GH2 - ISO bug?

GH2 - ISO bug?

Postprzez Sylwek » 30 Gru 2011, 18:21

Kolejna ciekawa rzecz, dotyczÄ…ca tego aparatu.
Zmieniając wartość ISO z 200 na 320 będziemy mieć większy szum, niż zmieniając na 320 z 400.
Zmieniając wartość ISO z 400 na 640 będziemy mieć większy szum, niż zmieniając na 640 z 800.
I tak dalej z wielokrotnością ISO320.

Rozwiązanie jest proste: Jeżeli chcesz pracować na ISO X, wtedy ustaw czułość na ISO X+stopień i wróć z powrotem na ISO X.
Błąd w oprogramowaniu? Nie wiadomo. Może to być po prostu zwyczajna praca elektroniki, która próbuje dostosować się do nowych warunków przy jak najkrótszym czasie.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Re: GH2 - ISO bug?

Postprzez fransua » 30 Gru 2011, 18:27

Dobre :)
Panasonic GH13/GH2, ob. Panasonic 14-45/14-140/20 Canon FD 28/50
Awatar użytkownika
fransua
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez BartekLecki » 30 Gru 2011, 21:24

Może nie jest to do końca bug tylko zasada działania matrycy CMOS? ;)

Każdy piksel jest jak fotodioda, która w określonym czasie naświetlania "produkuje" ładunki i tym samym "wytwarza" jakiś potencjał/napięcie. Jest to dość małe napięcie (analogowe), które przed kwantyzacją w przetworniku analogowo-cyfrowym (czyli zamiana wartości analogowej na cyfrową zapisaną w np. 12-u bitach) może zostać wzmocnione.

Wzmocnienie czyli po ang. gain może mieć wartości np.: x1,0 x1,1 x1,2 ... x1.8
Ile jest możliwych wzmocnień i jaki jest między nimi krok wynika z projektu i budowy matrycy CMOS, czyli różna dla różnych producentów.

Jak ma siÄ™ do tego ISO( czyli ASA - to to samo)?
W uproszczeniu: przy tak samo jasnym źródle światła i czasie naświetlania (taka sama ekspozycja) ustawiamy kliszę fotograficzną o czułości 400 ISO/ASA i odkrywamy, że klisza naświetliła się w 50% (w odcieniach szarości)
Teraz bierzemy naszą matrycę i szukamy przy jakim wzmocnieniu wartość piksala będzie rónierz 50%.

Po przeszukaniu wzmocnień wyjdzie, że np.

Film o czułości 400 i matryca o wzmocnieniu 1,2 raza naświetliły się na tym samym poziomie. Film 200 - x1,0 ... itd.

Wartość ISO dla wzmocnienia x1,0 to tzw. czułość nominalna. Każda matryca może być wykonana w tej czy innej technologi i mieć inną czułość nominalną. Jeśli mówimy o kamerze Red One, której matryca ma czułość nominalną 320 ISO oznacza to, że przy takim ISO wzmacniacze w matrycy przed kwantyzacją mają wzmocnienie x1,0.

Czyli, budowa matrycy sugeruje, że możemy ustawić czułości tylko np.: (przykład zmyślony)
GAIN ISO/ASA
1,0 200
1,2 400
1,4 800
1,6 1600

Dlaczego więc mój aparat ma iso 100, 120, 320, 50, 3200 itp czyli wartości, których nie powinno być?
Dla wygody użytkownika, który np. przesiadł się z analoga na cyfrę i używał filmów/klisz ISO 100, 200, 400 a nie np. 320.
Realizuje się to w ten sposób, że gdy my ustawiamy wartość 100ISO matryca ustawia najbliższa wartość czułości jaką może fizycznie ustawić czyli np. 200, kwantyzuje (cyfryzuje) "napięcie piksela" i już w obróbce cyfrowej sztucznie modyfikuje wartość przed zapisaniem jej na kartę pamięci.

Z czego więc może wynikać ten BUG? IMO gdy aparat jest ustawiony na ISO nominalne lub jego wielokrotność (w twoim przypadku 200, 400, 800) przetwarzanie działa bez cyfrowego wzmocnienia, natomiast przy ISO 320 itp dochodzi jeszcze wzmocnienie cyfrowe, które oprócz sygnału, wzmacnia także szum (termiczny, kwantyzacji itp.)

Przyszło mi do głowy także porównanie:
to tak jakbyś miał obiektyw typu zoom ale tylko z możliwością skokowej zmiany ogniskowej np. 30mm, 50mm, 90mm, a w przypadku gdy chciałbyś osiągnąć coś pośredniego np. 66mm aparat używał by ogniskowej 50mm, robił zdjęcie a potem robił zoom CYFROWY tak aby wyglądało jak 66mm ;)

Uff... trochę się rozpisałem. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem zbytnio i naświetliłem temat ;)
Awatar użytkownika
BartekLecki
Senior Member
Senior Member

Postprzez Sylwek » 30 Gru 2011, 23:11

@Bartek - pięknie wyjaśnione.
Dodam łopatologicznie: porównując matrycę do samochodu, to jadąc 60 km/h (dane warunki ekspozycjai) na trzecim biegu silnik pracuje na wyższych obrotach/zużywa więcej paliwa (wzmocnienie napięcia na matrycy). 60km/h (te same warunki ekspozycji) mogę też jechać na piątym biegu, ale silnik pracuje na niskich obrotach/zużywa mniej paliwa (bez określonego wzmocnienia).

Dodatkowo w przypadku GH2 jest jeszcze tryb ETC, w którym mamy wyższy szum, niż w przypadku normalnego trybu pracy. I pewnie to też jest związane z cyfrowym wzmocnieniem sygnału z matrycy, plus oczywiście programowy crop.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez moozg » 31 Gru 2011, 15:45

Sylwek napisał(a):Dodatkowo w przypadku GH2 jest jeszcze tryb ETC, w którym mamy wyższy szum, niż w przypadku normalnego trybu pracy. I pewnie to też jest związane z cyfrowym wzmocnieniem sygnału z matrycy, plus oczywiście programowy crop.

hmm ja bym raczej mowil ze szum ulega zmniejszeniu w normalnym trybie pracy ze wzgledu na przeskalowanie obrazka, a ten szum w trybie ETC traktowal jako pierwotny/natywny, taki jaki widac w testach foto gdzie porownuje sie cropy 100% z kadru,
aa i niebardzo wiem o jakim wzmocnieniu mowisz

a to co powyzej fajnie wyjasnione, dzieki!
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Panasonic Lumix GH1 i GH2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości