A tak poważnie to chcę zakupić dodatkową kamerę. Idąc za licznymi radami i ciekawymi tematami na tymże forum, niemal rok temu zakupiłem 5d i stopniowo dokupiłem lub sam dorobiłem wiele osprzętu.
Niestety 5d ma swoje ograniczenia, które przy moim coraz słabszym wzorku i wahaniem poziomu cukru (drżenie rąk), stają się dosyć sporym problemem (łapanie ostrości, zwłaszcza przy słabszym świetle i niskiej wartości przesłony).
Dlatego chcę zakupić kamerkę która parametrami będzie dorównywać tejże lustrzaneczce ale pozwoli mi swobodniej operować np. w trybie auto - ostrością.
Kręcę sporo materiałów z imprez sportowych np. sporty akrobatyczne co przy 5d i słabym świetle daje dość marne efekty. Poza tym, nie wyrabiam z łapaniem ostrości przy szybszych ruchach zawodników.
Oglądałem już co nieco z kamer Canona ale nie chcę pisać aby nie nic nie sugerować.
Ważne aby nie były to taśmy a najlepiej karty np. CF, wydajna / optymalna praca na akumulatorach, obraz FHD, możliwości manualnych ustawień ostrości, zoom, przesłony itp.
Nie wykluczam robienia materiałów z dwóch jednocześnie - 5d + kamera więc ważne by było aby możliwości ustawień ręcznych były wystarczające aby zarejestrowany obraz był co najmniej bardzo zbliżony (np. barwą).
Jestem niestety amatorem, co widać po treści wyżej, ale mam nadzieję że coś podpowiecie ciekawego