Edycja plików Pro Res przez FireWire

Re: Edycja plików Pro Res przez FireWire

Postprzez mariuszASM » 19 Sty 2011, 21:22

Nie było mnie na tym forum dość długo, odgrzebałem temat, gdyż komuś mogą się przydać te informacje (dot. wpisu na blogu).

Nie ma sensu kodować materiał z lustrzanek poprzez Compressora. To narzędzie służy do kompresji zmontowanych filmów. Do FCP pliki importujemy poprzez Log & transfer. Wcześniej warto zainstalować plugin ze strony Canona. Ważne aby w ustawieniach (preferences w l&t) wybrać właśnie prores 422 LT. Karta SD/CF widoczna jest w tym module i możemy w nim wybrać klipy do importu, jak również oznaczyć in/out. Pliki zostaną zaimportowane z karty i przeliczone automatycznie w locie do prores w folderze Capture. Karta powinna zawierać pełną strukturę plików. Można przegrać karty z pełną strukturą plików na dysk i z niego robić import poprzez Log & transfer. Taki import z przeliczaniem w locie jest szybszy od przeliczania w Compressorze lub MPEGStreamclip. Ja nawet oryginałów z kart nie zgrywam. Od razu po imporcie format karty ;)

Do niektórych maków możemy zaopatrzyć się kontrolery USB 3.0 (też Lacie). To taka nowa opcja, konkurencyjna wobec firewire. Niestety USB 3.0 nie jest montowane w laptopach apple seryjnie i chyba nie będzie. Prędzej Lightpeak Intela (USB to też Intel, co trochę zadziwia - brak wsparcia usb 3.0 w chipsetach, ale to inny temat). Tak czy siak e-sata to najlepszy wybór - natywny dla dysków. Prędkość samych dysków 2,5" pozostawia wiele do życzenia zwłaszcza w tanich opcjach. Idealny jest dysk 3.5".

Pliki montowałbym w 1080. O ile takie zostały nagrane. Jakiekolwiek skalowanie dopiero na końcowym pliku po montażu przy kodowaniu materiału do ostatecznego formatu.

Poza tym tematem parę słów o RAID0. Mam taki i używam. Niby nie czuć, że jest szybciej. Ale jak przyszło mi pracować z tym samym projektem bez raid... Masakra. Wiem, że to złudzenie - ale coś w tym jest. Zwłaszcza przy multicamie i plikach typu prores z uwagi na spory bitrate tych plików. No i authoring kilkunasto GB plików leci szybciej. W testach mam około 40% średnio szybciej.
mariuszASM
Member
Member

Miejscowość: Częstochowa

Postprzez hubiii » 23 Lut 2011, 11:00

krzysztof mam pytanie: robiłeś może testy wydajnościowe kontrolera express card? np. programem typu aja disk speed?http://www.aja.com/ajashare/AJASystemTest.zip
interesuje mnie wydajność tego kontrolera, posiadam "nie firmowy" ecard i średnio jestem z niego zadowolony max co moge z niego wycisnac to transfer 100 mb/s - troche wiecej od fw800 .
moglbys jakis tescik zrobic ?
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Postprzez andibandi » 15 Cze 2011, 21:03

Arsen napisał(a):
rafilm napisał(a):Według mnie Tworzenie Raid 0 w ówczesnych czasach, gdy dyski są bardzo dużej pojemności
i bardzo szybkie nie ma zbyt dużego sensu.
(wzrost prędkości wbrew wyobrażeniom niektórych, to nie suma transferu dysków wchodzących w RAID-0,
ale jedynie kilka procent. Dodatkowo wystarczy, ze padnie nam jeden dysk, i lecą dane z całej macierzy.
Ponadto odzyskanie danych ze względu na sposób zapisu jest dużo trudniejsze)

Pewnie, że ma sens. Obecnie w większości przypadków to właśnie dysk twardy stanowi wąskie gardło komputera.

Zarówno dwukrotny wzrost transferu, jak i na poziomie kilku procent można włożyć między bajki. Słabe efekty na poziomie kilku procent dostajemy przeważnie:
1) łącząc w macierz dwa dyski o mocno różniących się parametrach,
2) jeśli jeden HDD jest uszkodzony albo
3) nie potrafi się porządnie takiej macierzy postawić.
W przeciwnym wypadku wzrost powinien wynosić minimum ok. 20%.

Dla przezornych jest RAID 0+1 lub 10. Obecnie ceny dysków są przyzwoite więc nie stanowi to jakiegoś niewyobrażalnego kosztu.

Ja zrobiłem tak
System - dysk 0
Zrzut materiału - dysk 1
Macierz RAID 0 - dysk 2 i 3
Backup 1 FireWire 800 = pojemność dysków 2 i 3
Backup 2 FireWire 400 backup reszty
Rożnice w transferze
Dysk 0-1 Seagate 1TB 32MB Cache - 65 MB/s
Dysk 2-3 WD Black 1TB 32MB Cache spięte w RAID 0 - 220 MB/s
Dyski testowane Disk Speed Test od "czarnego magika dizajnu" :-)
Jeśli wzrost transferu x3 nie jest istotny no to ja nie wiem co jest.
Przy taniości dysków zrobienie backupu z RAID-a 0 nie jest chyba jakimś większym problemem a darmowy iBackup wykona resztę roboty.
550D, parę słoików i trochę żelastwa
andibandi
New Member
New Member

Miejscowość: Sandomierz

Postprzez RyanCam » 15 Cze 2011, 21:20

Po co jakiÅ› tam iBackup jak system doskonale sobie radzi z tym (Time Machine) ;)
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Gene » 24 Paź 2011, 06:10

Moze troche malo profesjonlanie ale nie chce wkraczac w sfere informatyczna tego tematu. Nie znam sie na tyle aby dokladnie rozprawiac o technicznych aspektach, a koledzy wczesniej juz to zrobili calkiem rzeczowo. Wiem natomiast, ze praca z dyskiem zewnetrznym/dodatkowym lub macierza to bardzo rozsadne rozwiazanie. Od 1994 roku pracuje na Macintosh'ach i zawsze mialem komputery z dyskami zewnetrznymi. Nie wyobrazam sobie innego rozwiazania i ze wzgledu na bezpieczenstwo i komfort pracy. System ma swoj dysk, robota swoj, jak cos padnie moge bez klopotu zmienic felerny element w ukladzie.
5DMk2 • EF 24-105mm f/4 L IS USM • EF 70-200mm f/2.8 L IS USM • Macintosh • FCS 3
Awatar użytkownika
Gene
New Member
New Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez hubiii » 24 Paź 2011, 10:42

fakt w koncu nadejdzie ten dzien kiedy 4 dyski w macu pro sie zapelnią :D
GH2, AX2000, TZ10, MAC, :D
Awatar użytkownika
hubiii
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: WROcław

Poprzednia

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości