Jak wyczyścić obiektyw?

Jak wyczyścić obiektyw?

Postprzez xdcam » 10 Lut 2011, 22:24

Witam Kolegów,
chciałbym dopytać się w następującej kwestii. Jak radzicie sobie z czyszczeniem obiektywów z zanieczyszczeń typu odciski palców, itp?
Moje dotychczasowe doświadczenia są następujące:
Oczywiście wiem, że z czyszczeniem nie należy przesadzać i należy robić to tylko w przypadkach naprawdę uzasadnionych. Do usuwania zwykłego kurzu czy paprochów najczęściej wystarcza gruszka fotograficzna i pędzelek, ewentualnie miękka szmatka i takich metod się imałem.
Niestety, pewnego razu na jednym z obiektywów pojawiły mi się odciski palców i od tej pory zaczęły się problemy. Początkowo potraktowałem je "specjalnymi" papierowymi ściereczkami, nasączonymi jakimś specyfikiem, przeznaczonymi rzekomo specjalnie do czyszczenia szkieł optycznych. Po przetarciu obiektywu tym wynalazkiem i wytarciu do sucha miękką szmatką "fotograficzną" zanieczyszczenia na oko zniknęły. Nie było widać również żadnych smug czy zacieków. Okazało się jednak, że od tej pory przy fotografowaniu jasnych elementów (np. okna w pokoju) wokół nich pojawiła się poświata. Wyglądało na to, że środek pozostawił na powierzchni soczewki jednak jakąś warstwę czegoś.
Na drodze dalszych eksperymentów z wielką atencją umyłem soczewkę roztworem płynu do mycia naczyń i obficie spłukałem wodą. O dziwo, obiektyw zaczął działać prawidłowo! Znaczy to, że powierzchnie antyrefleksyjne na soczewce nie zostały uszkodzone przez wcześniej użyty "specjalny" środek, co do czego zaczynałem już nabierać podejrzeń.
Sposób z płynem do mycia naczyń uznałem jednak za niepoważny, a w dodatku grożący dostaniem się wody do środka obiektywu, więc kolejnym razem nabyłem flaszkę alkoholu izopropylowego. Po wyczyszczeniu obiektywu szmatką nim nasączoną i wytarciu do sucha drugą, problem poświaty powrócił jak bumerang.
Zastanawiam się więc jak skutecznie i fachowo wykonać czynność wyczyszczenia powierzchni soczewki obiektywu?
Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdro.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Re: Jak wyczyścić obiektyw?

Postprzez Arsen » 10 Lut 2011, 22:38

Dziwne, że alkohol pozostawił Ci smugi.

Mistrzem odtłuszczania (i nie tylko) jest aceton. Najlepiej kupić aceton-aceton albo po prostu zmywacz do paznokci bez dodatkowych "perfum". Na etykiecie może występować jako dimetyloketon lub dwumetyloketon. Jest bardzo lotny więc pewnie nawet nie będziesz musiał suszyć obiektywu drugą ściereczką.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez donbal » 10 Lut 2011, 22:46

hmm aceton ,jest bardzo mocnym rozpuszczalnikiem raczej bym nie radzil go stosowac do czyszczenia optyki,rozpuszcza miekkie tworzywa (wiadomo ze nie bedzie w tym zamoczony obiektyw ale mimo wszsytko)
jest uzywany do czyszczenia i mycia pistoletow lakierniczych ,mam z 20 litrow to chyba na troche starczy :D
Canon EOS 550D
Awatar użytkownika
donbal
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Opolskie

Postprzez Amadi » 10 Lut 2011, 23:56

Ja tam po staremu - chuchnąć i szmatka fotograficzna. Póki co nigdy nie zawiodło.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez greg » 11 Lut 2011, 01:19

stary dobry ludwik :D
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Arsen » 11 Lut 2011, 01:40

donbal napisał(a):hmm aceton ,jest bardzo mocnym rozpuszczalnikiem raczej bym nie radzil go stosowac do czyszczenia optyki

Podobne rozpuszcza się w podobnym. Aceton i woda mieszają się nieograniczenie i w dowolnym stosunku.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez xdcam » 11 Lut 2011, 17:58

Dzięki za informacje. Znaczy jestem na dobrej drodze. ;)
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Wencell » 11 Lut 2011, 20:43

-W firmie zawsze jedziemy spiryt i szmatka :)
Awatar użytkownika
Wencell
Just Arrived

Miejscowość: Wrocław

Postprzez bwwd » 11 Lut 2011, 23:04

pot po odciskach palcow scieram szmatka ale nigdy dwa razy tym samym miejscem szmatki ,calosc szkla od lewej do prawej zeby sciagnac zabrudzenia w jedno miejsce a nie by rozmazac je jeszcze bardziej krecac byle jak lub ruchami okreznymi.
bwwd
VIP Member
VIP Member

Postprzez Zbyncom » 12 Lut 2011, 01:55

Twoje pytanie idealnie nałożyło się z moimi dzisiejszymi bojami z manualnym obiektywem, który naprawiałem przez ostatnie dni. Okazało się że jedna soczewka jest strasznie obtłuszczona olejem z apertury. Spędziłem godzinę na czyszczenie jej różnymi środkami, woda, para z ust, specjalny płyn do tft i szkieł, do obietktywów, do okien, antystatyczny oraz na końcu nawet isopropyl, który jest ogólnie niezwykle skuteczny. Niestety, nic nie pomogło, mimo że stosowałem wszystkie dostępne na rynku obiektywowe najdelikatniejsze i mniej delikatne szmatki ;/ mikro smużki przyczepiły się...
Łapiąc się ostatniej deski ratunku, zdecydowałem że użyje szmatki, którą mam z marketu z zestawu ściereczek z mikrofibry, była tam jedna z najmniejszą "gramaturą" ( jeśli tak mogę to wyrazić) ogólnie najgładsza, która o dziwo bez problemu zciągnęła cały ten syf, bez żadnego środka ! Genialna szmatka ;) wyczyściłem nią resztę soczewek i jestem bardzo zadowolony.
W manualach serwisowych jakie czasem używam do obiektywów o czyszczeniu soczewek jest dość ogólnie napisane że powinno się używać ściereczek do szkła oraz alkoholu w stężeniu 70%. Więc etanol, czy denaturat bez barwnika w takim stężeniu jak najbardziej wchodzą w grę, tyle że np. hoya (na forum czytałem), że podobno się rozpływa np. po wpływem acetonu sic!, dla odważnych i pedantycznych polecam tego oto jegomościa który jest już wprawiony w bojach i czyści cold cream'em i naftą oraz antystycznym płynem do soczewek. http://k10dpentax.blogspot.com/
Pozdrawiam
Zbyncom
Member
Member

Następna

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości