Ekscytujące wieści z Canona

nowe modele filmowych lustrzanek

Ekscytujące wieści z Canona

Postprzez Krzysztof » 24 Maj 2010, 00:04

Wbudowany bluetooth, bezprzewodowy follow focus i filmy zapisywane bez kompresji. Czyżby Canon szykował dla nas niespodziankę?

Po szczegóły zapraszam na bloga.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Ekscytujące wieści z Canona

Postprzez conr4d » 24 Maj 2010, 10:58

Nie wierzę w to, że Canon pozwoliłby stracić tyle pieniędzy RedRock. Chociaż z drugiej strony Canonowski follow focus będzie pewnie na tyle prozaiczny, że i tak zawodowcy zdecydują się na RedRock.
Canon 5D Mark II & Canon 7D / Samyang 14 mm f/2.8, Canon 28 mm f/1.8, Canon 50 mm f/1.4, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/2.8
Awatar użytkownika
conr4d
Senior Member
Senior Member

Postprzez Krzysztof » 24 Maj 2010, 12:04

conr4d napisał(a):Nie wierzę w to, że Canon pozwoliłby stracić tyle pieniędzy RedRock. Chociaż z drugiej strony Canonowski follow focus będzie pewnie na tyle prozaiczny, że i tak zawodowcy zdecydują się na RedRock.

Obecny follow focus redrocka straci rację bytu ponieważ wymaga oprócz samego kontrolera zainstalowanie silnika na obiektywie, odbiornika fal radiowych i jeszcze jednego elementu.

Follow Focus Canona będzie wykorzystywał silnik obiektywu i poza samym kontrolerem nie będzie niezbędny żaden dodatkowy sprzęt. Domyślam się, że pojawią się też alternatywni producenci, którzy będą produkować własne kontrolery bluetooth. Będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez psychoraper » 24 Maj 2010, 12:26

Nie chce mi sie wierzyc zeby Canon "dodawał" za frajer te piloty/kontrolery. Dodadzą odbiorniki bluetooth do puszek a reszte sobie musisz dokupić za konkretną kasę. Zresztą mozna zapomniec zeby to działało na tanszych (ponizej 2000 zł) obiektywach. Jeszcze nie widziałem np 50mm 1,8 która pod kontrolerem nie pracowała by skokowo (a jesli sie da to proszę o namiar jak to zrobic :) ). Kolejny drogi gadżet, nie mówie ze nie przydatny, ale z racji zbytu raczej dla powaznie zajmujących sie filmowaniem. Ale przyznam, ze ucieszyłem sie na wiesc o tym :)
Tylko przeraża mnie fakt, ze producenci z zawrotną prędkoscią wymyslają nowe dodatki i robą to na zasadzie nowych flaków do puszek. Kupisz sprzęt i za pół roku juz jest mniej wypasiony i ma mniej funkcji. Jakby nie wypuszczać tego na rynek na zasadzie dodatków. Kochani spece od sprzedaży ;)

No i na jakie karty będą te puszki mogądze nagrywaćbez kompresji, 200 GB ????
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Krzysztof » 24 Maj 2010, 13:13

Nie chce mi sie wierzyc zeby Canon "dodawał" za frajer te piloty/kontrolery.

Też w to nie wierzę. Ale kontroler bluetooth nie może dużo kosztować. A nawet jak Canon ustali wysokie ceny, to Chińczycy szybko je urealnią :)

Kupisz sprzęt i za pół roku juz jest mniej wypasiony i ma mniej funkcji.

W przypadku elektroniki to normalne zjawisko. Dobrze, że obiektywy możesz sobie zostawić :)

No i na jakie karty będą te puszki mogądze nagrywaćbez kompresji, 200 GB ????

Może dyski SSD?
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez MarcinM » 24 Maj 2010, 19:09

dyski SSD - super. dużo większa szybkość. mam w notebooku i to jest baaardzo opłacalna inwestycja. za rok 256GB będzie w okolicach 1000 złotych.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez psychoraper » 24 Maj 2010, 20:34

Nie ma co gdybać. Mi sie wydaje, ze do 60D Canon właduje to co do 5D czy 7D, a dopiero do kolejnych "jednocyfrowych" deda te nowości. Zresztą nie zdziwi mnie to. I tak aparaty jednocyfrowe są dla profesjonalistów (i dla profesjonalnych DSLR-owców), a jesli jestes pro to duzy koszt za te dodatki cie nie przerazi - bo sie zwróci, a szkiełka - fakt - zostają (oczywiscie te z wyzszej polki, ktore bedą działały z tym stuffem):) No i te dyski za kilka tysi... drogo, ale jesli tym zarabiasz to i tak sie zwróci.
Oczywiscie ze ucieszył mnie fakt FF bezprzewodowo i myslę, ze nawet jesli Canon będzie słowny, to uzytkownicy np. 7D czy 5D będą jeszcze przez lata wyciskaćz nich takie filmy, ze głowa mała. A gadżety?... cóz, za jakis czas jakas firma zacznie sprzedawać moduły bezprzewodowe i podrobki za połowe ceny :D Nic tylko czekać:D
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 24 Maj 2010, 21:09

psychoraper napisał(a):No i na jakie karty będą te puszki mogądze nagrywaćbez kompresji, 200 GB ????

Biorąc pod uwagę bitrate nieskompresowanego HD, to jeszcze troooochę potrwa. Dla odniesienia - tu jest jedyny na świecie magnetowid piszący nieskompresowane HD z próbkowaniem 4:2:2:
http://en.wikipedia.org/wiki/D6_HDTV_VTR
Nie wiem na ile obrazek to oddaje, ale bydle waży 100kg, jest wielkości małej lodówki i hałasuje jak startujący odrzutowiec.
RozwiÄ…zanie SSD:
http://www.iis.fraunhofer.de/EN/bf/bv/cinema/megacine.jsp
W środku ma macierz z 16 dysków, jest w stanie naraz pisać 2 strumienie nieskompresowanego HD (chyba 4:4:4).

Jak na to spoglądam (oba te kloce stoją w montażowni gdzie obecnie przesiaduję), a potem myślę o moim 7D, to widzę wielką, zaje*iście wielką przepaść jaką jeszcze trzeba pokonać...
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez psychoraper » 24 Maj 2010, 21:31

Plecak albo wózek widłowy i jedziesz :D
Troche mnie to się tez nie widzi biorąc pod uwagę to, ze DSLRy to APARATY do robienia ZDJĘĆ :D. Videło to dodatkowa, baaardzo rozbudowana funkcja w tego typu sprzęcie.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez WFanus » 24 Maj 2010, 23:55

Jako stary lamer, podziwiam wiedzę Panów w materii video. Serio, ja nie odróżniam karty CF od SD. Niestety jako równie stary widz telewizji cały czas nie rozumiem, co takiego złego jest w zapisie HDSLRów, skoro i tak nigdzie nie można obejrzeć procenta tego co zarejestrował zwykły 550d, nie mówiąc już o 5d.
Swego czasu, potrzebowałem żeby ktoś mi zrobił pokaz zdjęć w full-HD, zwróciłem się do jednego z większych studiów animacji cyfrowej (by ich nie kompromitować, to nie podam nazwy, a wierzcie mi oglądacie ich twórczość codziennie w reklamach) to mi powiedzieli, że oni nie mają nagrywarki blue-ray, żeby mi zapisać taką animację, bo nie potrzebują czegoś takiego, skoro najwyższy standard jaki obsługuje TV to DVD. (następnym razem, naturalnie zwrócę się do kogoś z tego forum, bo coś czuje, że efekty byłyby lepsze) Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Następna

Wróć do Zapowiedzi i plotki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości