Jak ominąć cło przy zamawianiu z USA

gdzie i za ile kupić

Jak ominąć cło przy zamawianiu z USA

Postprzez Krzysztof » 16 Gru 2009, 10:08

Znajomy polecił mi firmę, która zajmuje się sprowadzaniem sprzętu z USA z pominięciem opłat celnych. Cytuję znajomego:

Kupilem z USA radia do modeli i nic nie doliczyli.
Kolega kupił notebooka i tez spoko.
Wszystko poszło gładko i sprawnie.

http://www.shipsmartusa.com/

Ja dowiedziałem się o tym sposobie dopiero teraz, gdy wybuliłem kilka tysi za cło:(
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Jak ominąć cło przy zamawianiu z USA

Postprzez naffnaff » 16 Gru 2009, 12:22

Dziwne, bo na ich stronie jest napisane tak:
Cło i przesyłki
Każda przesyłka wkraczająca na teren RP podlega odprawie celnej dokonanej przez Urząd Celny RP. Zwolnione z opłat celnych są przesyłki o charakterze upominkowym, których wartość nie przekracza 45 euro.

Więc jak to jest z tym cłem? Jak ominąć to?
naffnaff
Senior Member
Senior Member

Postprzez Krzysztof » 16 Gru 2009, 14:06

Firma sprowadza ze stanów wszystko jako gift, albo przesyłka niewielkiej wartości.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez mariuszASM » 16 Gru 2009, 14:43

Wystarczy raz, że jakiś podejrzliwy celnik otworzy paczkę i już będą mieć oko na przesyłki z tej firmy. Dużym plusem jest to, że rzadko zaglądają co w środku. Mi na 5-6 przesyłek (od znajomego) otworzyli jedną. Na szczęście nic wartościowego akurat w niej nie było :)
mariuszASM
Member
Member

Miejscowość: Częstochowa

Postprzez Ernest » 19 Gru 2009, 04:54

Wszelkie teksty w stylu "jak ominąć cło" naruszają Polskie prawo i nie powinny pojawiać się na forum publicznym. Tak tylko piszę, nie to żebym się czepiał ;)

A teraz trochę o tych przesyłkach -
to że paczka nadana jako "gift" nie zwalnia jej z opłaty celnej - podarunki i prezenty RÓWNIEŻ podlegają opłacie celnej jeżeli ich wartość przekroczy (chyba) $45. Nie kojarzę w tej chwili maksymalnej wartości paczki dopuszczonej do obrotu bez opłat.
W każdym bądź razie na paczce może być nadanie "gift" o niskiej wartości, w środku będzie co innego - wiele osób tak robi, ale wystarczy że celnik otworzy paczkę (robią tak w przypadku dużych paczek), zobaczy że jest dużo cennego towaru to każe odbiorcy wypełnić pismo, w którym podane będą typ oraz koszta wszystkich przedmiotów. I po japkach :D
Pozdrawiam
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez Krzysztof » 19 Gru 2009, 23:26

Jak ta firma to załatwia to już ich know how i ich biznes. Ważne, że robią to skutecznie ;)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez Ernest » 22 Gru 2009, 02:15

O firmie wcześniej nie słyszałem - może mają podpisaną jakąś umowę handlową.
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez pacocreative » 13 Mar 2010, 18:12

Co do patentów na obniżenie kosztów sprowadzenia to da się je obniżyć na wiele sposobów, ale jest jeden problem - jak kupujesz na firmę i chcesz to wpuszczać w koszta, to musisz mieć legalne papiery. Czyli musisz zapłacić cło, bo bez tego nie jesteś legalny. Warto się więc zastanowić.

Z firm, które efektywnie kosztowo realizują przesyłki z USA jest jeszcze POLAMER. Przetestowany.
Patryk Kizny
5D MKII + sporo sprzętu DSLR video, sprzęt do timelapse, obserwatorium astronomiczne
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez WFanus » 14 Mar 2010, 19:41

Sprawdziłem dwie firmy z Ameryki: Zacuto, RRMicro, w Europie mają swoich przedstawicieli (najlepsi cenowo są Anglicy) kiedy sprzęt sprowadzamy na firmę (przecież każdy z nas ma wytwórnię filmową:) to nie dośc, że nie ma cła to jeszcze cena jest pomniejszona o VAT (trzeba tylko zarejestrować Vat Unijny w urzędzie skarbowym) Pro-Aim (Korea chyba albo Radżastan:) ma nawet swojego dealera w RP - HerculesJIB (co ciekawe w Polsce łatwiej kupić Pro-Aima niż w Ameryce, jest taki watek na cinema5d.com) Manfrotto (statywy) ma kilku przedstawicieli w Polsce (kupując na giełdzie w Wawie dodatkowo mamy upust 8%) Vocas (Holandia) ma przedstawiciela w Polsce, ceny są nawet niższe niż na miejscu o ok 10-15 % (promocja!) Zeiss (primy w mocowaniu Canona, standard dla filmowców, już nie długo bez takich nie będa wpuszczać na plan dslrowy) ma przedstawiciela, ceny identyczne jak gdzie indziej. Nawet niektóre firmy od oprogramowania obniżają dla mieszkańców UE ceny o VAT. Tak mi przyszło do głowy podzielić sie informacjami. Pozdro WFra
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez maczek » 16 Mar 2010, 12:33

Czy ktoś z Was odważyłby się zamówić sprzęt za kilka tysięcy $ z zadeklarowaną wartością $45? :lol:
Przesyłki zagraniczne zdecydowanie za często giną. Jeśli już to polecałbym przywiezienie sprzętu osobiście. 2 lata temu leciałem z Nowego Jorku do Berlina i miałem cały plecak szkiełek - za łączną wartość $3700. Nikt o nic nie pytał :)
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Następna

Wróć do Dostępność i ceny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości