FCP vs CS5

FCP vs CS5

Postprzez greg » 22 Mar 2011, 22:44

ok. całe życie na vegasie, który niejako mi przyrósł do mózgu.... stoję przed dylematem, jako że przesiadłem się całkowicie.

FCP czy CS5? na chwilę obecną zauważam, że CS5 jest bardziej intuicyjny niż FCP i pracuje mi się w nim szybciej.

Muszę coś wybrać i na tym się skupić. Jakie są wasze za i przeciw?
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: FCP vs CS5

Postprzez RyanCam » 22 Mar 2011, 22:53

FCP to również zmiana sprzętu i systemu (piszesz o Vegasie, który jest na Windows). Z tego powodu bardziej skłaniałbym się ku premiere.

A teraz moje zdanie - nie musi odzwierciedlać rzeczywistości: nie ma u mnie mowy o powrocie do Windows. Taki stan rzeczy oznacza praktycznie tylko FCP, Premiere i Avid. Premiere odpadł - brakuje mu sporo rzeczy z których korzystam, niektóre przyspieszają pracę znacznie. Logika Avida do mnie nie przemawia. Pozostał FCP z którym żyję już parę lat i jest dobrze.

Zdanie znajomych - przejście z Premiere na FCP jest bezbolesne, praktycznie taka osoba w jeden dzień jest w stanie skutecznie montować na FCP, z czasem poznając szereg ułatwień ale również i irytacji (jednak mniejszych niż przejście w drugą stronę).

Bo tak naprawdę nie ma idealnego programu. Byłby jakby połączyć to co najlepsze z Vegas, Avid oraz FCP. A najlepszy program to taki, w którym się wydajnie i stabilnie pracuje. W moim przypadku jest to FCP.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Amadi » 22 Mar 2011, 23:02

Jeśli pracujesz na lustrzance to bym się wstrzymał z decyzją póki nie ogłoszą co będzie umiała wersja 8 Finala. Obecnie FCP jest o generację do tyłu względem Premierki, Vegasa i Avida.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez greg » 22 Mar 2011, 23:14

jak już pisałem - przesiadłem się całkowicie. Tak więc Windows nie grozi:)

Edycja to nie jest to co kocham robić i najczęściej "występuję" jako operator/dyrektor fotografii, a edycja jest zlecana/przekazywana dalej, choćby z powodu zachowania dystansu. Czasem jednak trzeba coś sobie zmontować:) i dlatego ten dylemat.

Mój mac nie zabija parametrami iMac i7 27' 2.93Ghz quad core 8GB RAM, ale jest to powiedzmy przyzwoita maszyna biurowa;) i do edycji na poziomie jakim potrzebuję jest jak najbardziej ok.

Przejście z vegasa na CS5 wydaje się byc bardziej naturalne dla mnie.... co nie znaczy, że nie mogę się zgwałcić i iść w FCP:)

Dla mnie CS5 wydaje się być rozsądniejszym wyborem, choćby dlatego, że działam w Anglii, a jak wiadomo BBC stoi na CS5, co ma dla mnie znaczenie.

Oczywiście, że najlepszym programem jest taki, w którym pracujemy swobodnie, szybko i efektywnie.... Ale wyznaję zasadę, że jak już zmieniać to konkretnie:)

Zatem co byłoby głównym minusem CS5 a FCP?

P.S. i na tym i na tym pliki z canona śmiagają jak należy.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez RyanCam » 22 Mar 2011, 23:24

Dla mnie podstawa odrzucenia Premiere to chory multicam. 4 kamerki to do wesel (a widziałem wesele na 5 kamer). CS5 chodził u mnie bardziej ociężale niż FCP, wyłożył się parę razy podczas tygodniowego montażu projektu, który niestety musiał być zapisany w formacie premiere (a nie wpadłem na to, że przecież premiere jest w stanie czytać XML). Final szczęśliwym zbiegiem okoliczności wyłożył mi się tylko RAZ od 3 lat jak wywaliłem kodeki XDCAM niechcący.

Nie wiem dlaczego nie mogłem w nim (cs5) wrzucić BEZPOŚREDNIO na timeline klipu video ani audio z findera lub biurka bez uprzedniego bezsensownego importu do bina... Na FCP jak mam jakiś klip na biurku to szybki ruch myszką (expose) łapię za plik ponowny ruch myszką by final wrócił na swoje miejsce i klip leży na timeline. Nie pracuję w nim (premiere), ale pewnie więcej takich kwiatków by się znalazło.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez komet » 23 Mar 2011, 00:02

w tym momencie zdecydowałbym się na premiere, ale chyba rzeczywiście lepiej poczekać co nowy FC zaproponuje.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez greg » 23 Mar 2011, 00:24

komet napisał(a):w tym momencie zdecydowałbym się na premiere, ale chyba rzeczywiście lepiej poczekać co nowy FC zaproponuje.

Tutaj nie ma na co czekać, bo idąc tym tropem stracę sporo czasu.

Zawsze przecież można zrobić upgrade FCP do 8 jak już wyjdzie. Ale nie chcę wywalać teraz kasy na Final Cut Studio, by za moment okazało się, że muszę nie dość, że wywalić następną kasę na adobe, bo jednak np 8FCP mnie nie zadowala, to jeszcze dodatkowo znów przeprowadzka z edytora do edytora. Na chwilę obecną jednak myślę coraz bardziej by iść w CS5 i potem już nie patrzeć na FCP tylko drążyć Adobe.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez hubiii » 23 Mar 2011, 12:34

ja jakos nie trawie premiere, moze w wersji na PC dziala idealnie to na macu slyszalem rozne opinie.
FCS ma swoje ograniczenia ale wydaje mi sie lepszy niz premiere. Troche czasu juz ma 7demka i chyba jeszcze poczekamy. Pytalem sie dystrybutora, nowy fcs mial byc na wiosne ale chyba wyjdzie rowno z OS LION.
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez komet » 23 Mar 2011, 12:48

Dla mnie na plus premierki działa to, że nie wymaga konwersji materiału z lustrzanki, a daje co najmniej takie same (podobno nawet większe) możliwości zabawy w postprodukcji kolorami jak materiały w ProResie.

Na minus - u mnie premiere zdarza się zwiesić podczas importu materiałów do sekwencji. Poza tym działa bez zarzutu.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez maxozi » 24 Mar 2011, 11:00

Ja również poleciłbym ci Adobe Premiere. Montuje mi się w nim wspaniale i dosyć szybko.
Posiadam wersję trochę starszą bo CS3 i materiał z lustrzanki nie sprawia mi kłopotów gdyż korzystam z StreamClip darmowego i polecanego m.in przez Krzysztofa admina tego forum.
Nie masz co wydawać pieniędzy na MAC'a by pomontować sobię w Final Cut. Montowałem w FCP i powiem ci ,że w AP mogę się bardziej wykazać niż w FCP.
CS5 testowałem ale wersję trialową i również spodobał mi się ten soft.
Jeżeli lepiej ci sie montuje na AP to nie ma sensu przechodzić na FCP .Ostatnio można zauważyć ,że MAC stał się bardzo popularny do montażu w gronie filmowców.

p.s za tÄ… cenÄ™ co kupisz MACA dokup sobie obiektyw do lustra :)
maxozi
New Member
New Member

Następna

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości