Jak wyczyścić obiektyw?

Re: Jak wyczyścić obiektyw?

Postprzez Stefan » 13 Lut 2011, 22:51

Ja używam lenspena - mniej więcej takiego:

Image

Obiektyw najpierw przeczyszczam pędzelkiem a potem szoruję bezlitośnie tą drugą końcówką. Czasami na nią lekko chucham.
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez xdcam » 14 Lut 2011, 00:30

bwwd napisał(a):pot po odciskach palcow scieram szmatka ale nigdy dwa razy tym samym miejscem szmatki ,calosc szkla od lewej do prawej zeby sciagnac zabrudzenia w jedno miejsce a nie by rozmazac je jeszcze bardziej krecac byle jak lub ruchami okreznymi.

thx!
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez MaÅ‚eKino » 02 Gru 2011, 15:41

Witam,

Zdaję sobie sprawę, że kolega xdcam z pewnością wie jak usuwać plamki po kurzu z materiału video (wielki szacunek za całą masę świetnych wypowiedzi na tym forum) - jeśli się już niefortunnie trafią. Jednak być może komuś podana technika "czyszczenia" w After Effects okaże się pomocna.

Video tutorial dostępny jest pod tym adresem:
http://malekino.wordpress.com/2011/12/01/usuwanie-pylkow-kurzu-z-filmu-video-tutorial/

Mam nadzieje, ze to nie Off Topic.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MałeKino
Just Arrived

Miejscowość: Augustów

Postprzez Stefan » 05 Gru 2011, 13:01

MałeKino napisał(a):Mam nadzieje, ze to nie Off Topic.

Szczerze mówiąc dla mnie to bardziej spam niż off topic - na twoich 11 postów bodaj 10 to linki do twojej strony, niektóre wątki (jak np ten) odkopałeś tylko po to, żeby sobie stronę wypromować.
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez greg » 05 Gru 2011, 13:05

Stefan napisał(a):
MałeKino napisał(a):Mam nadzieje, ze to nie Off Topic.

Szczerze mówiąc dla mnie to bardziej spam niż off topic - na twoich 11 postów bodaj 10 to linki do twojej strony, niektóre wątki (jak np ten) odkopałeś tylko po to, żeby sobie stronę wypromować.

a ja nie widze problemu w odkopywaniu watkow i dodawaniu roznych opcji rozwiazan.

Spam moim zdaniem bylby wtedy gdyby te linki prowadzily do zupelnie niezwiazanych z tematem stron, a tutaj mimo wszystko jest to zwiazane z tematem i moze sie komus przydac.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Stefan » 05 Gru 2011, 13:20

Np do wypozycjonowania swojej strony wykorzystujÄ…c pracÄ™ kogoÅ› innego :-)
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez greg » 05 Gru 2011, 13:31

Stefan napisał(a):Np do wypozycjonowania swojej strony wykorzystując pracę kogoś innego :-)

A niech sie pozycjonuje jesli przynosi to korzysc innym uzytkownikom. Zauwaz, ze wpisywanie jakichkolwiek adresow, nazw, marek, sprzetow pozycjonuje je w wiekszym lub mniejszym stopniu.

Nie wiem co cie tak zabolalo w tym :)
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez MaÅ‚eKino » 15 Gru 2011, 17:18

Witam ponownie,

Stefan -> Niezwiązane z tematem pisanie o spamie, reklamie itd jest bardziej spamem niż link do wpisu na blogu który jest związany z wątkiem głównym.

Nie będę mieć nic przeciwko jeśli zarejestrujesz swojego bloga i sukcesywnie będziesz go prowadzić udzielając porad, robiąc tutoriale i informując o tym na związanych z tematem wpisach na forach.

Jeśli uważasz, że mój blog http://malekino.wordpress.com jest nie dla Ciebie - w porządku, jednak to forum jest dla wszystkich i być może komuś mój wpis i blog pomoże. A dla mnie sprawi to przyjemność. Wątek odkopany lub nie, nie ma nic do rzeczy ponieważ sam zapewne nie raz przeglądałeś archiwalne posty szukając rozwiązania.
Awatar użytkownika
MałeKino
Just Arrived

Miejscowość: Augustów

Poprzednia

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości