Dziwne 4:3 po HDMI (5d mk 2) oraz inne pytania

monitory poglÄ…dowe, view findery, itp...

Postprzez maviozo » 04 Gru 2011, 23:12

Zakupiłem monitor poglądowy 7" NEWAY (podróbka? liliputa). Opłacało się o tyle, że wykorzystuję mocno panel dotykowy w kompie. Ale nie o tym.
Kupiłem na szybko kabel mini hdmi->hdmi. Obraz wyświetlany na monitorze wywołał u mnie nie lada zdziwienie - to jest wyświetla się obraz z pasami po bokach co daje ładne 4:3 (z zachowaniem proporcji). To samo dzieje się na LCD 37". Czy faktycznie 5dmk2 podaje obraz w ten sposób? Macie przecież monitory i piątki - powiedzcie jak sobie radzicie.
Monitor, który posiadam nie ma funkcji c5d mode o którym wspominają sprzedawcy w aukcjach "oryginalnych" liliputów, aczkolwiek rozumiem, że te ekrany po prostu obcinają obraz? Czy rozciągają? Kiedy podłączam aparat przez kabel video obraz mam rozciągnięty na cały ekran, co też nie jest za fajne.

Google niechętnie podaje podpowiedzi. Na przykład na tej stronie: http://cheesycam.com/external-hdmi-lcd-7/ w komentarzach koleś wspomina o 4:3 i że nic nie da się zrobić.

Dodatkowo przeczytałem też, że aparat po włączeniu nagrywania obniża rozdzielczość do 480p (co de facto zbliża jakość do tego podawanego przez kabel video :O ). Czy to prawda? Dodatkowo wyczytałem też na informacjach o magic lantern, że można wymusić ciągłe podawanie 480p, ażeby ekrany nie migały podczas nagrywania i przerywania. Zzbagetelizowałem to wtedy, bo nie miałem wtedy wiedzy o takich "dziwnych" problemach. Autor zapewnia, że najnowsze bety już działają na 5d i jest spora szansa wydania nowszej wersji ML. Na innych aparatach canona podobno z powodzeniem działa HDMI.

Proszę o porady, gdzie szukać problemu. Na forach nawet doczytuję, że to kabel (!) może powodować takie problem. Dopowiem tylko, że kiedy podłączam NXa przez hdmi-hdmi obraz jest poprawny.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Re: Dziwne 4:3 po HDMI (5d mk 2) oraz inne pytania

Postprzez rafilm » 04 Gru 2011, 23:36

maviozo napisał(a):Zakupiłem monitor poglądowy 7" NEWAY (podróbka? liliputa)

NEWAY nie jest podróbką Liliputa...to ten sam produkt, tylko pod inną nazwą.

maviozo napisał(a):Monitor, który posiadam nie ma funkcji c5d mode o którym wspominają sprzedawcy w aukcjach "oryginalnych" liliputów

Tutaj nie chodzi o oryginalne Liliputy, tylko o serie najnowszych Liliputów.
Te starsze również nie były wyposażone w opcje c5d.

maviozo napisał(a):wyświetla się obraz z pasami po bokach co daje ładne 4:3

Co prawda nie podpinałem nigdy mojego monitora pod 5D - sprawdzę w wolnej chwili...
ale w przypadku C7D aby obraz wyświetlił się na całym ekranie
należy wcisnąć przycisk "info" przed rozpoczęciem nagrywania.
(Troszkę mnie to drażni, bo znów gdy mam obraz na całym ekranie,
to nie mam na nim info o ekspozycji i innych parametrach.)

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez maviozo » 05 Gru 2011, 08:58

rafilm napisał(a):ale w przypadku C7D aby obraz wyświetlił się na całym ekranie
należy wcisnąć przycisk "info" przed rozpoczęciem nagrywania.
(Troszkę mnie to drażni, bo znów gdy mam obraz na całym ekranie,
to nie mam na nim info o ekspozycji i innych parametrach.)

Faktycznie, po dwukrotnym poklikaniu w info obraz się powiększa. Nadal nie pokrywa pełnego ekranu, ale jest już bardzo dobrze. Dużo większym problemem okazało się...nagrywanie. Kiedy włączam nagrywanie, ekran na chwilę się wyłącza. Zapewne wynika to z przełączenia przez aparat sygnału na to nieszczęsne 480p i co gorsza...obraz z kolei rozciąga się na cały ekran. Nie sądziłem, że praca z ekranem zewnętrznym może powodować tyle problemów. Oczywiście da się z tym żyć, ale komfort to to nie jest. Przetestuję jeszcze jak to działa z kablem video, może się okazać tak samo skuteczny w ocenianiu ostrości jak hdmi, a przynajmniej nie będzie migać. Może.

W każdym razie za pomoc z info dzięki :) zawsze coś.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez greg » 05 Gru 2011, 09:23

W przypadku kabla video nie wystepuje opoznienie zalaczenia. Jakosc obrazu jest jednak gorsza. Wystarczajaca by trzymac kadr, ale niekomfortowa do ostrzenia.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez lumistudio » 05 Gru 2011, 21:32

Maviozo jeśli masz taki model http://4video.pl/product.php?id_product=48 możesz spróbować włączyć tryb dvi (standardowo jest wyłączony) - odpadnie ci problem opóznienia przy nagrywaniu. Z wyświetlaniem obrazu raczej nic nie zrobisz.
Przy tym nowszym sofcie masz c5d mode. Napisz jaki dokładnie masz model.
http://www.4video.pl Akcesoria video dslr w dobrych cenach
Awatar użytkownika
lumistudio
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Poznań

Postprzez maviozo » 05 Gru 2011, 21:58

Dokładnie TEN model kupiłem.
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez lumistudio » 06 Gru 2011, 11:20

To jest model bardziej do komputera niż podglądu z aparatu. Raczej będziesz musiał przywyknąć do tych niedogodności.
Awatar użytkownika
lumistudio
Senior Member
Senior Member

Postprzez maviozo » 06 Gru 2011, 12:51

Domyślam się tego i poprzez wątek chciałem raczej dowiedzieć się, czy to 4:3 przez HDMI to coś normalnego, czy ja coś robię źle ;)
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez lumistudio » 06 Gru 2011, 13:43

Sprawdz jeszcze : podłącz przez hdmi normalnie i wybierz tryb DVI, ale chyba też będzie rozciągał obraz trochę. Choć jakość powinna być lepsza niz przez analog i brak opoznienia.
Awatar użytkownika
lumistudio
Senior Member
Senior Member

Postprzez maviozo » 06 Gru 2011, 14:29

Faktycznie, chociaż nie wpadłbym, żeby szukać obrazu z hdmi w dvi. Podczas nagrywania obraz jest bardzo porównywalny na obu, bo oba rozciągają.
Zalety DVI: nie ma żadnego opóźnienia nagrywania, zawsze widać kontrolki
Wady: rozciąga, 'wyraźność' gorsza niż hdmi.

Zalety HDMI - po wciśnięciu INFO faktycznie tryb ten jest użyteczny, jest wyraźniejszy od DVI no i nie rozciąga.
Wady: koszmarne opóźnienie po włączeniu i wyłączeniu nagrywania (około 4 sekund!) podczas którego i tak spada jakość.

Wygląda na to, że oba tryby mają wady i zalety..jak zwykle w praktyce dopiero wyjdzie, jak je stosować, bo pewnie będą stosowane zamiennie.

Dziękuję za porady, które jakby nie patrzeć poprawiły sytuację (tryb DVI i przycisk INFO).
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Wróć do Podgląd

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości