przez m j » 26 Kwi 2011, 07:39
Witam. Jestem nowy na tym forum i przy okazji tego postu chciałbym się przedstawić. Jestem osobą, która od 5 lat zajmuje się zarobkowo filmowaniem różnych uroczystości (niestety głównie wesela). Może to nie jest forum docelowo dla takich jak ja, ale mam zamiar zamienić kamere na lustro bez lustra i taki będzie też moje pytanie o to czy ten sprzęt podoła. Prawie od początku swojej kariery ilmuje kamerą dvc30 panasonica, jak na czasy, w których kamerę kupowałem był to niezły sprzęt. Najtańsza kamera jaką warto się zainteresować w moim przypadku kosztuje ok 12 tyś zł. Na targach oglądałem panasonica hmc81 i niestety, ale nie zainteresuje się tym sprzętem. Interesuję się od jakiegoś czasu, sprzętem typu GH2, bo z tego co się zorientowałem za nieduże( w porównaniu z powyższym) pieniądze mogę mieć kamerę i jak się okazuje niezły też aparat w jednym. Moje zapytanie kieruję zatem do użytkowników tych aparatów i to chyba głównie do tych, którzy użytkują sprzet nieco bardziej intensywnie. Na weselu nagrywam ok 5 godzin materiału, tj ok 20 wesel rocznie, może nie dużo ale moja prawie 5 letnia dvc30 ma juz nagrane 700 godzin. Ja wiem, że jest to aparat na tyle nowy, że jeszcze nie wiemy jak się będzie sprawował po 700 godzinach, ale interesuje mnie kwestia przegrzewania matrycy, po takim prawie ciągłym 2 godzinnym nagrywaniu i czy po rocznej takiej eksploatacji szlag ogólnie nie trafi aparatu. Czy jest ktoś na forum w stanie stwierdzić n podstawie swoich doświadczeń, że aparat na wesela jednak nie nadaje się. Pozdrawiam