anonimek napisał(a):witam
zamierzam sie do kupienia panasonica gh1 uzywanego w wersji body, tylko mam problem chce kupic jak najtanszy obiektyw na poczatek zeby wogole moc cos porobic na nim. Pozniej mozna cos lepszego kupic. Mam pytanie czy da rade podlaczyc pod niego canona 18 - 50 mm czy 18-55. ? Mam rozumiec ze trzeba kupic tzw. adapter kosztujacy okolo 100zl zeby dzialaly np. wszystkie obiektywy canona w moim przypadku?
Podejrzewam ze chodzi Ci o obiektyw Canon EF-S jest to obiektyw ktory prawdopodobnie ma przyslone regulowana za pomoca elektroniki, czyli za pomoca adaptera za 100pln owszem, podepniesz go do body Lumixa, ale za kazdym razem kiedy bedziesz chcial zmienic wartosc przyslony bedziesz zmuszony podpiac go do body canona i z jego pomocÄ… ustawic odpowiednia wartosc. W praktyce ni cholery sobie tego nie wyobrazam.
Jezeli obiektyw ma manualne nastawy (pierscieniem czy czyms) przyslony to pewnie sie sprawdzi.
Jest adapter z regulacja przyslony, ale z tego co wiem to raczej ciezko go dostac w polsce, tutaj troche na temat:
http://videodslr.pl/post31442.htmlChyba najtansza opcja jest kupienie obiektywu 14-42, czasami sie pojawiajÄ… na aukcjach za 200-300zl.
Ewentualnie mozesz kupic adapter na M42 i poszukac jakis tanich heliosów czy innych cudów, albo troszke drozej, ale mysle ze na dobrym poziomie adapter do starych canonów czyli FD. Na aukcjach jest duzo fajnych obiektywow, a są to dobre szkiełka i mają manualnie regulowaną wartość przyslony.
druga sprawa to co daje z hackowany soft w tym aparacie, trudno wogole jest zmienic soft w nim? Czy po shackowaniu mozna miec 50 fpsow czyli slow motion w filmach?
Co do hacka, to nie wiem, bo sie jeszcze nie zebrałem.
50fps masz zawsze w trybie 720p, nie musisz do tego hackowac body, a zeby uzyskac slow motion musisz nagranie z tego trybu zwolnic o np. 50% (w programie do montazu!) i wtedy uzyskasz dwukrotne zwolnienie w czasie (25fps)
Jezeli zle pisze, niech mnie ktos poprawi, bo juz troszku pozno, pozdrawiam.