przez Bananowy_Joe » 15 Wrz 2011, 23:11
Posiadam od 2 miesięcy, przeczytałem i zapoznałem się z materiałami na płycie. Była już dyskusja o niej na tym forum i właśnie dlatego ją kupiłem. Z tym tylko, że zdanie o niej ludzie mieli zgoła inne niż ja mam.
W sumie nic konkretnego. W każdym razie nie dowiedziałem się niczego, czego bym nie znalazł na tym forum. No może pora nazwami paru firm z branży oświetleniowej. Jeżeli ktoś jest zielony i bierze się od 0 lub wcześniej był tylko fotografem polecam, dużo nowych rzeczy można się z niej dowiedzieć. Jednak, jeżeli udzielasz się na tym forum od jakiegoś czasu i przeglądasz linki, które ludzie wrzucają, to prawdopodobnie nic nie zyskasz. Przez większość czasu omawiane są tu techniczne aspekty, ale głównie podstawy (np. co to jest rolling shutter).
Poza tym bardzo nie podobają mi się materiały na płycie. Wyobraźcie jak śmiesznie musi wyglądać rozmowa dwóch speców, gdy jeden z nich wciela się w rolę eksperta, a drugi laika, który zadaje banalne pytania i kiwa głową.
Książka może i warta kasy (ja kupiłem w Selkarze za 58zł), ale chyba kupiłbym jakąś poważniejszą lekturę. Zawsze to będę miał co dać znajomym jak zainteresują się filmowaniem.