Dysk twardy - na co zwracać uwagę

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Dysk twardy - na co zwracać uwagę

Postprzez Armastav » 08 Lis 2010, 14:41

Witam wszystkich,

Jestem nowy więc witam po raz pierwszy i od razu przechodzę do rzeczy. Niestety nie znalazłem na forum podobnego, "świeżego" tematu.

W najbliższym czasie zabieram się za montaż materiału zgranego z 550D w HD (1280x720 50fps).
Upgraduje mój stacjonarny komputer na Intel Core 2 Quad Q6600 2,4GHz; 4gb RAM, Geforce GTX 260.
Zastanawiam się nad dyskami twardymi... Powiedzcie proszę na co zwracać uwage przy kupnie dysków, jaka konfiguracja dyskowa jest najbardziej odpowiednia. Itp.

Dzięki!
Armastav
Just Arrived

Re: Dysk twardy - na co zwracać uwagę

Postprzez Dom » 08 Lis 2010, 16:41

imho

1. jesli masz kase, bierz SSD'y, jest to kosmos w porownaniu ze zwyklymi HD'kami
2. hdd, ale cos z min. 10000 RPM, np. WD Raptor (osobiscie wole WD)
3. potem juz zwykle 7200 ...
Awatar użytkownika
Dom
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Amadi » 08 Lis 2010, 17:35

Z tego co widzę wchodzi powoli sata 3 ostatnio, jeśli Twoja płyta je obsługuje to można się zastanowić. Sam składam teraz kompa i wybór padł na Seagate'a ST32000641AS właśnie w związku z sata 3. Ewentualnie możesz rozważyć spięcie kilku dysków w raid 0 jeśli masz kontroler na płycie.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Aston111 » 08 Lis 2010, 18:36

Jak na dzień dzisiejszy dyski SSD są w takich cenach,że naprawdę warto rozważyć ich zakup.System,APP,AAF i jesteś w innym wymiarze ;)
Aston111
VIP Member
VIP Member

Postprzez iskra » 09 Lis 2010, 16:34

Amadi napisał(a):Z tego co widzę wchodzi powoli sata 3 ostatnio... ...i wybór padł na Seagate'a ST32000641AS właśnie w związku z sata 3

a mozna wiedziec co daje nam sata 3 w dysku 7200rpm ?
iskra
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Amadi » 09 Lis 2010, 18:46

Przejrzałem parę benchmarków, wychodzi że ten Seagate jest o kilkanaście do 50% szybszy od porównywalnych dysków 7200rpm. Zastanawiam się cały czas czy jest to przyrost wart wyższej ceny i czy rzeczywiście go odczuję pracując.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez WFanus » 10 Lis 2010, 13:06

Ja po Waszych zachwalankach zgłębiłem temat SSD i wychodzi, że trzeba się na to cudo przechrzcić. Na youtube jest sporo filmów o SSD w RAID 0, wydają się druzgocące dla HDD. Nie jest to tanie, ale chyba warto. Pozdrawiam, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Andrzej Olender » 11 Lis 2010, 11:21

WFanus napisał(a):Ja po Waszych zachwalankach zgłębiłem temat SSD i wychodzi, że trzeba się na to cudo przechrzcić. Na youtube jest sporo filmów o SSD w RAID 0, wydają się druzgocące dla HDD. Nie jest to tanie, ale chyba warto. Pozdrawiam, WF

Ja obecnie bez SSD nie wyobrażam sobie pracy, posiadam w swoim MacBook Pro X-25 Intel 160GB, nie jest to dużo ale na system, soft i jakieś tam projekty wystarcza, starsze lądują u mnie na zewnętrznym dysku. Komfort pracy na porządnym SSD jest bez porównania do tradycyjnych dysków. Najlepsze że człowiek tak przyzwyczaja się do szybkości że dopiero przymus pracowania na standardowym dysku obrazuje człowiekowi że ma błyskawicę na pokładzie :)
Canon 5DmkII | Canon 28/1.8 | Canon 85/1.8 | Manfrotto 701HDV | Slide HSK-6 | Glidecam HD-2000 | Final Cut Studio | MacBook Pro
Awatar użytkownika
Andrzej Olender
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Tychy

Postprzez Armastav » 19 Lis 2010, 12:04

Dzięki wielkie za wszystkie uwagi. Zastosuję się do waszych rad wraz z przypływem gotówki ;)

Powiem szczerze, że ostatnio montowaliśmy ww. materiał z systemem zainstalowanym na dysku WD 7200 (średnia półka) i materiałem zapiasnym na Barakudzie 7200 i aż byłem zdziwiony, że wszystko szło płynnie. Bez większych zwiasów i problemów. A właśnie to były moje największe obawy.
Co ulegnie polepszeniu w chwili przesiadki na dyski SSD? Rozumiem, że szybkość pracy aplikacji, uruchamiania system, itd. A przy montażu jak to wygląda?
Armastav
Just Arrived

Postprzez jaca » 10 Cze 2011, 12:19

użytkownik xdcam napisał w innym wątku:
"Typowa konfiguracja to dysk na surówki + dysk na rendery i pliki wynikowe. Trzeci dysk może służyć jako archiwum np. podkładów muzycznych, grafik, itp. W celu zwiększenia transferu danych dwa dyski mogą też chodzić w RAID."

Możemy trochę o tym pomówić?

Zatem dobrze mieć trzy dyski twarde, każdy pełniący inną funkcję.

1. dysk na surówki - rozumiem pliki zgrane z kamery, tak?
2. dysk na rendery, pliki wynikowe - czyli na niego renderujemy filmy, tak?
3. dysk na archiwum - tu jasne, trzymamy tam jakieś takie "niezbędne pierdołki" :), jak muza, grafiki, z których możemy korzystać

Kilka istotnych dla mnie pytań:
a) System na którym dysku powinno się postawić?
b) Jeśli starczyłoby mi kasy, by posiąść tylko jeden dysk z tych superowych SSD, to jako który go podłączyć? Jeśli na dwa, to jako które?
c) Jeśli chciałbym zainstalować jakąś grę, czy programy typu Photoshop, Word, Excel, to na którym dysku? (wiem, że takie programy mają tysiące plików, a to być może ma znaczenie)
d) Jeśli tworzę projekt np. w Sony Vegas, to na którym dysku takie projekty trzymać? 1.? 2.? 3.?
e) I ostatnie chyba mocno komplikująće - jak z podziałem tych dysków na partycje? Słyszałem kiedyś, że system dobrze mieć na osobnej partycji.

pozdrawiam
jaca
Just Arrived

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości