GGS Viewfinder - ma ktoÅ›?

monitory poglÄ…dowe, view findery, itp...

GGS Viewfinder - ma ktoÅ›?

Postprzez thomson » 13 Cze 2011, 16:54

Image

Znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/ggs-lcd-viewfinder-do ... 14664.html
WyglÄ…da bardzo porzÄ…dnie, a opcja odchylania jest jak dla mnie genialna, dlatego zastanawiam siÄ™ na zakupem.

Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym produktem? Jak wygląda współpraca z 60d? Powiększenie 3x to nie za dużo?
Canon 60D
Awatar użytkownika
thomson
Member
Member

Miejscowość: Gniezno

Re: GGS Viewfinder - ma ktoÅ›?

Postprzez lumistudio » 13 Cze 2011, 19:40

Mam tez te viewfindery na sprzedaz, postaram sie obiektywnie:) Lupa jest przeznaczona dla lcd 4:3, przy 3:2 mocowanie zakrywa po bokach ok 1-2mm z kazdej strony. Oczywiscie u konkurencji na allegro super wszystko pasuje do 3:2..:) Tak podaje producent, że sa kompatybilne z 3:2.
Przy 60d mozesz zamontowac na lcd, szklana oslona z ramka - tylko po tym nie bedzie opcji by odwrocic i zamknac lcd - ta ramka nie pozwoli na to - ludzie jednak uzywaja z 60d, nie masz opcji zamkniecia ale za to ochrone w postaci ochronnej szybki.
Reszta to same +++:)
http://www.4video.pl Akcesoria video dslr w dobrych cenach
Awatar użytkownika
lumistudio
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Poznań

Postprzez mike_foto » 15 Cze 2011, 14:56

kupiłem GGS Viewfinder Perfect tutaj: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1174-Wizjer-Lupa-LCD-GGS-Perfect-Viewfinder-3X-do-Canon-Nikon-Pentax-Wizjer-LCD.html. Używam do makrofotografii, i jest rewelacyjny, zdecydowanie łatwiej sie ostrzy przy takim powiększeniu, do video nie używałem.
mike_foto
Just Arrived

Postprzez makos81 » 15 Cze 2011, 20:44

Niedawno kupiłem ten Viewfinder i jestem bardzo zadowolony.
Jakość wykonania bardzo wysoka, ładne pudełeczko, instrukcja i ramka ze szkiełkiem.
Mogę polecić do filmowania :)
5DmkII | Canon 50/1.4 | Canon 24-105/4 | Samyang 85/1.4 | Saamyng 14/2.8 | Sennheiser EW | Libec H55 | Slide Kamera | ProAim Spider |
Awatar użytkownika
makos81
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Włocławek

Postprzez thomson » 16 Cze 2011, 13:50

Zdecydowałem się i jest już u mnie.
Z ekranem 60d współpracuje dobrze, zachodzenie jest minimalne, trudno nawet zauważyć.
Jakość wykonania faktycznie bardzo ok. Tylko ta gumowa muszla oczna strasznie śmierdzi chińskimi trampkami :D

Testy w warunkach bojowych już w weekend.
Canon 60D
Awatar użytkownika
thomson
Member
Member

Miejscowość: Gniezno

Postprzez MarkBead » 28 Lip 2011, 12:49

Witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy więc wypada sie przywitać.Śledzę to forum jak i bloga już od dawna i dzieki waszej wiedzy która sie tu dzielicie uczę się pilnie (przynajmniej staram) :? Właśnie jestem przed zakupem view findera do mojego 60D i tu moje pytania do thomson-a a także innych posiadaczy,czy da się swobodnie obracać ekranem z zamontowanym GGS view finderem ? czy mocowanie jest na tyle mocne ze można trzymać GGS-a i obracać ekran? czy przykładajac oko do gumowej muszli dobrze sie patrzy? bo na zdjęciach wyglada jak by ...to powiedzieć jest dość płytko i nie wiem czy da sie bez problemu przyłożyć oko tak by guma przylegała do twarzy.Cena w porównaniu do polecanego przez produceta LCDVF-a,jako dobrze współpracującego z 60D jest atrakcyjniejsza no i GGS ma odchylana lupe.Dziękuję z góry.
MarkBead
New Member
New Member

Postprzez 0tiv » 28 Lip 2011, 16:09

ja mam do C5d mkii jestem bardzo zadowolony, nie potrafilbym kręcić bezeń :)

nawet po odklejeniu na 2dni ramki po przyklejeniu trzyma się należycie po ponwnym przyklejeniu. odchylanie wizjera - swietna sprawa! jako tańsza alternatywa dla zfindera bezkonkurencyjna sprawa.
0tiv
New Member
New Member

Postprzez furiat » 06 Sie 2011, 08:19

a czy naprawdę ta utrata 2 mm z każdej ze strony nie przeszkadza Wam podczas kręcenia? Ja już stałem z pieniędzmi w ręku w sklepie, ale w końcu zawróciłem. Bo skoro coś jest robione pod proporcję boków 4:3 to jak może pasować na 3:2...

I miałem jeszcze drugą wątpliwość. Czy po zdjęciu puszki wizjera i pozostawieniu samej szybki ochronnej da się spokojnie używać ekraniku, to znaczy czy ta szybka nie odbija światła?
Awatar użytkownika
furiat
New Member
New Member

Postprzez MarkBead » 06 Sie 2011, 12:02

furiat napisał(a):a czy naprawdę ta utrata 2 mm z każdej ze strony nie przeszkadza Wam podczas kręcenia? Ja już stałem z pieniędzmi w ręku w sklepie, ale w końcu zawróciłem. Bo skoro coś jest robione pod proporcję boków 4:3 to jak może pasować na 3:2...

I miałem jeszcze drugą wątpliwość. Czy po zdjęciu puszki wizjera i pozostawieniu samej szybki ochronnej da się spokojnie używać ekraniku, to znaczy czy ta szybka nie odbija światła?

Nie czekając na odpowiedź szanownych forumowiczów na nurtujące mnie watpliwosci odnośnie ggs i jego współpracy z obrotowym lcd w 60d zamówiłem i dostałem :D .Niestety nie mam możliwości porównania z innymi viewfinderami,to jest mój pierwszy,ale już po paru dniach mogę go ocenić na 3+,w skali 5.Więc tak:co do proporcji 4:3 do ekranu 3:2 to moim zdaniem nie jest to jakąś straszna bolączką,co prawda widać lekkie zachodzenie ale to tak nie przeszkadza.Odbijające światło od przyklejonej szybki nie doskwiera na pewno w pomieszczeniach,oczywiście jak skupimy uwagę na odbiciu to się go dopatrzymy,ale raczej obraz na lcd skupia nasza uwagę :o ;) .na zewnątrz niestety nie sprawdzałem jeszcze bo tu gdzie jestem to co dzień leje :cry: ale myśle ze na zewnątrz nikt nie będzie ściagał ggs z monitorka bo głównie wtedy jest potrzebny.Natomiast moja ocena 3+ wynika z tego że(moim tylko zdaniem) patent z uchylnym wizjerem który ma być głowną zaleta nie jest do końca dopracowany,a dokładnie to chodzi o niby,,zatrzaski,,które po odchyleniu i ponownym zamknięciu maja trzymać to w zamkniętej pozycji,lipa totalna,jakieś malusienkie wypustki które jak sie wytrą (no chyba że plastik jest super jakości)to będzie to latać na wszystkie strony po każdym obróceniu lcd czy aparatu.Mogli zrobić jakiś przycisk,taki sam jak w zatrzasku do zakładania na szybkę i to rozwiązanie wygląda na dobre.Druga sprawa to zasłanianie (minimalne ale jednak)rogów obrazu na lcd podczas gdy patrzymy przez lupe,a co za tym idzie po nie odpowiednim przyłożeniem do oka nie widać dobrze czerwonej kropki REC,nie wiem jak jest u innych viewfinder-ów ale tu jest to wina napewno samej konstrukcji,ze nie jest od samej muszli do lcd stożkowa,tak jak np.w LCDVF którego miałem kupić.Podsumowując kosztowało mnie to to 45 funtów(przesyłka free) to tanio,od siebie polecam dokupienie nakładki na muszle oczną(LCDVF ma w komplecie) .Wbrew pozorom ciężko mi to było zamówić do uk,bo cena 5 dolców a przesyłka od 30 w górę,zakupiłem w czeskim sklepie za 5 euro,przesyła 0.W Polsce nie będzie problemów http://milso.com.pl/pl/art/2924/Bluesta ... mois.Takie niby cóś ale poprawia komfort,rozmiar L (oval) pasi.Na koniec mam jeszcze jedno pytanie,czy wszystkie viewfindery troche zniekształcają obraz na lcd?w ruchu troszkę mi to przeszkadza bo nie jestem pewien czy ujęcie będzie miało poziom,może to tylko moje odczucie nie wprawionego i niedoświadczonego amatora.
MarkBead
New Member
New Member

Postprzez ngc » 11 Gru 2011, 12:56

Ten GGS Pasuje do 5dmkII ?
Wyszla niby jakas nowa wersja, i niby pasuje: http://allegro.pl/viewfinder-3-0-ggsii- ... 99577.html
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Następna

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość