Jak naprawic uszkodzona karte SD tak aby dalej nie dzialala?

kable, zasilanie, karty pamięci, itp...

Jak naprawic uszkodzona karte SD tak aby dalej nie dzialala?

Postprzez shd » 10 Gru 2011, 18:26

Witam,

Byl sobotni pogodny poranek, po dwoch dniach zwolnienia lekarskiego na L4 (grypa) i nie robienia niczego poza siedzeniem w wyrku postanowilem zajrzec do szuflady i zabrac sie za reperowanie nadgryzionej przez aparat karty SD 16 GB.

Image
Image
Image

Jak widac uszkodzenie dosc powazne sie okazalo. Nic nie czytalo karty poza jednym laptopem... uznalem wiec ze reanimacja jest mozliwa wiec zabralem sie do dziela. Znalezc jej nowa "skorupe" :)
Najpierw nalezalo rozebrac delikwenta (uwaga - zdjecia od lat 18)

Image
Image

Nastepnie ochotnicy do przeszczepu... pierwszy padl adapter mikroSD:

Image
Image

Okazalo sie niestety ze adapter totalnie nie pasuje do mojego biednego staruszka... :(
Co sie jednak potwierdzilo? Karta pq1 ma 3x ciensza obudowe niz typowy adapter do kart microSD. Po porownaniu obu "kubraczkow" - w rece adapter Kingstona w ogole sie nie gnie, podczas gdy obudowa PQ1 ... to jak zlepione dwie karteczki papieru... mocniej nacisnalem i sie jeszcze podlamala :(
No dobra... czas na poszukiwanie czegos innego... na kolejny obiekt testow padl stary poczciwy Panasonic 16 MB, ktory dodany byl do jakiegos starego LUMIXa :)

Image

Karta faktycznie mocniejsza ale zaraz zaraz... bebechy inne... czyli wnetrze tez inne:
(uwaga znow zdjecia tylko dla pelnoletnich :D )

Image

No coz... uzylem pilnika i powinno pasowac:

Image
Image

No i bach:

Image

I zamykamy kramik, oklejamy karte... :

Image

Wkladamy do aparatu... iiii.... boje sie ja docisnac bo jest tak gruba ze pewnie jej nie wyciagne... to mala przerobka iiii:

Image

Odciety kawal karty, reszta zostala oklejona jedna warstwa tasmy...

Image

karta chudziutka jak oryginal, idealnie pasuje do wszystkiego iiiiiii... dziala teraz wszedzie tylko nie w apracie :D

Przypuszczam ze bolaczka jest kwestia niesklejenia przodu karty:

Image

Lekka szpara musi przeszkadzac canonowi...

Jaki wniosek? Karta jak nie dzialala w Canonie, tak nie dziala w nim dalej. Jest juz w bezpiecznej obudowie ktora nie pozwoli na uszkodzenie scalaka mimo tego ze jest on na wierzchu - to delikatne obchodzenie sie z nim napewno zapewni jej wieksza trwalosc. Jaki jeszcze moral z tego plynie ? Nie kupujcie tanich kart bo pozytek z nich zerowy. Oczywiscie nagrala pare imprez i zwrocila sie na siebie, ale wiecej tego bledu w postaci tanich SDkow nie popelnie - w koncu mogl pasc caly material :)

Anyway... jak kupie kropelke to poinformuje czy karta sie odpalila w aparacie :)

Pzdr
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Re: Jak naprawic uszkodzona karte SD tak aby dalej nie dzialala?

Postprzez maviozo » 10 Gru 2011, 19:36

ja bym się bał wsadzić coś takiego do aparatu ;)
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Marcin Golik » 10 Gru 2011, 20:52

u mnie ułamał się ząbek podczas wkładania do czytnika kart,
ze swoją poradziłem sobie tak (to poxilina:) :

Image
po godzinach tutaj --> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika
Marcin Golik
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Zwierzak » 11 Gru 2011, 00:34

To, że karta nie jest widziane przez aparat to nie wina rozklejenia się karty tylko pewnie padła elektronika (w wyniku działania np. elektrostatyki). Też sklejałem kropelką kartę (działającą), potem trzeba nadmiar kleju usunąć pilnikiem. Jeżeli aparat nie chce zapisywać na karcie - trzeba dokleić ten "przełącznik".
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez piec » 11 Gru 2011, 03:16

Potwierdzam, to prawda. Przyklejenie przełącznika powinno załatwić temat.

Czasem te zabezpieczenia nawet w sprawnej karcie chodzą bardzo luźno i przy wkładaniu do aparatu zabezpieczenie samo się przesuwa, co uniemożliwia zapis na karcie. Przyklejenie "na stałe" rozwiązuje też ten problem.
piec
Just Arrived

Postprzez shd » 11 Gru 2011, 16:54

U mnie nie chodzi o to ze nie chce zapisywac... jak ona jest w srodku to aparat sie w ogole nie wlacza ;)
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości