Edycja kolorów w postprodukcji materiałów

Re: Edycja kolorów w postprodukcji materiałów

Postprzez ngc » 09 Maj 2011, 19:17

JA wszystko robie w AE na zduplikowanym klipie z opcja przenoszenie wylacznie kolorow, uzywajac glownie color correction, curves i levels.
No i maski dla poprawienia np nieba przy stabilnych ujeciach.
Awatar użytkownika
ngc
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Szczecin

Postprzez RyanCam » 09 Maj 2011, 20:18

A ja Wam powiem, że życie staje się łatwiejsze jak manewrujemy gałkami, suwakami itp. Niestety analogowe cacka sporo kosztują. Ale jest coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=Ul1AEt1B ... re=related
Mam wprawdzie iPada dopiero parę dni, ale kolorowanie myszą w grę już nie wchodzi. Muszę zamówić drugiego - żona nie daje mi pracować ;)

Tak przy okazji - za jakiś czas jak się oswoję z tym urządzeniem, odkryję szereg aplikacji wręcz niezbędnych dla nas ( ;) ) to nie zapomnę podzielić się tym z Wami. Dajcie mi tylko ze dwa tygodnie :)
2x 550d, 600d, 5dMK2, Apple Mac Pro, Macbook pro (2011), FCS 3, FCP X
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Kenzo » 09 Maj 2011, 21:57

Tak trochę off-topowo ale mam przy okazji pytanie odnośnie Color-a.
Czy w Colorze materiał w Dnx-ie lub Proresie oraz pliki Canona chodzi w realtime? Jeżeli tak, to czy po założeniu kilku korekcji, masek również działa w realtimie? Wiadomo, że zależy to pewnie od komputera ale jak to wygląda u was.
Pytam bo przymierzam się do kupna czegoś taniego do kolorowania w domu, a Color ma niezły stosunek cena/możliwości
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez RyanCam » 09 Maj 2011, 22:07

Materiał w prores chodzi w RT, nawet przy skomplikowanych filtrach i śledzeniu ruchu. Oczywiście całość wymaga renderowania przed eksportem, jednak podgląd oscyloskopów i video jest RT.
Ostatnio edytowany przez RyanCam 09 Maj 2011, 22:21, edytowano w sumie 2 razy
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Kenzo » 09 Maj 2011, 22:20

Dzięki za info :)
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez RyanCam » 09 Maj 2011, 22:22

Sprawdziłem dokładniej - praktycznie wszystko leci 25fps. Dodanie blura, trackingu itp kilkunastu filtrów zwalnia do 17fps max przy odtwarzaniu. Poruszanie się po materiale płynne, zmiany parametrów widoczne w RT w podglądzie. W sumie nie zastanawiałem się nigdy nad tym jak to chodzi, po prostu działa, nie ma tu irytacji powodowanej muleniem się. Nawet przez wifi steruję iPadem i efekty mam natychmiastowe w podglądzie. Te kilka milisekund opóźnienia nie robi różnicy.
wideofilmowanie warszawa
RyanCam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Amadi » 09 Maj 2011, 23:08

kamel987 napisał(a):Którą funkcją w Vegasie najlepiej wyciągać b ładny kolor? ja tak jak pisałem próbuje color curvsem, na wykresie RGB rozjaśniam górę (w lewo) a dół wyostrzam (w prawo) i coś ładniejszego wychodzi, ale wiem że można też lekko saturacją manewrować?

Używając curves-a manipulujesz jednocześnie nasyceniem i kontrastem. Jeśli chcesz samym nasyceniem to w Color Corrector jest suwak Saturation. Analogicznie kontrast robisz suwakami Gain, Gamma i Offset.
Jeśli natomiast chcesz podziałać bardziej selektywnie (np. nasycić jakiś konkretny kolor) to włączasz Secondary Color Corrector, bierzesz próbnikiem wybrany kolor i regulujesz maskę tak żeby objęła wszystkie jego odcienie jakie Cię interesują. Do takiej selekcji też masz komplet suwaków.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Poprzednia

Wróć do Montaż

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: fiba oraz 0 gości