furiat napisał(a):a czy naprawdę ta utrata 2 mm z każdej ze strony nie przeszkadza Wam podczas kręcenia? Ja już stałem z pieniędzmi w ręku w sklepie, ale w końcu zawróciłem. Bo skoro coś jest robione pod proporcję boków 4:3 to jak może pasować na 3:2...
I miałem jeszcze drugą wątpliwość. Czy po zdjęciu puszki wizjera i pozostawieniu samej szybki ochronnej da się spokojnie używać ekraniku, to znaczy czy ta szybka nie odbija światła?
Nie czekając na odpowiedź szanownych forumowiczów na nurtujące mnie watpliwosci odnośnie ggs i jego współpracy z obrotowym lcd w 60d zamówiłem i dostałem

.Niestety nie mam możliwości porównania z innymi viewfinderami,to jest mój pierwszy,ale już po paru dniach mogę go ocenić na 3+,w skali 5.Więc tak:co do proporcji 4:3 do ekranu 3:2 to moim zdaniem nie jest to jakąś straszna bolączką,co prawda widać lekkie zachodzenie ale to tak nie przeszkadza.Odbijające światło od przyklejonej szybki nie doskwiera na pewno w pomieszczeniach,oczywiście jak skupimy uwagę na odbiciu to się go dopatrzymy,ale raczej obraz na lcd skupia nasza uwagę

.na zewnątrz niestety nie sprawdzałem jeszcze bo tu gdzie jestem to co dzień leje

ale myśle ze na zewnątrz nikt nie będzie ściagał ggs z monitorka bo głównie wtedy jest potrzebny.Natomiast moja ocena 3+ wynika z tego że(moim tylko zdaniem) patent z uchylnym wizjerem który ma być głowną zaleta nie jest do końca dopracowany,a dokładnie to chodzi o niby,,zatrzaski,,które po odchyleniu i ponownym zamknięciu maja trzymać to w zamkniętej pozycji,lipa totalna,jakieś malusienkie wypustki które jak sie wytrą (no chyba że plastik jest super jakości)to będzie to latać na wszystkie strony po każdym obróceniu lcd czy aparatu.Mogli zrobić jakiś przycisk,taki sam jak w zatrzasku do zakładania na szybkę i to rozwiązanie wygląda na dobre.Druga sprawa to zasłanianie (minimalne ale jednak)rogów obrazu na lcd podczas gdy patrzymy przez lupe,a co za tym idzie po nie odpowiednim przyłożeniem do oka nie widać dobrze czerwonej kropki REC,nie wiem jak jest u innych viewfinder-ów ale tu jest to wina napewno samej konstrukcji,ze nie jest od samej muszli do lcd stożkowa,tak jak np.w LCDVF którego miałem kupić.Podsumowując kosztowało mnie to to 45 funtów(przesyłka free) to tanio,od siebie polecam dokupienie nakładki na muszle oczną(LCDVF ma w komplecie) .Wbrew pozorom ciężko mi to było zamówić do uk,bo cena 5 dolców a przesyłka od 30 w górę,zakupiłem w czeskim sklepie za 5 euro,przesyła 0.W Polsce nie będzie problemów
http://milso.com.pl/pl/art/2924/Bluesta ... mois.Takie niby cóś ale poprawia komfort,rozmiar L (oval) pasi.Na koniec mam jeszcze jedno pytanie,czy wszystkie viewfindery troche zniekształcają obraz na lcd?w ruchu troszkę mi to przeszkadza bo nie jestem pewien czy ujęcie będzie miało poziom,może to tylko moje odczucie nie wprawionego i niedoświadczonego amatora.