Filtry - pytania podstawowe.

kable, zasilanie, karty pamięci, itp...

Filtry - pytania podstawowe.

Postprzez de_grasso » 26 Sie 2011, 22:13

Hej. Przymierzam się do kolejnego zakupu (obok komputera). Chcę kupić filtry na aparat. Jednak, jak w większości spraw mam małe pojęcie na ten temat. Posiadam tylko dwa obiektywy - kitowy Canon 18-55mm i Pentacona (mocowanie m42) 50mm. Zastanawiam się jakie filtry byłyby najlepsze aby podkreślić obrazek. Myślę nad systemem Cokin. Dobra, przyznaję. Myślę nad nim tylko dlatego, że fajnie wygląda, tak naprawdę nie wiem jakie są dobre. Jakie polecacie? I mówię szczerze - im taniej, tym lepiej. Na dzień dzisiejszy ufam chinczykom.

Kolejnym pytaniem jest sprawa mocowania filtrów typu Cokin (dokładnie adaptera) lub polaryzacyjnych na obiektywach m42, czyli starych. Czy można je nałożyć normalnie na taki obiektyw? Czy jednak nie współpracują ze sobą?
Pochodzę z wymiaru, którego możesz nie zrozumieć
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Re: Filtry - pytania podstawowe.

Postprzez moozg » 26 Sie 2011, 23:05

musisz kupic do kazdeo szkla adapter lub redukcja z odpowiednia srednica,
system cokin jest o tyle dobry ze daje duza swobode dzialania, dobierania filtrow i redukcji na rozne obiektywy
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez sawek » 26 Sie 2011, 23:14

de_grasso napisał(a):Hej. Przymierzam się do kolejnego zakupu (obok komputera). Chcę kupić filtry na aparat. Jednak, jak w większości spraw mam małe pojęcie na ten temat. Posiadam tylko dwa obiektywy - kitowy Canon 18-55mm i Pentacona (mocowanie m42) 50mm. Zastanawiam się jakie filtry byłyby najlepsze aby podkreślić obrazek. Myślę nad systemem Cokin. Dobra, przyznaję. Myślę nad nim tylko dlatego, że fajnie wygląda, tak naprawdę nie wiem jakie są dobre. Jakie polecacie? I mówię szczerze - im taniej, tym lepiej. Na dzień dzisiejszy ufam chinczykom.

Kolejnym pytaniem jest sprawa mocowania filtrów typu Cokin (dokładnie adaptera) lub polaryzacyjnych na obiektywach m42, czyli starych. Czy można je nałożyć normalnie na taki obiektyw? Czy jednak nie współpracują ze sobą?

System Cokin w zamyśle jest bardzo fajny, ale pamiętaj, że łatwo się rysują i tanie filtry (do 50zł) nie nadają się do niczego. Może przy kolorowych nie ma problemu, bo taki jest zamysł ;), ale szary zaczerwienia obraz.
sawek
Pro Member
Pro Member

Postprzez de_grasso » 26 Sie 2011, 23:46

Czyli do takiego Pentacona 50mm wystarczy, że kupie adapter o średnicy obiektywu (w tym wypadku 49mm) i na pewno będzie pasował? Wejdzie na ten obiektyw też filtr polaryzacyjny? Czy może takie adaptery będą pasowały tylko do nowszych obiektywów typu kitowy, hm? Dociekam, bo mam wątpliwości czy taki stary obiektyw będzie działał z takimi filtram.
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Postprzez sawek » 27 Sie 2011, 10:08

de_grasso napisał(a):Czyli do takiego Pentacona 50mm wystarczy, że kupie adapter o średnicy obiektywu (w tym wypadku 49mm) i na pewno będzie pasował? Wejdzie na ten obiektyw też filtr polaryzacyjny? Czy może takie adaptery będą pasowały tylko do nowszych obiektywów typu kitowy, hm? Dociekam, bo mam wątpliwości czy taki stary obiektyw będzie działał z takimi filtram.

Do tej pory nie spotkałem się, żeby gwint 49mm M42 był inny niż gwint 49mm np. Canon!? No, może M42 był trochę bardziej wyrobiony ;) Jeśli jest inaczej to proszę o poprawienie mnie.

Do systemu Cokin potrzebujesz:
a) adapter do ramki na filtry o średnicy obiektywu (kupujesz tyle, ile masz szkieł)
b) ramkÄ™ na filtry
c) osłonę przeciwsłoneczną
d) tyle filtrów, ile Ci potrzeba.

Zmieniając obiektyw masz na nim odpowiedni dla obiektywu (np. kit 58mm) adapter, który ma mocowanie do ramki na filtry (każdy ma takie samo mocowanie dla ramki).

Jeśli chcesz filtr polaryzacyjny (nakręcany) dla pentacona to po prostu kupujesz filtr o gwincie 49mm (tak jak piszesz).

pozdrówki!
sawek
Pro Member
Pro Member

Postprzez de_grasso » 27 Sie 2011, 10:29

Czyli jak rozumiem, adapter lub filtr polaryzacyjny wejdzie na pentacona. To w głównej mierze wszystko, czego chciałem się dowiedzieć. Chyba zadecyduję się na kupno jednego polaryzacyjnego do pentacona i zestawu cokina z adapterami 50 i 49mm do obu. Na dzień dzisiejszy im taniej tym lepiej dla mnie, dlatego idę w chinszczyznę. Dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
de_grasso
Member
Member

Postprzez shd » 27 Sie 2011, 10:49

Im taniej tym gorzej... a nie lepiej :) Generalnie tanie filtry bardziej psuja obraz niz go poprawiaja :) A co do opcji to ja kupilem pierscienie redukcyjne czyli mam 49mm>55mm, 55mm>62mm i 62mm>67mm. I teraz filtry bede kupowal tylko na najwieksza srednice bo zaloze je na kazdy mniejszy obiektyw tez dzieki redukcji. To tez jest jakis sposob... tylko musisz wiedziec jakie obiektywy planujesz miec :)
Canon 550d
Awatar użytkownika
shd
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: nibylandia

Postprzez greg » 27 Sie 2011, 10:57

Planujac kupno filtrow warto zadac sobie pytanie: Czy kupilbym najtanszy plastikowy chinski obiektyw do mojej kamery? Czy bylby on wystarczajacy dobry?

Filtr jest to element optyczny tak sam jak obiektyw i jego klasa naprawde definiuje jakosc obrazka jaka dostajemy na koncu. Szczerze odradzam tania chinszczyzne.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez moozg » 27 Sie 2011, 15:10

jak zaczynalem z fotografia, wlasnie zabraklo mi takich wypowiedzi nt jakosci filtrow... i potem sie dziwilem czemu z dobrego szkla dostaje taka slaba ostrosc - o wyszlo ze tanie filtry robia swoje i zaczalem odkladac na cos porzadnego
niestety komplet dobrych filtrow swoje musi kosztowac, ale warto poczekac i dozbierac na cos co bedzie ci dobrze sluzylo ze szklarnia bez obawy utraty jakosci
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez maciek8791 » 27 Sie 2011, 16:36

greg napisał(a):Planujac kupno filtrow warto zadac sobie pytanie: Czy kupilbym najtanszy plastikowy chinski obiektyw do mojej kamery? Czy bylby on wystarczajacy dobry?

Filtr jest to element optyczny tak sam jak obiektyw i jego klasa naprawde definiuje jakosc obrazka jaka dostajemy na koncu. Szczerze odradzam tania chinszczyzne.

Siema, a mógłbyś opisać tak fachowo czym się np. w filtrze typu cross x 6 szkło od chinola ze szkłem takiego filtra za 200 zł, tak z fizycznego punktu widzenia - w tym drogim za 200 stosują co według Ciebie - dosypkę diamentów? Czy może nanocząsteczki aktywne? :)

Ja mam filtr właśnie za ok. 200 zł cross x 6 i porównując go do chinola za 40 zł to różnicy nie ma absolutnie żadnej (a porównywałem starannie na różne sposoby).

Posiadam również na 72mm filtr LCW zmienny za który poszła gruba kasa oraz tani filtr ND chinol na małą średnicę do canona 1.8 50mm i różnica jest również niezauważalna, chiński filtr nie daje żadnych zniekształceń obrazu gorszych niż wspomniany wyżej filtr LCW.

Więc bym tak z tym negatywnym nastawieniem nie szalał, bo gdzie nie można oszczędzić, to się nie oszczędzi, natomiast tam gdzie można - np. baterie, filtry - to moim zdaniem jak najbardziej można. Oczywiście nie mówimy o chinolu za 10 zł (bo są i takie). Przypominam też, że wszystko idzie teraz z chin pewnie w naszych kochanych canona 90% elementów idzie na zasadzie 1 element = 1 ziarenko ryżu.

pozdrawiam
Maciek
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Następna

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości