fcp multiclip i 1080p

fcp multiclip i 1080p

Postprzez vjf/x » 21 Sie 2011, 14:38

czy ktos z was montował cos w finalu z wykorzystaniem opcji multiclip w full hd?
niestety u mnie sie zacina przy pro resie zwykłym, i 3 klipach, konfiguracja kompa jest dosc mocna(8rdzeni, 10 gb ramu),
nawet specjalnie założyłem raida, bo myslałem, ze przez to nie chce ciągnąć, ale niestety nic nie pomogło. zacina przy odtwarzaniu. płynnie działa tylko przy pro res LT. czy ktoś sie spotkał z takim problemem, co moge zrobić, nie rezygnując z rozdzielczosci i jakości?
vjf/x
VIP Member
VIP Member

Re: fcp multiclip i 1080p

Postprzez RyanCam » 21 Sie 2011, 16:14

Złożyć raid z szybkich dysków o małym czasie dostępu, najlepiej SSD... No, niestety bitrate prores jest spore, mnożąc razy 3 mam praktycznie kres wydajności dysków (stream 3 plików na raz + audio to będzie pewnie około 500mbit). Drugie rozwiązanie to pracować w LT - nie ma tu różnicy w jakości pracując na plikach z lustrzanek pomiędzy prores a prores LT.
Czysto teoretycznie zwykły dysk bez raid spokojnie wytrzyma taką prędkość na poziomie 500mbit, ale czytając JEDEN plik. Czytając wiele strumieni ogranicza nas czas dostępu (głowica musi skakać po dysku - stąd te zacięcia co jakiś czas). A raid niestety nie zmienia czasu dostępu tylko prędkość odczytu/zapisu.
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez rafilm » 21 Sie 2011, 16:29

teoretycznie powinno pomoc umieszczenie materiału na trzech rożnych dyskach.
(na każdym z dysków materiał z jednej kamery...wówczas z każdego dysku będziesz miał równomierny odczyt)

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez vjf/x » 21 Sie 2011, 23:59

to chyba pozostane przy pro res lt, przy poprzednim projekcie smigał nawet na jednym dysku, dzieki za odp. :)
vjf/x
VIP Member
VIP Member

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości