Edycja kolorów w postprodukcji materiałów

Edycja kolorów w postprodukcji materiałów

Postprzez kamel987 » 09 Maj 2011, 07:26

witam!

Przeglądając kolejne materiały o wyciąganiu kolorów w postprodukcji na gotowo zmontowanego filmu nie znajduję odpowiedzi jak najprościej to robić. Czy znajdzie się ktoś kto robi to w Sony Vegas i da mi parę wskazówek z których efektów korzystać, bo w każdym poradniku filozofują na inne sposoby, a ja nie mogę znaleźć swojej drogi.

Pozdrawiam

PS. Krytykanci proszę nie podsuwać mi linków do filmów często zagranicznych próbując jednocześnie obrazić mnie. WIEM widziałem linki w postach poniżej.
Tak jak pisałem proszę o pomoc osoby co robi to w Sony Vegas, odpowie na parę moich pytań ;)

Pozdrawiam
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Re: Edycja kolorów w postprodukcji materiałów

Postprzez Amadi » 09 Maj 2011, 08:44

Może to Ci się przyda:

http://videodslr.pl/post18624.html
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kamel987 » 09 Maj 2011, 14:06

dziękuje, tego przegapiłem gdzieś ;-)
na pewno siÄ™ przyda! Zara zaczynam trening ;D
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez Amadi » 09 Maj 2011, 14:11

Polecam sobie posadzić różne efekty kolorystyczne na klipie, kręcić gałkami i patrzeć co się dzieje na wykresie. Będzie to trochę bolało na początku ale jak to opanujesz to podstawy będziesz miał.
Drugie ćwiczenie - jak masz dostęp do materiałów przed i po koloryzacji robionej przez kogoś albo magic bulletem - spróbuj ten sam efekt co na gotowcu odtworzyć na surówce, ręcznie Color Correctorem, Secondary Color Correctorem i resztą narzędzi "manualnych".
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez kamel987 » 09 Maj 2011, 15:46

Bullet moim zdaniem zawsze prowadzi do destrukcji ładnych kolorków obrazka i ukierunkowuje całość w jeden typ koloru....
Akurat robie teraz teledysk do którego chciałem ładne kolory zachować RGB.
Póki co Mojo mi troszke przypasował i zaczynam od nałożenia go delikatnie wtedy całość wchodzi w lekką zieleń. Następnie za pomocą Color Curves grzebie i staram się ujednolicać obrazek.
Tak robię dotychczas, ale będę próbował nauczyć się czytania z wykresów zgodnie z tym jak to opisujesz.
Ale tak jak mówie Bulleta wole uniknąć...
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez makaronz » 09 Maj 2011, 15:55

MB jest bardzo fajny jak nie stosuje się już gotowych presetów, a tworzy się je samemu ;)
Awatar użytkownika
makaronz
Senior Member
Senior Member

Postprzez Amadi » 09 Maj 2011, 16:38

W sytuacji jaką opisałem bullet służy tylko do wygenerowania kilku pokolorowanych z automatu klipów, na których mógłbyś nauczyć się manualnie osiągać zadany efekt (ta umiejętność przydaje się jak masz materiały z różnych kamer i coś Ci między nimi nie gra a nie umiesz nazwać co). Absolutnie nie namawiam do używania MBL, sam nie używam, a kolory robione na ich gotowych presetach nie podobają mi się.
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez kamel987 » 09 Maj 2011, 18:24

Jeżeli mam materiał nagrywany w jednym miejscu np ciągiem to z chęcią skorzysta z MBL i nadam jakiś fajny kolorek, ale teraz montuję teledysk, który był montowany w ciągu 2 dni przy różnym słońcu. I tak jak mówisz coś nie gra ;)
Którą funkcją w Vegasie najlepiej wyciągać b ładny kolor? ja tak jak pisałem próbuje color curvsem, na wykresie RGB rozjaśniam górę (w lewo) a dół wyostrzam (w prawo) i coś ładniejszego wychodzi, ale wiem że można też lekko saturacją manewrować? Geenralnie cel jest ujednolicić klip aby wyglądał jak kręcony ciągiem... to próbuje ;-) Nie jest to proste, każda wskazówka więc cenna!
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez komet » 09 Maj 2011, 18:58

ja zawsze ludziom wciskam coloristę (chyba jest pod vegas) :) i dalej będę to robił. Wtedy gałkami pokręcisz sobie tak by pasowało kontrast i saturacja i jakoś powinno wyglądać, ale MBL też spokojnie da się tylko nie używaj presetów.
Zresztą nawet twórcy tego narzędzia sugerują, że ma to być punkt wyjściowy tylko.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez kamel987 » 09 Maj 2011, 19:08

Colorista jest pod AE chyba i pewnie pod Premiera też, z Vegasem nie chodzi
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Następna