Filmowanie kamerami 3D

Re: Filmowanie kamerami 3D

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 13:15

rafilm napisał(a):Fakt jest jednak taki, że to 3D znane jest od ok 100 lat, i do tej pory się nie przebiło.
Więc czemu i tym razem miałoby być inaczej..Rafilm

Z tymi latami to troche przesadziłeś :) pod koniec XIX wieku powstał bodajże pierwszy telewizor :)

Może technologia 3d przyjmie się dopiwero wtedy jak będą już bez okularów.
http://www.fakt.pl/Telewizja-3D-bez-oku ... 775,1.html

Druga sprawa, ze filmy 3d te które widzimy w kinach ( nie mówie tutaj o IMAXie bo to jest profesjonalne kino 3d) tylu helios, cinema itd, też nie zachwycają głębią i są czasami kiczowate, no ale jednak ludzie chodzą na to do kina i płacą o 20zł wiecej za bilet za to że mogą założyć sobie okulary...
PiDi
Just Arrived

Postprzez Maciozaurus Rex » 22 Gru 2011, 13:27

Trzeba chodzić na studenckie wtorki bo jest taniej:) Ale byłem na 1920 Bitwa warszawska i szczerze jak dla mnie mogła być w 2D:) bo efektów żadnych a tylko okulary mnie wkur...:D 3D to jest moda taka sama jak moda na fejsbuk czy nk szybko minie:) pamiętam jak siedziałem przed tv z tymi 2 kolorowymi okularami. Pełny pokój(wszyscy sąsiedzi przyszli) i oglądaliśmy Park jurajski 3D!!!:D Wtedy to było fajne ale kilka lat później wszyscy się z tego śmiali:D Coś czuje że tu będzie tak samo:D
Ostatnio edytowany przez Maciozaurus Rex, 22 Gru 2011, 13:31, edytowano w sumie 1 raz
550Dmini kran,DIY Glidecam,rig,rochę szkiełek,autyzm i brak kolegów:D
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jelcz-Laskowice

Postprzez soulz » 22 Gru 2011, 13:29

Popieram autora posta wyżej. Ostatnio sprawdziłem telewizor i okulary na filmie 3D, chyba właśnie Bitwa Warszawska (w sklepie oczywiście) i po 5min nie da się oglądać, oczy bolą i w ogóle ;)

Wyciąganie kasy za bezużyteczny gadżet.
filmowanie lustrzankÄ…, nawet nie jednÄ… :)
wideofilmowanie Warszawa
sprawdź też camvideo na f
(facebook.com/camvideo)
bez wideofilmowania nie ma dobrego ślubu i wesela - wideofilmowanie Białystok
Awatar użytkownika
soulz
Senior Member
Senior Member

Postprzez WFanus » 22 Gru 2011, 13:30

3d jest cool, tylko cholernie trudne. Nawet w Avatarze są momenty kiedy robi się tzw. "efekt enerdowskiej bajki" - czyli każdy plan wygląda jakby był wycięty z kartonu i ustawiony jak plansza. Pseudo 3D to już zupełna kicha. Nie wiedziałem tego filmu o wojnie 20roku, ale mignął mi gdzieś trailer w 3D. Duża praca przed nami-trójwymiarowcami, niestety. Zupełnie inne podejście do planów filmowych, DOFa, ostrości i co najtrudniejsze, do montażu między ujęciami na różnych planach (bliski i total, jeden po drugim) Nie zmienia to faktu, że ludziom się podoba, więc moim zdaniem trzeba raczej próbować rozwiązywać problemy niż stwierdzać, że to wioska. Jak dzisiaj się patrzy na "technicolor", to też wygląda raczej obciachowo, ale bez tego etapu nie byłoby tak wspaniałych gradingów jakie się robi dzisiaj. A co do sprzętu, to w kamerkach 3d nie ma najczęściej regulacji bazy (odległości między obiektywami) więc sprawdzają się jedynie w planach średnich - bo to najbardzej typowe ujęcie "konsumenckie". W zbliżeniach robi się problem (przenikanie) i w planach ogólnych (zanik 3D) Najlepiej skonstruować sobie własną kamerę 3D z ruchomą ławą (redrock robi coś takiego) i bezpośrednim podglądem 3D (czyli kupa szmalu na dodatki i do tego ciężkie jak cholera) Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 13:38

Maciozaurus Rex napisał(a):Trzeba chodzić na studenckie wtorki bo jest taniej:) Ale byłem na 1920 Bitwa warszawska i szczerze jak dla mnie mogła być w 2D:) bo efektów żadnych a tylko okulary mnie wkur...:D

hehe niestety nie jestem już studentem, :) ale tak jak mówisz nie dość, że efektów jak na lekarstwo, to jeszcze oglądać film przez 2h w tych okularach to jest męczarnia- no ale prawda jest taka, że i tak na takie filmy chodzimy, chociażby z ciekawości, wiec popyt jest.

Druga sprawa, że osoby zamożne, nawet chociażby dla "szpanu" zrobią sobie film w 3d, bo oni lubią takie nowinki, nie ważne że to wyglądu nie ma, ale 3d jest :)
PiDi
Just Arrived

Postprzez rafilm » 22 Gru 2011, 14:07

PiDi napisał(a):
rafilm napisał(a):Fakt jest jednak taki, że to 3D znane jest od ok 100 lat, i do tej pory się nie przebiło.
Więc czemu i tym razem miałoby być inaczej..Rafilm

Z tymi latami to troche przesadziłeś :) pod koniec XIX wieku powstał bodajże pierwszy telewizor :)

Nie przesadziłem...nie miałem na myśli ruchomego obrazu, a sam pomysł na wizualizacje 3d,
jaka dotrwała do dnia dzisiejszego...
czyli podawanie dwóch różnych obrazów - jednego do lewego, drugiego do prawego oka.

Od tamtych czasów nic się nie zmieniło...całe to 3D bazuje na starym wynalazku.
jedynie technologia nowsza.
(szkła z polaryzacja zamiast kolorowych...albo przymykane za pomocą impulsów elektronicznych)

Więc dla mnie niezależnie czy to jest IMAX, Helios czy Cinema - jeden kit,
bo odbiór obrazu bazuje na tym samym pomyśle.

W dziedzinie 3D trzeba wymyslec coś nowego...bo bazowanie na tym pomyśle z przed 100
nie daje za dużej szansy rozwoju...Bo tutaj aby polepszyć efekt 3D musieli by człowiekowi
doprawić jeszcze z kilka par oczów:-)

Rozwiązaniem wydaje się być Holografia...ale na razie trzeba opchnąć to co jest obecnie,
aby za jakiś czas znów promować jakąś nowość...i móc na niej zarobić.

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez PiDi » 22 Gru 2011, 14:46

rafilm napisał(a):Nie przesadziłem...nie miałem na myśli ruchomego obrazu, a sam pomysł na wizualizacje 3d,
jaka dotrwała do dnia dzisiejszego...
czyli podawanie dwóch różnych obrazów - jednego do lewego, drugiego do prawego oka.

Ok, nie zrozumieliśmy się, być może już 100 lat temu o tym mówiono, nie wiem, nie znam się :) Ale to chyba nie jest aż tak istotne

rafilm napisał(a):Więc dla mnie niezależnie czy to jest IMAX, Helios czy Cinema - jeden kit,
bo odbiór obrazu bazuje na tym samym pomyśle.

Powiem Ci tak, byłem na Avatarze (wg. mnie jedyny film w 3d w którym widać bardzo dobrze to 3d) w IMaxie i w Cinema- To co zoabczyłem w IMAXie - było powalające, piękne kolory i świetna przestrzeń, potem byłem drugi raz w Cienema, i jakie było moje ździwienie kiedy zobaczyłem wyblakłe kolory bez efektu przestrzeni (była bardzo mała) - strasznie się zawiodłem i powiedziałem sobie, że jak wyjdzie 2 część to na pewno pójde do IMAXA- chociażby dla samych efektów. W IMAXie są również genialne filmy 3d któe trwają 15 min ale jest tak duża głębia że ma się wrażenie, że ryba którą się widzi przepływa tuż obok oczu, ma się ochotę ją złapać- polecam każdemu te filmy w IMAXIE bo to jest inny wymiar 3d - serio

rafilm napisał(a):Rozwiązaniem wydaje się być Holografia...ale na razie trzeba opchnąć to co jest obecnie,
aby za jakiś czas znów promować jakąś nowość...i móc na niej zarobić.

No tu masz racje, hologramy będą świetną sprawą :)

Rafilm
PiDi
Just Arrived

Postprzez www0zeten0pl » 10 Kwi 2012, 16:48

King of the freestyle czyli Bitwa taneczna w 3D Cieszyn 2011

Materiał zarejestrowany został kamerą 3D w technologii FullHD3D MVC Plik w wysokiej Rozdzielczości 3840x1080 50 kl/s można pobrać tutaj http://chomikuj.pl/waldo79/Filmiki+3D/A ... 506721.mp4
Awatar użytkownika
www0zeten0pl
New Member
New Member

Miejscowość: Cieszyn

Poprzednia

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości