Immediate Music - licencja

Immediate Music - licencja

Postprzez RyanCam » 04 Cze 2011, 18:11

Potrzebuję komercyjnie wykorzystać jeden z utworów Immediate Music. Jednak jest pewien problem, z tego co się orientuję mają licencję tylko dla wytwórni filmowych - a może się mylę? Z drugiej strony album udało mi się zakupić (bez praw do publicznego odtwarzania) więc może to podlega pod ZAIKS albo podobne stowarzyszenie?
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Re: Immediate Music - licencja

Postprzez Kenzo » 04 Cze 2011, 19:26

Prawdopodobnie musiałbyś się dopytać, ale wątpię, żeby Immediate było zrzeszone w ZAIKS-ie (bo chyba nie podlega pod żadną wytwórnię). Zresztą wydaje mi się, że w przypadku reklamówek (o ile tym jest Twój materiał) samo odprowadzenie kasy do ZAIKSu nie wystarcza i trzeba dogadać się bezpośrednio z producentem.
Muzyka Immediate jest rewelacyjna (zresztą obstawiają chyba 80% trailerów kinowych) ale też słono sobie liczą. Montowałem kiedyś cztery 3-minutowe filmiki reklamowe. Idealnie nam pasowała jeden z utworów od IM. Niestety okazało się, że za wykorzystanie muzyki chcą kwotę, która wyniosła prawie pół budżetu produkcji (wcale zresztą niemałego).
Rozwiązaliśmy sprawę dając filmy i muzykę do kompozytora, który stworzył nam muzę o podobnym charakterze (choć z żalem przyznaję, że do tej z IM się nie umywała).
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez wjpl » 04 Lip 2011, 14:24

http://www.parismusic.com.pl/ nie wiem czy dystrybuujÄ… IM ale X-Ray Dog-a tak.
wjpl
New Member
New Member

Postprzez RyanCam » 04 Lip 2011, 19:34

Paris Music to w sumie podstawa. Nie pytałem ich o IM, gdyż klient jest w trakcie załatwiania (ponoć ma jakieś znajomości) praw do wykorzystania fragmentu w reklamie, więc ten problem jakby mi na razie odpadł. Użyłem też pewnego kawałka w bardziej przyziemnej produkcji - weselnej. Normalnie wpisałem dane utworu do formularza, jaki co miesiąc zazwyczaj ZAiKS wysyłam i zobaczymy co oni na to. Będzie ciekawie jak sobie policzą i za to ;)
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości