jak osiągnąć taki efekt?

jak osiągnąć taki efekt?

Postprzez kozaxx » 04 Sty 2012, 00:33

Mam w najbliższym czasie do kręcenia pewien mały filmik i wymarzyłem sobie pewien efekt, który na chwilę obecną nie do końca wiem jak osiągnąć - może macie jakieś podpowiedzi, pomysły propozycje????

CO CHCĘ OSIĄGNĄĆ:
kobieta wchodzi na pustą salę dyskoteki/klubu staje na środku, w pewnym momencie zarzuca włosami (coś jak w reklamach szamponów) - i tu zaczynają się schody... chciałbym aby całość w tym momencie stanęła (włosy w powietrzu) następuje obrót kamery dookoła kobiety, w tym czasie sala wypełnia się ludźmi (takie przejście od pustej sali do sali w której bawi się tłum), po pełnym obrocie kobieta wraca do ruchu i bawi się dalej w tłumie (włosy opadają)
Taki efekt zwany chyba bullet time - znane z matrixa

CO DOTYCHCZAS WYMYŚLIŁEM:
-nagrywam kobietę wchodzącą na pustą salę i ustawiającą się na środku, kobieta zarzuca włosami - stop
-panią zastępuję kamerą na statywie i kręcę obrót 360 stopni pustej sali
-na green/blue screenie stawiam tę samą panią i powtarzamy ten "wymach" włosami, tyle że teraz w tym czasie filmują/robią zdjęcie 3/4 aparaty ustawione dookoła pani (tylko czy taka ilość wystarczy)
-mam nagrany obrót 360 na sali do tego w miejscu w którym zatrzymała się pierwsza scena wklejam obrót (nieruchomej) pani który uzyskam ze zdjęć na green screenie, całość sklejam, kończę sceną z tłumem
-łącze wszystko w całość i płaczę, że nic z tego nie wyszło...

1pytanie pierwsze - jak do tego dograć pojawiający się wraz z obrotem tłum (przejście z pustej sali do pełnej)?
2pytanie drugie - czy coś takiego w ogóle może się udać, czy poniosła mnie wyobraźnia? - wiadomo, że da się to jakoś zrobić, kwestia czy w domowych warunkach i z moim doświadczeniem (a raczej jego brakiem)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: jak osiągnąć taki efekt?

Postprzez maviozo » 04 Sty 2012, 12:03

Prędzej by to wyszło, jakbyś pani nałożył zielony czepek, obiegł ją z jakimś flycamem, a włosy w całości dorobił komputerowo. 4 aparaty moim zdaniem nie dadzą satysfakcjonującego bullet time. Poza tym z tego co zrozumiałem, to by nałożyć obrazek z 4 kamer, to również na sali powinieneś okręcić się wokół miejsca, w którym pani miałaby stać, a nie z miejsca w którym stoi zrobić panoramę 360 stopni.
Ewentualnie poszukaj na forum linka do firmy, freeze time, czy coś takiego. Tyle tylko, że pewnie wynajęcie ich to jakieś kosmiczne kwoty ;)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez smirek » 05 Sty 2012, 15:31

nałóż kobiecie zielony czepek
nagraj obrót na pustej sali
wygeneruj jakieś fajne włosy w 3dmax, jest jakiś fajny plugin do tego
złącz całość i gotowe

jeżeli nie znasz 3dmaxa
kup dużo lakieru do włosów , lub użyj cukru i zrób modelce zamrożoną fryzurę ;-)
smirek
New Member
New Member

Miejscowość: Poznań / Buk

Postprzez Kenzo » 05 Sty 2012, 15:41

Nie żebym się czepiał Panowie, ale macie gdzieś może swoje próbki realistycznie wygenerowanych włosów w 3D Maxie i realistycznie połączonych z żywym obrazem? Jeśli tak, to chętnie obejrzę. :twisted:
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez Arsen » 05 Sty 2012, 16:02

smirek napisał(a):jeżeli nie znasz 3dmaxa
kup dużo lakieru do włosów , lub użyj cukru i zrób modelce zamrożoną fryzurę ;-)

Kenzo napisał(a):Nie żebym się czepiał Panowie, ale macie gdzieś może swoje próbki realistycznie wygenerowanych włosów w 3D Maxie i realistycznie połączonych z żywym obrazem? Jeśli tak, to chętnie obejrzę. :twisted:

Patent z gotową fryzurą moim zdaniem lepszy. Szybszy i bardziej realistyczny. No i w kompa ślipić nie trzeba.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez smirek » 05 Sty 2012, 16:03

może nie jest to idealne , ale z dodatkowym modelingiem nieźle by to wyglądało

http://www.youtube.com/watch?v=yaiMIecHUtY
smirek
New Member
New Member

Miejscowość: Poznań / Buk

Wróć do Pluginy i efekty specjalne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości