marmix napisał(a):Jak w dobrych warunkach oświetleniowych 60ka zrobiła na mnie pozytywne wrażenie to wieczorem nawet kamera 151 panasnonic bije ją na głowe.
Potwierdzam, ja robiłem porównania z ciemną i amatorską SONY SR11 i odniosłem wrażenie, że ta mniej szumi w tych samych warunkach (oczywiście jest gorsza plastyka obrazu). Z tym, że poziom szumu w 60D moim zdaniem nie odbiega od 550D czy 7D, a też porównywałem.
Uważam, że wszelkie dywagacje o super jakości w ciemnościach dotyczą pełnej klatki. Crop szumi tak, jak przeciętna kamera wideo, czyli pod tym względem nie stanowi specjalnej rewelacji. A szczególnie widać różnice mając porównanie z np. 5D.
Na optymalizację jakości w ciemnościach mocno wpływa wybór odpowiedniego profilu obrazu, a nawet stworzenie w tym celu własnego. Ale i tak będzie to tylko namiastka w porównaniu z pełną klatką.
Poziom szumów dramatycznie spada przy przeskalowaniu filmu na SD. Tak więc przy wszelkich produkcjach "telewizynych" nie ma biedy.
Poza tym aparat to nie noktowizor, i raczej służy do fotografowania światła, niż jego braku.