 5d mII (do 30k zł)

Postprzez blitz » 27 Gru 2011, 10:47

Siema siema, śniegu nie ma.
A tak poważnie to chcę zakupić dodatkową kamerę. Idąc za licznymi radami i ciekawymi tematami na tymże forum, niemal rok temu zakupiłem 5d i stopniowo dokupiłem lub sam dorobiłem wiele osprzętu.
Niestety 5d ma swoje ograniczenia, które przy moim coraz słabszym wzorku i wahaniem poziomu cukru (drżenie rąk), stają się dosyć sporym problemem (łapanie ostrości, zwłaszcza przy słabszym świetle i niskiej wartości przesłony).
Dlatego chcę zakupić kamerkę która parametrami będzie dorównywać tejże lustrzaneczce ale pozwoli mi swobodniej operować np. w trybie auto - ostrością.
Kręcę sporo materiałów z imprez sportowych np. sporty akrobatyczne co przy 5d i słabym świetle daje dość marne efekty. Poza tym, nie wyrabiam z łapaniem ostrości przy szybszych ruchach zawodników.
Oglądałem już co nieco z kamer Canona ale nie chcę pisać aby nie nic nie sugerować.
Ważne aby nie były to taśmy a najlepiej karty np. CF, wydajna / optymalna praca na akumulatorach, obraz FHD, możliwości manualnych ustawień ostrości, zoom, przesłony itp.
Nie wykluczam robienia materiałów z dwóch jednocześnie - 5d + kamera więc ważne by było aby możliwości ustawień ręcznych były wystarczające aby zarejestrowany obraz był co najmniej bardzo zbliżony (np. barwą).
Jestem niestety amatorem, co widać po treści wyżej, ale mam nadzieję że coś podpowiecie ciekawego ;)
blitz
Just Arrived

Re: Jaka dodatkowa kamera do 5d mII (do 30k zł)

Postprzez moozg » 30 Gru 2011, 03:16

blitz napisał(a):Dlatego chcę zakupić kamerkę która parametrami będzie dorównywać tejże lustrzaneczce ale pozwoli mi swobodniej operować np. w trybie auto - ostrością.
Kręcę sporo materiałów z imprez sportowych np. sporty akrobatyczne co przy 5d i słabym świetle daje dość marne efekty.

mysle ze to bedzie trudna sprawa - skoro juz 5d nie radzi sobie to wiekszosc kamer takze odpada,trzeba by raczej zadbac o dostatek swiatla albo jasna szklarnie, tylko wtedy trzeba byc naprawde dobrym w manualnym ostrzeniu
swoja droga co to za takie ciemne imprezy?
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez wuemfoto » 30 Gru 2011, 11:33

Sam rozważałem taką opcję przez chwilę. Tyle, że raczej ślubnie. Pod uwagę brałem sony z5, ale spasowałem. Żadna z kamer w tym segmencie nie będzie porównywalnie obrazować z DSLR na jasnych stałkach. Problem w tym, że dynamiczne sceny (szybka zmiana pozycji focusowanego obiektu - sport) na manual focus to jednak rzeź. Zostaje....betacam:(
Awatar użytkownika
wuemfoto
Senior Member
Senior Member

Postprzez MMirek » 30 Gru 2011, 13:55

Niestety kamery z segmentu z5 nie dorównają plastyką lustrzance. Poza tym pixel shift psuje obraz jak diabli. Jeśli już to coś z seri Ex gdzie presetami można wiele zdziałać i obraz zbliżyć nieco do lustra. Chyba że F3 :)
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez KrzysiekT » 30 Gru 2011, 14:28

Ja pracuję w zestawie Canon 5D + Panasonic Ag-Ac130. Po color gradingu da się to jakoś ze sobą dopasować, najważniejsze to Cinestyle ustawione w Canonie, jakiś płaski profil fabryczny w Panasonicu oraz Tonalizer w Final Cut ;)

Moim zdaniem sam musisz przetestować obrazek z kilkunastu kamer, żeby dopasować coś pod siebie. Jednak kamera stricte reporterska (nagrywanie w longu, jakakolwiek obecność AF i obiektyw typu zoom) bardzo się przydaje gdy nie ma czasu na profesjonalną produkcję.
http://www.krzysztoftarnawski.pl - obecnie fotografia ślubna, w przyszłości mam nadzieję filmowanie i produkcja :)
KrzysiekT
Just Arrived

Miejscowość: Kraków

Postprzez blitz » 05 Sty 2012, 14:34

A co myślicie o Canonie XF305?
blitz
Just Arrived

Postprzez MMirek » 05 Sty 2012, 15:04

A dlaczego 305 a nie 300 ?
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez 123 » 05 Sty 2012, 16:09

KrzysiekT
Ja pracujÄ™ w zestawie Canon 5D + Panasonic Ag-Ac130

Straszna różnica w obrazku miedzy jednym a drugim ?
Zastanawiam sie nad Ag-Ac130 cena kusi ,cos nowego .Niewiem jak bardzo odbiega od EX1R i czy jest sens doplacac 10tys wiecej do EX1R.
Obrazek z kamerki bedzie mieszany z GH2 .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez blitz » 12 Sty 2012, 22:13

MMirek napisał(a):A dlaczego 305 a nie 300 ?

W sumie racja, różnica nie taka duża a w $ ok kilku tys zł.
Poczytałem trochę testów, pooglądałem próbki nagrań i chyba zakupię 300.

Jest ktoś na forum co ma lub miał okazję potestować tą kamerkę?
blitz
Just Arrived

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości