Jak ominąć cło przy zamawianiu z USA

gdzie i za ile kupić

Re: Jak ominąć cło przy zamawianiu z USA

Postprzez greg » 25 Sie 2011, 12:06

vjf/x napisal Ci ze jest link ze stawkami cel i podatkow i spytal czy ktos ma za Ciebie to jeszcze obliczyc? a Ty podales linka do czegos co nawet nie jest zwiazane z naszym tematem forum i wyglada to takl jakbys chcial by ktos za ciebie wykonal to obliczenie. To nie jest dobre?

To tak jakbys spytal ile bedzie kosztowac kilo owocow, a ktos ci mowi 5zl, a ty na to ze no to ile ja bede musial zaplacic za 2 kilo?
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Stempij » 27 Lis 2011, 06:28

,,Jezeli niemamy nikogo na miejscu - prosimy sklep o wypakowanie aparatu z orginalnego kartonika i o odfoliowanie wszystkich rzeczy - a nastepie o przewrocenie kartonika na lewa strone, zapakowanie wszystkiego i wsadzenie karteczki Warranty Repair. Jest to prawie 100% metoda na obejscie cla - sprawdzone - amerykanski urzad kontroli celnej nawet jezeli sprawdzi ta przesylke - nikla szansa azeby nalozyli jakiekolwiek clo."
Stempij
New Member
New Member

Jak ominąć cło przy zamawianiu z USA

Postprzez greg » 27 Lis 2011, 10:50

Stempij napisał(a):,,Jezeli niemamy nikogo na miejscu - prosimy sklep o wypakowanie aparatu z orginalnego kartonika i o odfoliowanie wszystkich rzeczy - a nastepie o przewrocenie kartonika na lewa strone, zapakowanie wszystkiego i wsadzenie karteczki Warranty Repair. Jest to prawie 100% metoda na obejscie cla - sprawdzone - amerykanski urzad kontroli celnej nawet jezeli sprawdzi ta przesylke - nikla szansa azeby nalozyli jakiekolwiek clo."

Sprawdzone tez jest to, ze amerykanski urzad celny nie doliczy cla w kazdym innym przypadku. Co najwyzej mozesz dostac Od nich kartke z podziekowaniem za zakupy w USA. ;) To kraj docelowy dowala cla I podatki, a nie kraj zakupu.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Stempij » 27 Lis 2011, 11:36

To może pomóc w zaniżaniu wartości w Polsce, poprosisz żeby na rachunku sprzedawca dopisal np. Refurbished i już wiadomo dlaczego cena jest niższa.
Stempij
New Member
New Member

Postprzez maczek » 28 Lis 2011, 14:14

Niedawno przetestowałem na własnej skórze patent z rozpakowanym sprzętem. Otóż nie jest to prawdą, że jak Ci sprzedawca wypakuje sprzęt z pudełek to ominiesz cło. Wysyłałem ostatnio zepsute GoPro do naprawy do USA (bo tam było kupione). Sprzęt mi wymienili na nowy i odesłali - samą kamerkę, bez opakowania i innych gadżetów. Gdy przesyłka dotarła do Polski dostałem pismo z WER Zabrze, w którym prosili o przesłanie dokumentów: kopii dowodu osobistego, opisu zawartości przesyłki, wartość przesyłki, potwierdzenie dokonania zakupu, itp. W przypadku niedostarczenia tych dokumentów paczka miała być odesłana do nadawcy. Wysłałem do nich potwierdzenie nadania paczki do USA z informacją, że była to naprawa gwarancyjna, oraz moją korespondencję z działem technicznym GoPro. Po kilku dniach dla pewności zadzwoniłem żeby się dowiedzieć czy dokumenty do nich dotarły i czy są wystarczające do objęcia procedurą celną (na maila nie raczyli odpowiedzieć). Na to miła pani powiedziała, że dokumenty dotarły i zostały przekazane do Urzędu Celnego i to urząd zadecyduje czy nałożyć podatek VAT + ewentualne cło. Po ok. trzech dniach od tego telefonu paczka do mnie dotarła i na szczęście nic nie musiałem płacić :). Tak więc jeśli nie macie dobrego "podkładu" na papierze, że sprzęt pochodzi z naprawy itp., to albo zapłacicie cło i VAT albo paczka wróci do Stanów.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Stempij » 29 Lis 2011, 07:01

,,Niedawno przetestowałem na własnej skórze patent z rozpakowanym sprzętem. Otóż nie jest to prawdą, że jak Ci sprzedawca wypakuje sprzęt z pudełek to ominiesz cło." ... ,,paczka do mnie dotarła i nic nie musiałem płacić". Nie wiesz czy bez korespondencji by też nie poszło. Zresztą możesz to spreparować zawsze.
Stempij
New Member
New Member

Postprzez maczek » 29 Lis 2011, 07:17

Korespondencje mozna spreparowac ale potwierdzenia nadania paczki do USA juz nie bardzo :) Poza tym akurat wtedy kiedy to robilem pojawila sie nowa wersja GoPro HD Hero 2 i cena jedynki spadla ponizej 200 dolarow. Wyslalem im oczywiscie tez linka do aktualnej ceny. Ponizej 200 dolarow nie placi sie cla ale urzad moze nalozyc VAT. Nie sadze zeby taki patent przeszedl z obiektywem za 1000 USD.
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Wrocław

Poprzednia

Wróć do Dostępność i ceny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości