EOS 60D

Re: EOS 60D

Postprzez elvidlodz » 10 Lis 2010, 15:55

Cena body idzie w dół, dzisiaj w cyfrowe.pl już za 3598 zł. A wczoraj był ze niecałe 4.000 zł
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Łódź

Postprzez x_makler » 12 Lis 2010, 21:11

Nie jest tak źle, na stronie FOTOJOKER już po 3444 PLN http://www.e-fotojoker.pl/product/apara ... s-60d-body ale lepsze wieści płyną zza oceanu gdzie cena naprawdę jest kusząca bo to tylko 999 USD http://www.usa.canon.com/CUSA/assets/ap ... _oct31.pdf
Szkoda że u nas nie ma takiej bo chętnie bym kupił. W każdym razie ten model i tak dość szybko tanieje bo po 10 tygodniach mamy 20% taniej, na wiosnę body będzie w cenie 3 tyś.
x_makler
Just Arrived

Postprzez lukfala » 15 Sty 2011, 16:24

Hej,
Postanowiłem trochę odświeżyć temat.
Od kilku dni jestem posiadaczem tego modelu Canona i jak na razie sprawuje się bardzo fajnie :) To moja pierwsza lustrzanka służąca do nagrywania, więc dopiero zapoznaje się ze wszystkimi możliwościami sprzętu. Długo wahałem się pomiędzy modelem 550d i 60d ale ostatecznie ta druga opcja wygrała i nie żałuję. Aparat prezentuje się na prawdę fajnie i dużym plusem jest uchylany ekran. Co prawda najważniejsza jest optyka, ale na to też jeszcze przyjdzie pora :) Tutaj możecie zobaczyć pierwszy filmik z tego sprzętu nagrany ze szkłem 1.8 50mm. http://vimeo.com/18573557
Polecam i pozdrawiam :)
lukfala
Just Arrived

Postprzez seba_fan » 17 Sty 2011, 22:55

fajnie, widziałem kawałek, ale niestety komp nie daje rady, możesz gdzieś wrzucić plik do ściągnięcia obejrzę sobie na playerku

obejrzałem
jakościowo wgląda nieźle choć to po kompresji, bardzo fajny film, podobał mi się, za to nie podobało mi się brak momentami ostrości, dla mnie zbyt denerwujące.
Może wystarczy inny obiektyw.
Wrzuć gdzieś źródło, jak możesz - pls
seba_fan
Member
Member

Postprzez marmix » 13 Mar 2011, 03:48

Może moje na szybko wrażenia z użytkowania 60ki.
Miałem dziś okazje potestować go w nocy wraz z 5D.
W tym celu poszedłem sobie na starówkę w Gdańsku.Dysponowałem kompletem szkieł różnej maści - nie będe się rozpisywał dokładnie jakie ale w przedziale f 1.4 - 2.8.
Jak w dobrych warunkach oświetleniowych 60ka zrobiła na mnie pozytywne wrażenie to wieczorem nawet kamera 151 panasnonic bije ją na głowe.
Obraz z 5ki to zupełnie inna liga.W 60tce na iso rzędu 800 rozdzielczość spada widocznie i widać ziarno czerwone.
Jedynym plusem jest uchylny ekranik dobrej klasy który bezbłednie pozwala ocenić gdzie jest ostrość.
Ogólnie jestem zniesmaczony.Może dlatego że przyzwyczaiłem się do obrazu z 5ki.
Doszedłem do wniosku że 60ka świetnie się sprawdzi tam gdzie nie trzeba będzie stosować wyższego iso.W dobrych warunkach jak dla mnie wygrywa tam z 5ką bo lepiej mi się na niej pracuje no i ma więcej trybów video.
Awatar użytkownika
marmix
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Danzig

Postprzez xdcam » 13 Mar 2011, 07:46

marmix napisał(a):Jak w dobrych warunkach oświetleniowych 60ka zrobiła na mnie pozytywne wrażenie to wieczorem nawet kamera 151 panasnonic bije ją na głowe.

Potwierdzam, ja robiłem porównania z ciemną i amatorską SONY SR11 i odniosłem wrażenie, że ta mniej szumi w tych samych warunkach (oczywiście jest gorsza plastyka obrazu). Z tym, że poziom szumu w 60D moim zdaniem nie odbiega od 550D czy 7D, a też porównywałem.
Uważam, że wszelkie dywagacje o super jakości w ciemnościach dotyczą pełnej klatki. Crop szumi tak, jak przeciętna kamera wideo, czyli pod tym względem nie stanowi specjalnej rewelacji. A szczególnie widać różnice mając porównanie z np. 5D. :D
Na optymalizację jakości w ciemnościach mocno wpływa wybór odpowiedniego profilu obrazu, a nawet stworzenie w tym celu własnego. Ale i tak będzie to tylko namiastka w porównaniu z pełną klatką.
Poziom szumów dramatycznie spada przy przeskalowaniu filmu na SD. Tak więc przy wszelkich produkcjach "telewizynych" nie ma biedy.
Poza tym aparat to nie noktowizor, i raczej służy do fotografowania światła, niż jego braku. :D
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez kgram » 13 Mar 2011, 10:27

lukfala napisał(a):Hej,
Co prawda najważniejsza jest optyka, ale na to też jeszcze przyjdzie pora :) Tutaj możecie zobaczyć pierwszy filmik z tego sprzętu nagrany ze szkłem 1.8 50mm. http://vimeo.com/18573557
Polecam i pozdrawiam :)

Hej,
Całkiem ładny promos, ale jak i w moim przypadku - nie radzisz sobie z dźwiękiem. Wszystko ładne - ale w setce się nie da tego słuchać! Jeśli znajdziesz sposób na łatwą i szybką bramkę szumów, daj znać :)

pozdrawiam
kgram
Member
Member

Postprzez giero_pl » 04 Lip 2011, 09:07

Ja równierz jak lukfala zaczynam zabawe od szkła 1.8 50mm. http://www.vimeo.com/25934329 to mój pierwszy filmik. Nie jest to może idealne ale dopiero się uczę. Ogólnie jestem zadowolony ze sprzętu, więcej będę mógł powiedzieć jak przetestuje z innymi szkłami.
Pozdrawiam
giero_pl
Just Arrived

Poprzednia

Wróć do Canon 60D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości