VLF napisał(a):NIestety jednak od czasu do czasu sie wali.
Mi się wyłożył, gdy podczas pracy na mediach na małym dysku zewnętrznym 2,5" USB, do sekwencji z materiałem xdcam SD dołożyłem nagle klip HD w AVCHD. Ale w tym przypadku mnie to nie dziwi, ponieważ dysk działał na granicy możliwości.
VLF napisał(a):Czego na razie nie moge rogryzc to keyframes w edytowaniu efektow, a wlasciwie to widze keyframes ale ni moge znalesc krzywych zmian parametrow.
Też nie wykryłem możliwości robienia "ease in" czy "ease out", ani kształtowania obwiedni wartości parametru za pomocą krzywych Bezier. Można tylko na danym parametrze stawiać keyframes i przesuwając kropki do góry i do dołu ustawiać ich wartość w danej chwili czasu (czyli klasycznie jak wszędzie).
VLF napisał(a):Poza tym bardzo mi sie podobaja "Compound Clips" i "Audition".
Fajne, tylko trzeba się przyzwyczaić do faktu obecności narzędzia Audition.
VLF napisał(a):Ludzie nazekali ze nie mozna wrzucic klipow gdzie sie chce w timeline.
Można, można - za pomocą narzędzia "Connect the selected clip to primary storyline". Stawiasz kreskę w dowolnym miejscu, gdzie chcesz wrzucić klip, zaznaczasz go i wciskasz Q. Trafia zawsze dokładnie tam, gdzie chcesz. Jeśli na timeline są tylko klipy na głównej ścieżce, a Twoja operacja stworzyłby brak ciągłości na timeline, program wrzuca Gap automatycznie.
VLF napisał(a):Vignette - jest po prostu wstretna.
W FCP7 winieta też jest nie najpiękniejsza.
VLF napisał(a):Mozna zapisac tylko jedna correction jako preset, fajnie by bylo zapisac wszystkie parametry edycji i wrzucic na inny klip.
Podobnie nie można było zapisywać presetów większości filtrów w FCP7, chyba że były to plug-iny innych producentów. Zawsze jednak można w nowym projekcie umieścić klipy "wzorcowe" z nałożonymi i odpowiednio ustawionymi efektami czy filtrami (mogą być offline) i w przypadku potrzeby użycia danej kombinacji, zrobić "Copy effects" z odpowiedniego klipu "wzorcowego".