Filmowanie kamerami 3D

Filmowanie kamerami 3D

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 10:38

Witam,

Na początku chciałbym wszystkich przywitać, jestem tu nowym użytkownikiem ale do jakiegoś czasu obserwowałem to forum jako anonim i czytałem niektóre wątki. Teraz postanowiłem się zarejestrować i zadać Wam pytanie.

Czy ktoś z Was miał już kontakt z kamerami 3d (w Polsce dostępne produkty Panasonica i Sony)? Na internecie pojawiają się pierwsze video-testy. Niestety nigdzie nie znalazłem opinii osób, które taką kamerkę posiadają. Zainteresowała mnie szczególnie kamera Sony HXR-NX3D1E - myślicie, że takie urządzenia mają przyszłość i będą stosowane chociażby do filmowania imprez okolicznościowych typu wesela??

Poniżej linki do testów i prezentacji możliwości kamkodera Sony:

http://www.youtube.com/watch?v=4TNfuAKfYRs

Wersja 3d (należy oglądać w okularach 3d)
http://www.youtube.com/watch?v=pSKwi9vL ... re=related

Wersja 2d (bez okularów)
http://www.youtube.com/watch?v=RQHtJL7v ... ure=relmfu
PiDi
Just Arrived

Re: Filmowanie kamerami 3D

Postprzez Maciozaurus Rex » 22 Gru 2011, 11:16

Ktoś na forum kręcił wesele w 3D ale wcale mi się to nie podobało:) 3D-Film akcji,horror thriller ok ale wesele, melodramat, jakiś romantyk w 3D odpada:) Wesele w 3D dla mnie obciach i próba pokazania znajomym "patrzcie jaki jestem na czasie mam wesele jak transformers 3":D
550Dmini kran,DIY Glidecam,rig,rochę szkiełek,autyzm i brak kolegów:D
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jelcz-Laskowice

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 11:30

Maciozaurus Rex napisał(a): "patrzcie jaki jestem na czasie mam wesele jak transformers 3":D

No coś w tym jest, tylko czy takich "ludzi na czasie nie będzie nam przybywało w najbliższych latach kiedy już tak na stałe wejdą telewizory 3d do naszych domów?? ponoć koło 2015 roku mają być już telewizory 3d bez okularów (Toshiba chyba takie coś realizuje o ile się nie mylę)

Ale wracając to samej obsługi takiej kamery, czy myślicie że jest to trudne zadanie? Czy jeśli ktoś wie jak obsługiwać kamery 2d to poradzi sobie z 3d??

Wiadomo, są to pierwsze kamery tego typu i w przyszłości na pewno będzie lepszy ten efekt 3d niż jest teraz widoczny, ale wydaje mi się, że to może kiedyś wypalić :) Na razie ludzie jeszcze sceptycznie podchodzą do 3d ze względu na kłopotliwe okulary, ale może jak znikną to przerzucą się na tą technologie?? Zobaczymy :)
PiDi
Just Arrived

Postprzez Amadi » 22 Gru 2011, 11:37

Jedyna rzecz jaką masz na głowie przy zintegrowanej kamerze 3d wykraczająca poza normalne filmowanie to ustawianie punktu zbieżności. Robi się to mniej więcej tak jak ostrzenie na dużym przetworniku. Niemniej głowy nie dam czy ta Sony HXR-NX3D1E w ogóle ma możliwość ręcznego jej regulowania i czy nie dobiera wszystkiego automatycznie. Wiem że pierścień od zbieżności mają te droższe zintegrowane kamery, np. Panasonic ag 3da1.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez maviozo » 22 Gru 2011, 11:50

Zanim to faktycznie wejdzie do użytku, to w Polszy minie dobre 10-15 lat. Nadal wiele klientów nie wie (!) co do HD. Technologia 3D jest jeszcze słabiutka, a dema paru wesel w 3D w internecie raczej odstraszają, niż zachęcają.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 12:12

maviozo napisał(a):dema paru wesel w 3D w internecie raczej odstraszają, niż zachęcają.

To jest prawda- widziałem kilka promo filmików i były wykonane bardzo kiepsko- teraz pytanie czy to wina operatora czy wina kamery?

Amadi napisał(a): Wiem że pierścień od zbieżności mają te droższe zintegrowane kamery, np. Panasonic ag 3da1.

Swoją drogą ciekawe, czemu ta kamera jest aż tak droga, może dlatego, że była tą pierwszą?? Parametry z Sony z tego co pamiętam mają raczej podobne (moge się mylić)
PiDi
Just Arrived

Postprzez Amadi » 22 Gru 2011, 12:17

Może to właśnie kwestia tej regulacji zbieżności i profesjonalnej obudowy. Skoro sensor z GH1 zapakowany do AF101 może tyle kosztować to czemu coś takiego by nie miało?
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 12:34

Ciekawe też jak taka kamerka roadzi sobie w trudnych warunkach (tzn. ciemnych pomieszczeniach i przy szybkich ruchach) czy nadąży to 3d za tym wszystkim :)

A z tego co wynika z jednego instruktażowego filmiku, to w tej Sony też jest ręczna regulacja zbieżności - wiec zapewne ten sensor ma wpływ na cene :)
PiDi
Just Arrived

Postprzez Amadi » 22 Gru 2011, 12:37

Sprawdziłem z ciekawości - w obu siedzi 1/4'', czyli w kwestii kosztów sensora i optyki raczej można uznać remis...
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez rafilm » 22 Gru 2011, 13:03

Jak zwykle będę kontrowersyjny wyrażając moją opinie...
ale jak dla mnie to całe 3D w obecnej formie to jakiś żart.

Ja bym to nazwał 2D+ :-)

Jak można mówić o 3D, gdy nie ma tam przestrzeni...tylko 2 płaskie obrazy.
Jeden bliżej, drugi dalej...które próbują emitować efekt trójwymiarowości.

Obecnie na to pseudo 3D jest nagonka,
bo akurat spece od marketingu wypatrzyli sobie tam niszę na której można zarobić.
(bodziec do zmiany starego modelu LCD na nowy z opcjÄ… 3D)

Fakt jest jednak taki, że to 3D znane jest od ok 100 lat, i do tej pory się nie przebiło.
Więc czemu i tym razem miałoby być inaczej...

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości