Edycja plików Pro Res przez FireWire

Edycja plików Pro Res przez FireWire

Postprzez Krzysztof » 04 Kwi 2010, 11:54

Czytałem gdzieś, że najwydajniejszym rozwiązaniem podczas edycji w Final Cut Pro jest używanie osobnego dysku na system i osobnego na pliki filmowe. Obecnie używam MacBooka Pro a jedyna możliwość podłączenia dysku to port USB oraz FireWire 800.

Używam kodeka Pro Res 422 LT. Czy praca na zewnętrznym dysku podłączonym przez FireWire 800 będzie możliwa i co ważniejsze komfortowa?
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: Edycja plików Pro Res przez FireWire

Postprzez Pro-Film » 06 Kwi 2010, 18:10

Krzysiu! nie ma znaczenia czy jedziesz na dysku systemu na osx czy na dysku zewnetrznym polecam jednak przy dysku zew fire 800 ( wierz mi bedzie szybciej). Mac os X to naprawde potezny system a w polączeniu z Final Cut Studio Rewelacyjne nażędzie PRACY!
2xCanon XL 1S , 2X Canon 7d + Follow Focus, Matte BOX, Canon 70-200mm,17-55mm, 50mm, Rode Stereo VideoMic + IMac i7 2.80+ FCP 3
Pro-Film
New Member
New Member

Postprzez Krzysztof » 08 Kwi 2010, 19:36

Pro-Film napisał(a):Krzysiu! nie ma znaczenia czy jedziesz na dysku systemu na osx czy na dysku zewnetrznym

Ano jednak jest różnica. Przy dwóch dyskach szybciej się pracuje bo dyski systemowy służy wyłącznie do zapisu i odczytu danych tymczasowych, wyrenderoanych fragmentów sekwencji i tego typu operacji. Dysk zewnętrzny natomiast pozwala na pobieranie filmów źródłowych. Mniej operacji na jednym dysku oznacza przyrost szybkości (po to właśnie robi się RAID).

A odpowiadając sobie samemu na pytanie - da się pracować na filmach Pro Res przez Fire Wire 800, ale najlepiej zainwestować w jakąś kartę expresscard/34 eSata i podłączyć zewnętrzny dysk właśnie przez to złączę. Szybkość jest taka sama, jakby się pracowało na dysku zainstalowanym na płycie głównej (3Gbit / s podczas gdy Fire Wire 800 to jedynie 800 Mbit / s).

Ja właśnie zamówiłem kartę LaCie SATA II.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez Pro-Film » 09 Kwi 2010, 18:43

moze w Windows tak jest ale nie na mac-u wszystko co robisz najpierw jest zapisywane do pamięci Ram :) a potem przezucane na dysk ja osobiscie nie korzystam z dyskow zew strata czasu i pieniedzy . No chyba ze potrzeba duzo materialu wiec wtedy tak jak mowisz Raid najlepszym rozwiazaniem.Ostatnio na targach foto-video znalazlem stoisko z dyskami raid wygladaly jak male macki pro heh . Dobra cena za dobra pojemnosc! jak lookne na ulotki to dam namiary!
2xCanon XL 1S , 2X Canon 7d + Follow Focus, Matte BOX, Canon 70-200mm,17-55mm, 50mm, Rode Stereo VideoMic + IMac i7 2.80+ FCP 3
Pro-Film
New Member
New Member

Postprzez Krzysztof » 09 Kwi 2010, 21:13

moze w Windows tak jest ale nie na mac-u wszystko co robisz najpierw jest zapisywane do pamięci Ram :) a potem przezucane na dysk ja osobiscie nie korzystam z dyskow zew strata czasu i pieniedzy

Ach te magiczne maci...

Akurat tu nie ma znaczenia czy Mac czy PC. Zanim plik trafi do RAMu musi zostać odczytany z dysku. Nie będę się z Tobą spierał, kończyłem informatykę i nie przekonasz mnie, że jest inaczej. Polecam sprawdzić osobiście :)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Postprzez WFanus » 09 Kwi 2010, 23:49

Krzysztof napisał(a):
Ach te magiczne maci...
Akurat tu nie ma znaczenia czy Mac czy PC. Zanim plik trafi do RAMu musi zostać odczytany z dysku. Nie będę się z Tobą spierał, kończyłem informatykę i nie przekonasz mnie, że jest inaczej. Polecam sprawdzić osobiście :)

Celny strzał!
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Dom » 24 Kwi 2010, 21:21

ja uzywam zewnetrznego dysku WD na firewire 800, dokladnie tego, z tandetnym wyswietlaczem ;) (i tak caly dysk stoi za monitorem): http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=755 wersja 1GB, jest tez dostepna wersja 2GB .... podlaczony jest wlasnie do maka, wszystko dziala elegancko. polecam.
Awatar użytkownika
Dom
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez rafilm » 25 Kwi 2010, 21:17

Krzysztof napisał(a):
Pro-Film napisał(a):Krzysiu! nie ma znaczenia czy jedziesz na dysku systemu na osx czy na dysku zewnetrznym

Ano jednak jest różnica. Przy dwóch dyskach szybciej się pracuje bo dyski systemowy służy wyłącznie do zapisu i odczytu danych tymczasowych, wyrenderoanych fragmentów sekwencji i tego typu operacji. Dysk zewnętrzny natomiast pozwala na pobieranie filmów źródłowych. Mniej operacji na jednym dysku oznacza przyrost szybkości (po to właśnie robi się RAID).

Według mnie Tworzenie Raid 0 w ówczesnych czasach, gdy dyski są bardzo dużej pojemności
i bardzo szybkie nie ma zbyt dużego sensu.
(wzrost prędkości wbrew wyobrażeniom niektórych, to nie suma transferu dysków wchodzących w RAID-0,
ale jedynie kilka procent. Dodatkowo wystarczy, ze padnie nam jeden dysk, i lecą dane z całej macierzy.
Ponadto odzyskanie danych ze względu na sposób zapisu jest dużo trudniejsze)

Krzysztof napisał(a):A odpowiadając sobie samemu na pytanie - da się pracować na filmach Pro Res przez Fire Wire 800, ale najlepiej zainwestować w jakąś kartę expresscard/34 eSata i podłączyć zewnętrzny dysk właśnie przez to złączę. Szybkość jest taka sama, jakby się pracowało na dysku zainstalowanym na płycie głównej (3Gbit / s podczas gdy Fire Wire 800 to jedynie 800 Mbit / s).

Krzysku, chwalisz się, ze kończyłeś informatykę...a tworzysz takie dziwne teorie.
800 Mbit to 100MB/s przepustowości. W przypadku, gdy pod takie złącze podepniemy jeden dysk,
który posiada max transfer ok 50 MB.s to i tak mamy nadwyżkę przepustowości, której jeden dysk nie wykorzysta.

A skoro nie wykorzysta 800Mbit/s to tym bardziej niewykorzystane będą 3Gbit/s

Jest jednak pewna zaleta posiadania karty SATA i podpinanie pod niÄ… takowego dysku.
Nie chodzi tu jednak o sama nadwyżkę przepustowości, a o fakt, ze niektóre dyski ze złączem FireWire
mogą posiadać wewnątrz technologicznie gorsze układy...i już na wyjściu posiadać obcięty transfer
w porównaniu z dyskiem SATA.
(straty na przejściu z SATA/IDE -> FireWire 800)

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Arsen » 26 Kwi 2010, 13:53

rafilm napisał(a):Według mnie Tworzenie Raid 0 w ówczesnych czasach, gdy dyski są bardzo dużej pojemności
i bardzo szybkie nie ma zbyt dużego sensu.
(wzrost prędkości wbrew wyobrażeniom niektórych, to nie suma transferu dysków wchodzących w RAID-0,
ale jedynie kilka procent. Dodatkowo wystarczy, ze padnie nam jeden dysk, i lecą dane z całej macierzy.
Ponadto odzyskanie danych ze względu na sposób zapisu jest dużo trudniejsze)

Pewnie, że ma sens. Obecnie w większości przypadków to właśnie dysk twardy stanowi wąskie gardło komputera.

Zarówno dwukrotny wzrost transferu, jak i na poziomie kilku procent można włożyć między bajki. Słabe efekty na poziomie kilku procent dostajemy przeważnie:
1) łącząc w macierz dwa dyski o mocno różniących się parametrach,
2) jeśli jeden HDD jest uszkodzony albo
3) nie potrafi się porządnie takiej macierzy postawić.
W przeciwnym wypadku wzrost powinien wynosić minimum ok. 20%.

Dla przezornych jest RAID 0+1 lub 10. Obecnie ceny dysków są przyzwoite więc nie stanowi to jakiegoś niewyobrażalnego kosztu.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez Krzysztof » 27 Kwi 2010, 20:02

Właśnie wrzuciłem na bloga wpis z moimi sugestiami dotyczącymi edycji filmów z lustrzanki na Macu.

Wszelkie sugestie i rady mile widziane.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Następna

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości